Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Entinen taideväärentäjä Veli Seppä ei pysty lopettamaan maalaamista, vaikka terveys ei enää kestä: “Josko vielä kerkiäisi luoda oman kädenjäljen”

Kun astuu Poliisimuseon näyttelytilaan, ensimmäisenä vastassa on Eero Järnefeltin nimiin signeerattu kukka-asetelma vuodelta 1910. Tai näin tavallinen museokävijä sen näkee.

Tämä ei kuitenkaan ole taidenäyttely – tämä näyttely kertoo taiderikosten tutkinnasta, ja taulun edessä seisoo ehta tuomionsa kärsinyt taiderikollinen. Veli Esko Seppä silmäilee taulua tarkoin.

– Tutun näköinen työ. Maalasin kyseisen taulun Sääksjärvellä ehkä parikymmentä vuotta sitten.

Tarkkaa vuotta on mahdoton muistaa, niin paljon Seppä on maalannut. Entinen taideväärentäjä katsoo työtä vakavana, sitten hymähtää.

– Siihen aikaan minulla oli vielä oikea ateljee.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että väärennöksen mallina käytettiin Bukowskin joulukuun 2004 huutokauppakatalogissa ollutta kuvaa Eero Järnefeltin vastaavasta aidosta työstä.

Alkuperäisessä maalauksessa ikkunalaudalla ollut mustepullo puuttuu väärennöksestä, sen verran Seppä on aihetta muuttanut.

Poliisimuseon näyttely Väritetty totuus - Taiderikoksia Suomessa kertoo taiderikosten tutkinnasta. Kuva: Aleksi Nuotio

Hitsaajasta taideväärentäjäksi

Entinen rauhanturvaaja ja lupaava nyrkkeilijä Veli Seppä työskenteli hitsaajana 20 vuotta.

1980-luvulla tapahtui käänne: Ruotsissa töissä ollessaan taide alkoi kiinnostaa enemmän, ja helppo raha houkutti väärälle polulle.

Vuosituhannen vaihteessa kuvioihin astuivat aiempaa kovemmat huijarit. Päätekijät lupasivat Sepälle tilaustyöstä jopa satoja tuhansia euroja.

– Helsingistä tuli voimakkaita persoonia. He kertoivat, että minulla tulee elintaso muuttumaan täysin, jos maalaan heille. Ja minä hullu lankesin siihen, Seppä sanoo.

Veli Seppää odotti ehdoton vankeustuomio. Se otti psyyken päälle niin paljon, että hän kertoi katselleensa metsässä vahvaa oksaa.

Suomessa on myyty 2000-luvulla ainakin 20 miljoonan euron edestä väärennettyä taidetta. Veli Seppä maalasi näistä suuren osan.

Sepän väärennökset olivat niin hyviä, että parhaat asiantuntijat ympäri Euroopan uskoivat niiden olevan aitoja. Ammattimaiset huijarit tekaisivat tauluille vakuuttavan omistushistorian ja hankkivat niille aitoustodistukset.

Sepän maalaamista tauluista maksettiin huimia summia. Kalleimman väärennöksen kauppahinta oli yli kaksi miljoonaa euroa.

Seppä sai omien sanojensa mukaan vain kulukorvauksia, katteettomia lupauksia ja lopulta uhkauksia.

Poliisimuseon vitriinistä löytyy Veli Sepän pidätykseen johtanut esineistö. Kuva: Aleksi Nuotio

Vitriinissä on huutokauppakatalogeja, taidetarvikkeita ja kirjoituskone. Hetken Sepän ilme on hieman huvittunut tunnistaessaan ne omakseen.

Ilme kuitenkin vakavoituu nopeasti, kun mieleen muistuu tammikuinen aamu vuonna 2014. Poliisit olivat ovella ja tekivät kotietsinnän.

Kaikki maalaustarvikkeet takavarikoitiin. Myöhemmin kirjoituskoneen värinauhasta paljastui sama teksti kuin erään taulun aitoustodistuksesta.

Veli Seppää odotti ehdoton vankeustuomio. Se otti psyyken päälle niin paljon, että hän kertoi katselleensa metsässä vahvaa oksaa.

Vierailu poliisimuseossa herättää Sepässä katumusta ja negatiivisia muistoja. Hän on esittänyt poliisille toiveen, että väärennetyt taulut tuhottaisiin. Kuva: Aleksi Nuotio

Seppä oli aluksi esitutkinnassa kiistänyt maalanneensa joitakin väärentämiään tauluja.

Sitten hän tuli uskoon. Asia alkoi painaa omaatuntoa niin paljon, että hän tunnusti epäiltyjen väärennösten joukosta kaikki tekemänsä työt.

Seppä kertoo katuvansa syvästi tekemiään rikoksia.

Lakimuutos pelasti vankilalta

Tunnustamisoikeudenkäyntiä koskevat uudet säännökset tulivat voimaan kesken Sepän rikosprosessin vuonna 2015. Epäilty saattoi nyt tunnustamalla saada lievemmän tuomion, jos tunnustus auttaisi merkittävästi tutkinnan etenemistä ja tehostaisi viranomaisten toimintaa.

Museossa on paljon poliisin takavarikoimia ja valtiolle tuomittuja väärennettyjä teoksia eri vuosikymmeniltä. Seppä tunnistaa niistä useamman. Kuva: Aleksi Nuotio

Seppä tunnusti poliisille maalanneensa yli sata väärennöstä. Syyttäjä katsoi, että tunnustamisoikeudenkäynnin edellytykset Sepän osalta toteutuivat.

Sepän tapaus on ensimmäisiä Suomessa läpivietyjä tunnustamisoikeudenkäyntejä.

Syyteneuvottelun seurauksena Veli Esko Seppä tuomittiin yhden vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon ja maksamaan valtiolle 40 000 euroa rikoshyötyä vuosina 2008–2014 tehdystä törkeästä väärennyksestä.

"Niitä isoja rahoja ei sitten koskaan tullut."

Veli Seppä

Rangaistus ilman tunnustamisoikeudenkäyntiä olisi ollut kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

Rangaistus olisi myös voinut olla ankarampi, jos Sepälle luvatut suuret palkkiosummat olisivat aikanaan toteutuneet. Vuosia jatkuneen ahdistavan elämän, uhkailun ja alkoholisoitumisen jälkeen kiinnijääminen oli lopulta helpotus.

– Niitä isoja rahoja ei sitten koskaan tullut. Jälkeenpäin mietin, että hyvä etten saanut, koska olisin nyt rahanpesun ja muun takia tiilenpäitä lukemassa.

Mitä tapahtuu väärennökselle?

Keskusrikospoliisin (krp) rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkosen mukaan Suomessa on ollut pitkään yleinen käsitys, että väärennetyn taulun omistaminen ja hallussapito on lähtökohtaisesti laillista.

Tämä on johtanut siihen, että rikostutkinnan kohteina olleet väärennetyt maalaukset on palautettu niiden omistajille.

Joissain tapauksissa moneen kertaan väärennöksiksi todetut taulut ovat palanneet kiertoon, kerta toisensa jälkeen. Oikeuskäytännöt ovat kuitenkin viime vuosina muuttuneet.

Signeeraus katsotaan väärennysrikosten tunnusmerkistössä todistuskappaleeksi ja väärennösaineiston hallussapito ilman hyväksyttävää syytä on rangaistava teko.  Kuva: Aleksi Nuotio

Esimerkiksi Helsingin hovioikeudessa viime helmikuussa annetun tuomion mukaan taulujen hankinta vilpittömässä mielessä, niiden hankintahinta ja mahdolliset esteettiset arvot eivät ole hyväksyttäviä syitä pitää hallussa väärennettyjä teoksia.

Hyväksyttävää se voi olla esimerkiksi silloin, kun väärennetyt taulut ovat julkisen vallan hallussa ja vaaraa niiden pääsemisestä muiden haltuun ei ole – kuten Poliisimuseossa Tampereella.

Jos omistaa arvotaulun ja haluaa olla varma sen aitoudesta, sen voi viedä esimerkiksi Kansallisgallerian asiantuntijoiden tutkittavaksi. Arviointi on maksullista, ja hinta riippuu tarvittavien tutkimusten laajuudesta.

Kaikki näkyvät merkinnät ovat nykytekniikoin poistettavissa ja peitettävissä.

Jos työ todetaan aidoksi, se palautuu omistajalleen. Väärennös menetetään valtiolle.

Viime aikoina useissa oikeudenkäynneissä on vaadittu, että väärennetyiksi todetut maalaukset merkitään väärennöksiksi ja luovutetaan tämän jälkeen takaisin omistajille.

Tuomioistuimien ratkaisujen mukaan väärennöksiin ei ole mahdollista tehdä sellaisia merkintöjä tai muutoksia jotka tekisivät menettämisseuraamuksen tarpeettomaksi. Kaikki näkyvät merkinnät ovat nykytekniikoin poistettavissa ja peitettävissä.

Nyt Veli Seppä asuu kerrostalokaksiossa Lempäälässä ja maalaa talvisin vaimonsa makuuhuoneessa.  Kuva: Aleksi Nuotio

Palo maalaamiseen on sammumaton

Vanhemmat huomasivat jo varhain, että poika osaa piirtää. Veli Sepän isä oli poliisi, ja hänkin maalasi toisinaan akvarelleja.

Hyvän laulutaidon ansiosta vanhemmat toivoivat pojasta kanttoria. Sepän elämä tosin lähti eri polkua. Vanhan kappaleen sanat “enää koskaan en horjuen kulje, olen saapunut Jumalan luo” saavat entisen alkoholistin laulamana monta merkitystä.

Seppä ei vieläkään pysty lopettamaan maalaamista, vaikka terveys ei sitä enää tahdo kestää. Hänellä todettiin keuhkosyöpä vuonna 2011, jota hoidetaan suurilla annoksilla sytostaatteja.

"Josko vielä kerkiäisi, vaikka on syöpä, luomaan oman kädenjäljen."

Veli Seppä

Sivuvaikutusten takia taiteen tekeminen on hetkittäin tauolla. Seppä on omien sanojensa mukaan “jatkoajalla”.

– Teen tätä terapian takia, tulen hulluksi jos en saa maalata.

Öljyvärien hajut ottavat henkeen, syöpä painaa jo henkitorvea. Niinpä Veli onkin maalannut erilaisia omia aiheitaan kokeellisin menetelmin, joissa ei tarvita liuottimia sisältäviä kemikaaleja.

Luonto inspiroi, erityisesti kevät ja Lapin aiheet.

Lapin maisemaa - Veli Seppä 2021. Kuva: Aleksi Nuotio

Edvard Munchin inspiroima Paimenkoiran huuto - Veli Seppä 2021. Kuva: Aleksi Nuotio

Seppä ei tee enää mielellään muiden taiteilijoiden kopiota.

Silti häneltä kysytään vielä usein aitoja kopioita. Tällä kertaa omalla nimellä signeerattuina.

Veli katuu syvästi menneisyyden syntejään ja haluaisi päästä eroon väärentäjän leimasta.

– Josko vielä kerkiäisi, vaikka on syöpä, luomaan oman kädenjäljen ja jotain kaunista, vielä kauniimpaa mitä olen tehnyt.

Katso Perjantai-dokkari: Mestari vai rikollinen Areenassa.

Teksti ja kuvat: Aleksi Nuotio

Lisää aiheesta:

Mies väärensi yli sata taulua, taidekauppias myi väärennöksiä 30 vuotta – nyt he kohtasivat ensimmäistä kertaa oikeusvyyhdin jälkeen

Mummon vintiltä tai kirpputorilta voi löytyä arvotaulu, mutta sen aitouden todistaminen saattaa maksaa tuhansia euroja

Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen? Poliisin vastaus: Yli 20 miljoonan euron edestä väärennettyjä tauluja