Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Entuudestaan tuntematon Helene Schjerfbeckin taulu pulpahti myyntiin Ruotsissa huimalla hinnalla – tämä taulun tarinasta tiedetään

Helene Schjerfbeck maalasi huutokaupattavan Valkoisia ruusuja lasissa -teoksen Englannissa samoihin aikoihin kuin kuuluisan Toipilas-maalauksen.

Helene Schjerfbeckin Valkoisia ruusuja lasissa -maalaus on nyt myytävänä Tukholman Bukowskis-huutokaupassa. Kuva:  Bukowskis, Colourbox

Suomalaistaiteilija Helene Schjerfbeckin ennestään tuntematonta Valkoisia ruusuja lasissa -taulua myydään nyt pohjoismaisessa huutokauppa Bukowskisissa Tukholmassa 1 000 000–1 500 000 Ruotsin kruunun lähtöhintaan. Euroissa taulun lähtöhinta on noin 91 900–137 900.

Bukowskisin modernin ja 1800-luvun taiteen johtava taideasiantuntija Lena Rydén kertoo Ilta-Sanomille, että maalaus oli yksityisellä myyjällä ennen kuin se päätyi huutokauppaan.

– On hyvin harvinaista, että Schjerfbeckin kaltaiselta taiteilijalta löydetään uusia teoksia.

Maalauksen takaa löytyy merkintä, joka paljastaa teoksen aitouden. Teoksen aitouden todisti taidehistorioitsija ja Ateneumin entinen intendentti Leena Ahtola-Moorhouse.

Myös maalauksen kehys on alkuperäinen. Kehyksen takaa löytyy merkintä, joka paljastaa sen olevan St Ivesista, Cornwallista, Englannista.

Helene Schjerfbeck maalasi uransa aikana useita asetelmia. Kuva:  Bukowskis

Schjerfbeck maalasi teoksen vuonna 1887. Silloin hän matkusti ensimmäistä kertaa St Ivesin kylään Englantiin. Taiteilijan ystävä Marianne Preindlsberger oli kutsunut hänet sinne. Preindlsbergerin aviomies oli englantilainen taiteilija Adrian Stokes.

Rydénin mukaan Schjerfbeckin lisäksi myös monet muut taiteilijat esimerkiksi Ruotsista matkustivat Englantiin tuohon aikaan. He maalasivat ulkona.

– (Paikan) valo oli mahtava, ja tunnelma vaikutti heihin.

Ympäristössä pystyi maalaamaan myös talvella, sillä ilmasto oli leuto.

Rydén kertoo, että St Ivesissä Schjerfbeckin ateljee oli tornissa. Sieltä oli hienot näkymät satamaan.

– Se oli onnellista aikaa hänelle.

Tuohon aikaan Schjerfbeck teki myös muita asetelmia. Vuonna 1888 valmistuneessa Keltaisia ruusuja lasissa -teoksessa esiintyy sama maljakko kuin Valkoisia ruusuja lasissa -maalauksessa.

Toipilas-maalaus vuodelta 1888 on yksi Schjerfbeckin tunnetuimmista teoksista. Hän maalasi teoksen St Ivesissä.

Maalauksessa tyttö katselee maljakossa olevaa kukkaa. Rydén kertoo, että Schjerfbeckin teoksissa oli kukkia tuohon aikaan, sillä kukat symboloivat toivoa terveyteen ja onnellisuuteen.

Taiteilija sai lonkkavamman kaaduttuaan portaissa neljävuotiaana. Hän kärsi kivuista ja oli kotiopetuksessa.

Vuonna 2021 Schjerfbeckin Sininauhainen tyttö -taulu myytiin Bukowskin huutokaupassa Tukholmassa 17 137 500 kruunun hintaan. Euroissa hinta on 1,7 miljoonaa.