Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Epäilyt Applen ongelmista osuivat oikeaan, liikevaihdossa suurin miinus sitten vuoden 2016 – Myös Alphabet ja Amazon jäivät odotuksista

New York

Teknologiayhtiö Applen osake painui 3,2 prosentin laskuun Wall Streetin torstain jälkimarkkinoilla, kun yhtiön julkaisemat tulosluvut jäivät analyytikoiden ennusteista.

Alamäkeen luisuivat kauppapäivän jälkeen niin ikään odotettua kehnommista luvuista kertoneet teknologiajätit Alphabet ja Amazon, painuen jälkikaupassa 4,6 ja 5,1 prosenttia.

Applen liikevaihto laski loka–joulukuussa vertailukaudesta 5,5 prosenttia 117,2 miljardiin dollariin, kun Bloombergin kokoama analyytikkoennuste povasi keskimäärin 121,1 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Alphabetin liikevaihto oli 76 miljardissa dollarissa ja tulosta yhtiö teki 13,6 miljardia dollaria, kun vuotta aiemmin viivan alle jäi 20,6 miljardia dollaria. Hakukonepalvelu Googlen emoyhtiönä tunnettu Alphabet kertoi tulosheikennyksen syyksi heikentyneen mainosmyynnin.

Verkkokaupasta ja pilvipalveluista tunnetun Amazonin tulos jäi kehnoimmaksi sitten vuoden 2014 ja koko vuoden heikohko ohjeistus latisti myös sijoittajien tunnelmia. Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 149 miljardiin dollariin, mutta nettotulos oli 278 miljoonaa dollaria eli vain 0,03 senttiä osakkeelta.

Kokovuodelta Amazon kirjasi 2,7 miljardin dollarin tappion. Syynä oli yhtiön omistus sähköautovalmistaja Rivianista, jonka arvo romahti vuoden päätöskvartaalilla 44 prosenttia. Rivianista Amazon kirjasi koko vuodelle miinusta 12,7 miljardia dollaria.

Pörssit päätyivät torstaina koholle pääosin teknologiayhtiöiden vetäminä. Johtotähtenä oli keskiviikkona tuloksensa julkistanut Meta, jonka osake kohosi komeat 23,4 prosenttia. Pörssipäivä oli yhtiön paras sitten heinäkuun 2013, kun silloisen Facebookin osake kiri päivässä 30 prosenttia.

Torstaina 1,5 prosenttia vahvistunut laaja S&P 500 -indeksi on kohonnut alkuvuoden aikana nyt 9,3 prosenttia. Vilkkaan tulospäivän päätteeksi 3,3 prosentin nousuun yltänyt teknologiapainotteinen Nasdaq on sen sijaan kirinyt runsaassa kuukaudessa 17,5 prosenttia.

Applen liikevaihto laski eniten sitten vuoden 2016

Kyseessä on ensimmäinen liikevaihdon lasku sitten vuoden 2019 ja suurin liikevaihdon pudotus (5,5%) sitten heinä–syyskuun 2016.

Toimitusjohtaja Tim Cook viittasi tulosta koskevassa lausunnossaan "haastavaan toimintaympäristöön", mikä rasitti viime vuoden lopulla yhtiötä ennen kaikkea Kiinassa, missä tiukat koronarajoitukset jatkuivat joulukuulle saakka.

Loppuvuoden tulos notkahti 30 miljardiin dollariin, kun vuotta aiemmin se oli 34,8 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos oli 1,88 dollaria, kun analyytikoiden odotuksissa oli 1,94 dollarin tulos osakkeelta.

Yhtiön tärkeimmän tuotteen iPhonen myynnistä saatu liikevaihto laski vertailukaudesta kahdeksan prosenttia 65,7 miljardiin dollariin, kun analyytikot ennustivat 68,3 miljardin dollarin puhelinmyyntiä.

Palveluista saatu liikevaihto oli tulosjulkistuksen valopilkku. Palvelumyynti nousi vertailukaudesta 6,4 prosenttia 20,8 miljardiin dollariin, kun analyytikot odottivat 20,7 miljardin dollarin myyntiä.

Toinen edellisvuotta paremmin pärjännyt tuotesegmentti oli iPad. Tablettien myynti kasvoi vertailukaudesta 29,7 prosenttia 9,4 miljardiin dollariin, kun odotuksissa oli 7,8 miljardin dollarin myynti.

Mac-tietokoneiden liikevaihto puolestaan jäi odotetusta, painuen 28,7 prosenttia viime vuodesta 7,7 miljardiin dollariin. Myös muiden tuotteiden, kuten kuulokkeiden ja älykellojen liikevaihto laski 8,3 prosenttia, jääden 13,5 miljardiin dollariin.

Merkittävin pettymys tulosluvuissa oli kuitenkin valtaosan liikevaihdosta tuovan iPhonen ongelmat. Markkinatutkimuslaitos IDC:n tietojen mukaan iPhone-toimitusten määrä putosi loppuvuonna vuodentakaisesta 85 miljoonasta arviolta runsaaseen 72 miljoonaan laitteeseen.

Apple laski itse viime vuoden kolmannen neljänneksen tuloksensa yhteydessä loppuvuoden kokonaistuotantotavoitteen noin 87 miljoonaan iPhoneen aiemmasta 90 miljoonasta. Taustalla olivat koronarajoitusten aiheuttamat tuotanto-ongelmat maailman suurimmalla iPhone-tehtaalla Kiinan Zhengzoussa.

Applen tilannetta tarkkaan seuraava TF International Securitiesin analyytikko Ming-Chi Kuo arvioi tuolloin, että Kiinan Zhengzoun tehdas saavuttaisi marraskuussa vain noin 20 prosentin tehon ja tuotannon yltäisi joulukuussa 30–40 prosenttiin kapasiteetista. Hän arvioi älypuhelimien tuotantomäärän jäävän vuoden viimeisellä kvartaalilla vain 70–75 miljoonaan laitteeseen. Nuo epäilyt näyttävät osuneen varsin lähelle toteutunutta.

Applea ja sen hovihankkija Foxconn ovat hiljattain etsineet hanakasti vaihtoehtoisia tuotantopaikkoja, hajauttaakseen Kiinaan liittyvää maariskiä. Kapasiteettia ollaan nostamassa esimerkiksi Intiassa ja Vietnamissa.

Apple on vakuuttanut, että tuotannon viime vuoden vajeet tullaan kompensoidaan myöhemmin. Ei ole kuitenkaan takeita sille, että ostajia riittää tavallista enemmän tänä vuonna. Varsinkin, kun globaali taantuma alkaa näyttää entistä todennäköisemmältä.

Myynnin hidastumisesta huolimatta Apple on ainakin tähän asti välttänyt suuria irtisanomisia, toisin kuin hiljattain merkittävistä väenvähennyksistä kertoneet teknologiajätit Microsoft, Google ja Amazon.