Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Esa-Pekka huomasi, miten suomalaiset valmistautuvat jo nyt talven energiakriisiin: ”Pahan päivän varalle”

Suomalaiskodeissa varaudutaan jo talveen ja korkeisiin energian hintoihin ostamalla polttopuuta. Klapikaupan kovasta ja aikaisesta kysynnästä ovat kertoneet useat maakuntalehdet.

Ilmiön on huomannut Kangasalan Kuhmalahdella vanhaa sukutilaa pyörittävä Esa-Pekka Penttilä . Jo viime talvena, joka oli kylmä, polttopuun kysyntä oli kovaa.

”On huomattavasti aikaisemmin alkanut tämä polttopuiden tilaus. Monet asiakkaat ovat ottaneet niitä myöhemmin syksyllä tai alkutalvesta ja tilanneet nyt jo kesällä puut ja enemmän kuin yleensä.”

Sähkön hinnannousun tai sähkökatkojen pelossa klapien ostajat hankkivat puuta pahan päivän varalle, Penttilä näkee.

”On selvästi havaittavissa semmoista varautumista.”

Myös ostopuuta

Penttilä tekee suuren osan puista omasta metsästä, mutta viime vuonna klapeja tehtiin ensimmäistä kertaa myös ostopuusta. Talvi olikin kylmä ja puuta meni, vaikka Ukrainan sodasta ei vielä ollut tietoakaan.

”Viime talvena varauduttiin kovaan talveen, mutta ei osattu kyllä mihinkään sotaan varautua. 350 kiintokuutiota puuta on nyt tehty klapeiksi. Sitä myydään tässä Tampereen lähiseudulla: Kangasala, Sahalahti, Tampere, Pälkäne ja vähän Orivedellekin.”

Penttilä on nostanut koivukuution hintaa viidellä eurolla 70 euroon. Hänen mielestään hinnankorotus on maltillinen.

Puuta käytetään toki muuhunkin kuin kotien varautumiseen.

”Puulla lämmitetään saunaa ja mökeillä paljua.”

Myös maatilalla energiamurrokseen on ryhdytty. Penttilä asennutti aurinkopaneelit maaliskuussa ja vaihtoi toisen auton hybridiin.

”Ne eivät varsinaisesti olleet varautumistoimia, mutta samalla ehkä ekotekoja. Aurinkopaneeli on ollut erittäin hyvä ostos ja varsin oikeaan aikaan ostettu. Hinnat eivät olleet vielä juurikaan nousseet. Hankinta tuli tehtyä kreivin aikaan.”

Kysyntää. Penttilä on joutunut turvautumaan myös ostopuuhun.

Kysyntä vilkastuu

Metsänomistajien kesäkuun katsauksen mukaan puun kysyntä on vilkastumassa. Puun ostomäärät ja -hinnat ovat nousseet. Kokonaisuudessa puun ostoissa ollaan kuitenkin jäljessä kotimaisen puun korkeaa käyttötarvetta.

Lähes puolet vuodesta on kohta mennyt, ja alle kolmasosa yksityismetsien puuntarpeesta on vasta ostettu. Loppuvuoteen tulee kohdistumaan voimakasta puun kysyntää. MTK on viestittänyt, että puuta saa ostamalla. Luonnonvarakeskus ennustaakin puun hintojen nousua.

Puun tuonti on romahtanut viimeisimpien tuontitilastojenkin valossa Venäjän aloittaman sodan johdosta. Luke ennustaa, että tänä vuonna raakapuun tuonti Suomeen vähenee yli 60 prosenttia 4,5 miljoonaan kuutiometriin. Puun tuonti Venäjältä on ollut kokonaisuudessaan merkittävää, yli 9 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.