Matkailu ja myös porotalous ovat Utsjoella murroksessa, mutta Nuorgamissa asuva Aslat-Jon Länsman on yksi niistä, joka on pystynyt kehittämään molemmista uutta tulovirtaa.

”Oikeastaan minulle oli selvää jo kahdeksanvuotiaana, että haluan jatkaa porotöissä ja tässä perheyrityksessä. Aloitin ensin kesätöissä, lukion jälkeen tein töitä viikonloppuisin ja äkkiä huomasin, että minähän pyöritän koko tätä bisnestä”, hän naurahtaa. Mukana on ajoittain muitakin perheenjäseniä, useimmiten äiti, Inger Länsman.

Vuosien varrella Tenon Luonnontuote on kehittynyt ja kasvanut niin, että sillä on oma tehtaanmyymälä Nuorgamissa, verkkokauppa ja tänä vuonna toimitukset ovat alkaneet yhteistyökumppanin kautta myös muualle Eurooppaan. Liikevaihto on nykyisin noin 0,3 miljoonaa euroa.

”Verkkokaupan saimme auki juuri ennen koronaa ja sen ansiosta poronlihan myynti kasvoi jo viime vuonna 75 prosenttia. Nyt meillä on kolmen viikon välein toimitukset pääkaupunkiseudulle, ja kun ajoreitti vaihtelee tulo- ja paluumatkalla, jakelu toimii useille muillekin paikkakunnille. Suoramyynnin lisäksi myymme tuotteitamme isoille ketjuille ja erikoiskaupoille”, Länsman kertoo.

Parhaimpina vuosina Tenon Luonnontuote leikkaa tuhatkunta poroa. Pienelle yritykselle se on paljon.

Yritys tekee kaiken itse ja sillä on oma savustamo. Tuotteet jalostuvat koko ajan pidemmälle ja nyt pakastelihan ohella on tarjolla esimerkiksi makkaroita, säilykkeitä ja säilöttyä lihaa, jonka voi siivuta sellaisenaan leivän päälle tai josta voi tehdä valmista keittoa.

Porotalous on toiminnan kivijalka, ja se kantoi yritystä myös viime vuonna. Viisi vuotta sitten sen oheen syntyi myös matkailupalveluyritys Arctic Siida, jonka kaikki asiakkaat ovat tähän saakka tulleet eri puolilta Eurooppaa ja Aasiasta, kuten Singaporesta. Vuosittain asiakkaita on ollut useita satoja.

Vieraat pääsevät ruokkimaan ja silittämään poroja ja heille on tarjolla myös poroajeluita ja retkiä tunturiin. Kesäisin yrityksellä on myös kalastusasiakkaita.

Jäissä. Korona pysäytti matkailubisneksen. Aslat-Jon Länsmanin asiakkaat tulevat Aasiasta ja eri puolilta Eurooppaa.Kuva: PAULA NIKULA

Korona on pistänyt matkailun toistaiseksi jäihin, mutta Länsman kertoo, että matkailua on tavoite kehittää edelleen. Ja saada jatkossa myös kotimaisia asiakkaita.

”Viime kesä oli jo ennätyksellisen vilkas. En ole ikinä nähnyt Nuorgamissa niin paljon ihmisiä, puolet tuli Suomesta ja puolet Norjasta. Muutoin viime vuosi oli ahdistava. Rajat olivat kiinni, et päässyt kavereiden tai sukulaisten luo ja kaupassa saatoit olla ainoa asiakas.”

Haasteena ovat jatkuvasti muuttuvat rajasäädökset. Ne tekevät kiusaa kaupanteolle, sillä monet Tenon Luonnontuotteen asiakkaista tulevat Norjasta.

Sekin harmittaa, että eteläisen Suomen vaikea koronatilanne tuntuu kurittavan välillä pohjoista ihan turhaan.

”Jos etelässä on isot tartuntaluvut, ne voivat pysäyttää täällä kaiken seuraavana päivänä, mutta etelässä ei. Se on tosi kurjaa.” Utsjoella on reilut 1200 asuakasta ja tähän mennessä koronaan on sairastunut 11 kuntalaista. Viime kahden viikon aikana ei uusia tapauksia ole ilmennyt.

Kalastus takkuaa

Tenojoki tuo useimmille mieleen lohet, mutta Utsjoella kalastus alkaa hiipua. Siitä on ensinnäkin tullut koronan vuoksi entistä hankalampaa ja kalastuslupia on myös leikattu rajusti.

Vuonna 2016 tehtyjen muutosten jälkeen Utsjoen kalastustulot ovat pudonneet 9 miljoonasta eurosta noin 4 miljoonaan euroon. Parhaimmillaan kalastajia kävi vuosittain jopa 30 000, nykyisin ehkä 10 000.

Aurora Holidaysin yrittäjä Tiina Salonen on yksi niistä, joka on löytänyt kalastuksen oheen uutta tulovirtaa esimerkiksi revontulista. Sen ansiosta koronavuosi sujui onnekkaasti ja oli jopa kiireinen.

”Kesällä on valtaosa asiakkaista on tavallisia matkailijoita, kalastajia ja muita majoittujia. Heitä oli nyt jopa tavanomaista hieman enemmän. Vain yksi ryhmä perui keväällä tulonsa”, hän kertoo. Enimmillään yrityksen mökkeihin mahtuu 16 hengen ryhmä.

Kalastus on Salosen mielestä käynyt todella haastavaksi.

”Viime keväänä lupia pimitettiin ensin todella pitkään ja kauppa alkoi vastaa kuukautta tavanomaista myöhemmin toukokuussa. Sen jälkeen arvottiin, saako Norjan puolelle soutaa vai ei. Jos ei olisi saanut, lupia ei ehkä olisi myyty lainkaan”, hän arvelee.

Uusi ravintola oli auki ensimmäistä kesää, ja loppukesällä myynti alkoi vetää jo mukavasti ja vuoden päätteeksi liikevaihto jopa parani.

Elämys. Jos taivas on kirkas, Utsjoella näkyy revontulia lähes joka ilta.Kuva: PAULA NIKULA

Revontulikausi alkaa syyskuussa ja jatkuu maaliskuun loppuun, kunnes alkaa olla liian valoista.

Markkinointi kulkee pääasiassa somen kautta: Tenojoen rannalta on live-lähetyksiä aina, kun taivaalla leimuaa.

”Puolet revontuliasiakkaista tulee Yhdysvalloista ja loput esimerkiksi Australiasta, Uudesta-Seelannista, Aasiasta ja Euroopasta. Yritämme pysyä somessa näkyvillä, vaikka nyt tänne ei voikaan matkustaa.”

Ohjattujen revontuli-iltojen ja kuvausopetuksen ohella repertuaarissa ovat Utsjoen kyläkierros, lumikenkäilyä, vaellusta tunturissa, moottorikelkkailua ja kesällä tietysti keskiyön aurinko. Ja kun rajat taas joskus aukeavat, ryhmät pääsevät myös Norjaan tutustumaan Jäämeren lintuihin ja kuningasrapuihin sekä huskysafareille.

Vaihtoehto. ”Monet vieraistamme tulevat katsomaan ja kuvaamaan revontulia”, kertoo Aurora Holidaysin yrittäjä Tiina Salonen.Kuva: PAULA NIKULA

Aurora Holidaysin liikevaihto nousi viime vuonna 0,2 miljoonaan euroon. Sesonkiaikaan yrityksellä on 3–4 työntekijää. Opastetut retket yritys järjestää kumppaneiden kautta.

”Onks Veikkoo näkyny?”

Vielä 1970-luvulla Tenon kalastajat majoittuivat Vallen lomakylässä aittoihin. Heille riitti, että oli katto pään päällä, sänky ja talon sauna, johon pääsi peseytymään.

Samat kalastajat kävivät vuosi toisensa jälkeen, samoina viikkoina ja päivinä. Oli Tenon kalaporukka, joka saattoi tavata vain täällä.

”Joku Pekka saattoi tulla ja kysyä, onko Veikko jo tullut – ja kaikki tiesivät kenestä oli kyse”, kertoo Anne Forsell, joka nykyisin vetää Holiday Village Vallen toimintaa miehensä Petteri Vallen kanssa.

Aittojen oheen on noussut mökkejä, vuonna 2015 valmistui uusi ravintola, vuotta myöhemmin hotelli ja nyt on rakenteilla luksusmajoitukseen sopiva turvekammi. Sen päässä on lasi-iglu ja sisällä on yöpymis- ja saunatilat.

Läheltä. Holiday Village Vallen ravintola tekee annoksensa paikallisista raaka-aineista.Kuva: PAULA NIKULA

Kesämatkailun oheen on kasvanut talven ja ravintolan tarjonta, ja nykyisin hotelli ja ravintola tuovat jo puolet noin 0,9 miljoonan euron liikevaihdosta.

”Eihän á la carte -ravintolan pitäminen tällaisessa 700 asukkaan kylässä ole mitenkään järkevää, asiakkaiden on tultava muualta. Normielämässä täällä käykin paljon vieraita esimerkiksi Norjasta” Forsell kertoo.

Valmis valtti. Anne Forsellin ja Petteri Vallen hotelli, ravintola ja mökit ovat Tenon rannalla.Kuva: PAULA NIKULA

Kalastus ja metsästys ovat Forsellinkin mielestä muuttuneet Tenolla vaikeiksi lupien vuoksi. Se näkyy myös asiakasmäärissä.

”Jos kolme venettä on samaan aikaan suvannolla, se on nykyisin ruuhka. Ei siellä enää rannoilla rupatella ja odotella nuotiolla omaa vuoroa, kuten ennen.”

Kalastuslupien myynti alkaa nykyisin huhti-toukokuussa ja viime vuonna netistä sai ostaa enintään neljä vuorokautta. Kiintiöt ovat niin pienet, että luvat loppuvat hetkessä, siksi luvat on nykyisin jaettu myös viikottain ja alueittain. Utsjoella 30 kilometrin matkalla saattaa olla joka viikolle vain kymmenen lupaa, kun ennen niitä oli rajattomasti.

Vuorokauden lupa maksaa 60-100 euroa ja kalastaja saa pitää saaliinsa.

Kalastusmatkailun kurimus on vienyt Utsjoelta samalla rahakkaat yritysasiakkaat ja niiden mukana soutajien työt. Yritysten pitäisi nyt tietää jo huhtikuussa, että heidän vieraansa varmasti pääsevät paikalle. Luvat ovat henkilökohtaiset eikä vaihtopörssiä ole.

Normivuosina Holiday Village Vallella käy noin 6 000 asiakasta, joista valtaosa tulee ulkomailta esimerkiksi saksalaisten ja sveitsiläisten yhteistyökumppaneiden kautta. Viime kesänä vieraiksi tuli myös suomalaisia.

”Moni oli niitä, jotka eivät nyt päässeet matkustamaan Etelä-Eurooppaan ja menevät taas varmasti sinne lomilleen, kun rajat aukeavat", Forsell veikkaa.

Kesällä vieraat tulevat ja menevät, mutta talvisin heille myydään viikon pituisia pakettimatkoja. Pakettiin kuuluu esimerkiksi lumikenkäilyä, hiihtoa, poro-ohjelmia ja pilkkimistä. Osa ryhmistä haluaa käydä myös pyytämässä kuningasrapuja Norjassa tai nukkua yönsä tentsile-teltoissa, olipa sitten kesä tai talvi.

”Koko ajan mietimme, mitä uutta voimme tarjota. Uusimpia ohjelmanumeroita ovat naisten hiihtovaellukset ja kuksakurssi. Viime kesäksi hankimme kanootteja ja suppilautoja. Saamelaisuuskin on perinteineen monelle elämys.”

Sen koronavuosi Forsellin mielestä opetti, ettei kovin paljon voi suunnitella etukäteen.

Kevättä odotellessa. Tenojoen jäät kylpevät vielä kaamoksen valossa, Ne lähtevät yleensä toukokuussa.Kuva: PAULA NIKULA

Kauppalehti Option toimittaja Paula Nikula tekee etätöitä Utsjoella 15.1.-22.1.2021 ja raportoi siitä, kuinka hommat pohjoisessa sujuvat.

Lue seuraavaksi: