Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Etelä-Amerikka | Kolumbialais­media: Entinen Farc-sissi­liikkeen komentaja ammuttiin kuoliaaksi Venezuelassa

El Paisa -lempinimellä tunnettu Hernan Dario Velasquez johti aikanaan kolumbialaisen Farcin yksikön komentaja, mutta otti etäisyyttä liikeeseen vuonna 2018.

Kolumbialaissotilas seisoi pienen kaupan edustalla Granadassa, Kolumbiassa kesäkuussa 2003 Farcin tekemän pommi-iskun jälkeen. Nyt kuolleeksi väitetty Farc-komentaja oli aikanaan vastuussa useista iskuista.

Farc-sissiliikkeen entinen komentaja Hernán Darío Velásquez ammuttiin kolumbialaisen median mukaan kuoliaaksi Venezuelan Apuressa.

Kuolemaa ei olla vahvistettu virallisesti, ja Kolumbian armeija on todennut, että sillä ei ole tietoa tapauksesta.

Kolumbialaismedian tiedoista raportoivat esimerkiksi uutistoimistot AFP ja Reuters sekä BBC.

Lempinimellä El Paisa (suomeksi ”maalainen”) tunnettu Velásquez johti ennen kolumbialaisen sissiliikkeen yksikköä, joka tunnettiin erityisen ankarista hyökkäyksistään.

Velásquez vastasi esimerkiksi vuoden 2003 autopommi-iskusta Kolumbian pääkaupunki Bogotáan, jossa kuoli 36 ihmistä kuoli ja lähes 200 haavoittui.

Sissijärjestö Farc on Kolumbian suurin ja vanhin kapinallisryhmä, joka on pyrkinyt sosialistiseen vallankumoukseen Kolumbiassa. Se taisteli Kolumbian hallintoa vastaan yli 50 vuotta.

Farcin aatteellinen ydin maaseudun köyhän väestön aseman puolustajana heikentyi vuosien mittaan, kun järjestö sekaantui yhä laajemmin huumekauppaan.

Vuonna 2016 Farc teki historiallisen rauhansopimuksen Kolumbian hallinnon kanssa, ja osasta järjestöä muodostui oppositiopuolue. Velásquez oli mukana neuvotteluissa ja allekirjoitti sopimuksen.

Lue lisää: Kolumbia pääsi rauhansopimukseen Farc-sissien kanssa puolen vuosisadan konfliktin jälkeen

Vuonna 2018 Velásquez kuitenkin irtaantui rauhansopimuksesta. Seuraavana vuonna hän oli kahden muun Farc-komentajan Iván Márquezin ja Jesús Santrichin mukana julistamassa uuden kapinallisryhmän ja taistelun jatkumista.

Lue lisää: Kaksi entistä Farc-sissien komentajaa julisti uuden taistelun alkavan Kolumbiassa