Finland

EU:n ulkoministerit vaativat Venäjää lievittämään jännitettä Krimillä – Ukrainan rajalla on nyt ”suurin määrä venäläis­joukkoja koskaan”

Haaviston mukaan Ukrainan ulkoministeri pyysi EU-maita kertomaan kannoistaan suoraan Venäjälle.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borell puhui medialle Brysselissä ennen EU:n ulkoministereiden etäkokousta.­

EU-maiden ulkoministerien kokouksessa on tuomittu Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisääntyminen Ukrainan rajoilla ja Krimin niemimaalla. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kuvailee jännitteen kiristymistä erittäin huolestuttavaksi.

– Näimme, että Venäjällä on siitä päävastuu ja Venäjä voi tehdä myös toimia lievittääkseen jännitettä, Haavisto sanoi.

Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell on kertonut EU:n vetoavan Venäjään, että maa vetäisi joukkonsa pois Ukrainan rajalta. Borrellin mukaan venäläisjoukkojen vahvuus Ukrainan rajoilla ja Krimillä on 150 000. Borrell ei paljastanut lähdettä tiedolleen.

EU:n ulkosuhdehallinnon verkkosivuilla luku oli myöhemmin korjattu 100 000:ksi.

– Kyseessä on suurin määrä Ukrainan rajalle sijoitettuja venäläisjoukkoja koskaan. On selvää, että se on huolestuttavaa, Borrell sanoi.

Maanantaisessa videokokouksessaan EU-ulkoministerit keskustelivat Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa. Haaviston mukaan Kuleba pyysi EU-maita kertomaan kannoistaan suoraan Venäjälle.

– Näin Suomi on juuri tässä toiminut, Haavisto sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö kävi viime viikolla pitkän puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö esitti tuolloin Putinille vakavan huolensa kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä.

"Ei tällaista pitäisi tapahtua"

Haavisto arvostelee Venäjän toimia Ukrainan rajoilla ja huomauttaa, että joukkojen kokoaminen naapurimaan rajalle on huolestuttavaa.

– Ei tällaista pitäisi tapahtua Euroopassa 2020-luvulla, Haavisto totesi.

Haavisto kertoi myös, että Ukrainan ulkoministeri Kuleban mukaan väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet Itä-Ukrainassa viime aikoina.

Haavisto huomautti, että Suomella on tärkeä rooli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailumissiossa kontaktilinjalla Itä-Ukrainassa. Kokouksessa Haavisto kysyi ukrainalaiskollegaltaan, mitä tarkkailun puitteissa voitaisiin tehdä vielä enemmän.

– Ministeri Kuleba totesi, että erityisen tärkeää olisi tehdä tarkkailua myös Donbassin puolella, kun nämä tarkkailijat pääsevät liikkumaan kontaktilinjan yli, Haavisto sanoi.

Ei Venäjä-pakotteita valmistelussa juuri nyt

Ulkoministerikokouksessa keskusteltiin myös muista Venäjään liittyvistä asioista, kuten vangitun venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tilanteesta. Viikonloppuna EU-maat vetosivat Venäjään, että Navalnyin tulisi saada kunnollista hoitoa.

Haavisto kuvailee tilanteen vaikuttaneen hyvin huolestuttavalta, kun viikonloppuna tuli tietoa Navalnyin terveyden nopeasta heikentymisestä.

Venäjän vankilavirasto ilmoitti maanantaina, että syömälakossa oleva Navalnyi siirretään rangaistussiirtolan sairaalaan. Viraston mukaan Navalnyin terveydentila on "tyydyttävä".

– Toivottavasti näillä kannanotoilla oli vaikutus. Tätä huolta pyrittiin ilmaisemaan, Haavisto pohtii.

Kokouksen jälkeen EU:n Borrell totesi, että uusia Venäjän-vastaisia pakotteita ei ole valmistelussa juuri nyt.

Haavisto kertoi Tigrayn-matkastaan

Ukrainan tilanteen ja Venäjän toimien lisäksi ulkoministerit keskustelivat Tigrayn-konfliktista Etiopiassa, ja Haavisto kertoi kollegoilleen tuoreimmasta matkastaan alueelle. EU on vaatinut muun muassa väkivaltaisuuksien lopettamista ja eritrealaisten joukkojen vetäytymistä alueelta.

Tilanne Tigrayssa on edelleen hyvin vaikea. Haaviston mukaan humanitaarista apua on päässyt alueelle vasta osittain.

Football news:

Vlasic took out Cristiano, but flew away from Muriel, and Lukaku has a record 88%: we continue to choose the best player of the season in Serie A
The penalty for 9 Super League clubs: a total donation of 15 million and the refusal of 5% of European income. With Real Madrid, Juve and Barca, UEFA promises to deal more seriously
Neymar will extend his contract with PSG until 2026. They can announce it on Saturday
Arsenal could sign Onan if his suspension is reduced. Ajax wants 14 million euros for the goalkeeper
Lille holds the lead in Ligue 1 with two rounds to go. Recent matches - with Saint-Etienne and Angers
Infantino that UEFA is bluffing, threatening Real Madrid, Barca and Juve with exclusion from the Champions League: You need to be strict, but do not miss the opportunity to find a common solution
Golovin passed a negative test for coronavirus