Finland

EU yrittää saada rokotuksiin ja koronantorjuntaan vauhtia – Sanna Marin: Toivon, että kolmas rokote hyväksytään lähipäivinä

Suomi haluaisi EU:hun nykyistä yhtenäisempää testausta ja selkeää rajavalvontaa.

Charles Michel etäkokouksessa Brysselissä.

Francisco Seco / EPA

BrysselEU-maiden johtajilta odotetaan tänään suuntaa sille, miten EU aikoo lähiviikkoina edetä rokotusten kanssa.

EU-johtajat kokoustavat videoyhteyden välityksellä alkaen kello 19 Suomen aikaa. Puhetta johtaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, ja kokouksen on ennakoitu kestävän ainakin kaksi-kolme tuntia.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd). Hän kertoo ennen kaikkea toivovansa, että AstraZenecan valmistama kolmas rokote saataisiin nopeasti käyttöön.

– Toivon, että nyt arvioitavana oleva kolmas rokotehakemus saa hyväksynnän lähipäivinä, Marin kommentoi suomalaisille tiedotusvälineille juuri ennen kokouksen alkua.

Marinin mukaan AstraZenecan rokoteesta odotetaan apua nimenomaan rokotustahtiin.

– Oma käsitykseni on se, että AstraZenecan rokotetta olisi jo varastoissa siten, että sitä saataisiin nopeastikin maahan paljon isommissa määrissä kuin saamme tällä hetkellä Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotetta.

Tästä on kyse

Kokouksen asialistan taustalla ovat rokoteyhtiöiden tuotantovaikeudet ja jäsenmaiden erot rokotustahdissa (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi Malta ja Tanska ovat antaneet yli kolme rokoteannosta sataa kansalaista kohden, Ruotsi puolitoista ja Suomi vähän yli yhden.

Kokouksessa on määrä keskustella yhteisistä koronatoimista, parhaista toimintatavoista ja “kaikkien saatavilla olevien välineiden hyödyntämisestä viruksen leviämisen rajoittamiseksi”.

Herkästi tarttuvat virusmuunnokset aiheuttavat yhteistä huolta ja ovat pakottaneet kiristämään toimia lähes joka maassa. Suomi korostaa koronatestauksiin nykyistä yhteisempää linjaa ja tiukkaa rajavalvontaa.

– Suomelle rajakysymykset ovat tärkeitä siksi, että meillä on tilanne paremmin hallinnassa kuin monissa muissa maissa, Marin sanoi.

Lisäksi johtajat keskustelevat rokotepasseista. EU:ssa on ideoitu jäsenmaiden yhteistä rokotustodistusta, jota rokotuksen ottaneet kansalaiset voisivat käyttää esimerkiksi rajanylityksissä.

Suomi on suhtautunut ajatukseen myönteisesti, mutta välttänyt tarkempaa kannanottoa. EU-komissio lupasi tiistaina, että asiasta päästään sopuun tammikuun loppuun mennessä.

Uusi rokote käsittelyyn ensi viikolla

EU on myöntänyt luvan kahdelle Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksymälle koronarokotteelle. Pfizer-Biontechin rokote sai luvan joulukuun lopulla ja Modernan rokote loppiaisena.

Lisäksi EU on neuvotellut sopimukset neljästä muusta rokotteesta, joista AstraZenecan myyntilupaa on määrä käsitellä ensi viikolla.

Yhteensä sopimukset on tehty jo 2,3 miljardista rokoteannoksesta, mikä on selvästi yli EU:n oman tarpeen.

Juttua päivitetään kokouksen päätyttyä.

Lisää aiheesta:

Yksi laskettelureissu, viisituhatta karanteeniin – Eurooppa kiristää koronatoimia, kun huoli B117-muunnoksesta kasvaa eivätkä rokotteet riitä

Lentokentän portilla tarvitaan 50-sivuinen sääntöpino, kun ennen riitti lippu ja passi – EU:n suunnittelema rokotetodistus voisi helpottaa koneeseen nousua

Hallitus yrittää pysäyttää ärhäkän koronamuunnoksen Suomen rajalle – Rajavartiolaitos: Rajaliikenne vähenisi alle puoleen nykyisestä

Football news:

Gattuso was fined 3 thousand euros for blasphemy
Burnley will ask for 50 million pounds for Pope. The goalkeeper is Interesting to Tottenham
Gladbach midfielder Neuhaus would like to move to Liverpool, his compensation is 40 million euros. Bayern are unlikely to fight for a player
Sampaoli took charge of Marseille. Contract - until 2023
Carlos Bianchi: PSG can score 5-6 goals for Barca in the second leg of the Champions League
Director of Shakhtar Srna about Roma in the 1/8 finals of the Europa League: Chances 50-50
Eintracht's forward Silva scored his 19th Bundesliga goal. Lewandowski has 26 goals, Holand has 17