Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Fed ei yllättänyt, nosti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä – Lausuntoon olennainen muutos

New York

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve nosti keskiviikkona ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä 4,75–5,0 prosentin vaihteluvälille.

Päätös oli yksimielinen ja koronnosto markkinoiden konsensusodotusten mukainen.

Aiemmasta poikkeavaa keskiviikon lausunnossa on kuitenkin se, ettei Fed enää suoraan ennakoi jatkuvia ohjauskoron nostoja. Keskuspankki sen sijaan toteaa, että rahapolitiikan kiristäminen saattaa tulla vielä kyseeseen riippuen taloudessa ja inflaatiossa tapahtuvasta kehityksestä.

Päivitetyn sanamuodon syynä on pankkikriisi, joka on ravistellut markkinoita viimeisen kahden viikon ajan. Vaikka pahimmalta on tähän asti säästytty, tulevia viikkoja ja kuukausia varjostaa yhä mittava epävarmuus.

Samasta syystä Fed pohti tämän viikon kokouksessaan myös koronnostojen pysäyttämistä, pääjohtaja Jerome Powell myönsi tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi Powell tarkensi tiedotustilaisuudessa, että rahapolitiikan jatkoa koskeva sanamuodon muutos viittaa ennen kaikkea siihen, ettei Fed ennakoi useiden koronnostojen olevan enää tarpeellisia

Fedin avomarkkinakomitean jäsenten keskimääräinen arvio vuoden lopun korkotasosta on nyt 5,1 prosenttia, mikä viittaisi vielä yhteen 0,25 prosenttiyksikön koronnostoon 5,0–5,25 prosentin vaihteluvälille ja ohjauskoron pysymiseen tällä tasolla loppuvuoden ajan.

Fed toisti lausunnossaan marraskuussa ensi kertaa kuullun toteamuksen, jonka mukaan avomarkkinakomitea ottaa tulevia koronnostoja pohtiessaan huomioon ”rahapolitiikan kiristämisen kumulatiivisen vaikutuksen sekä viiveen, jolla tiukempi rahapolitiikka vaikuttaa talouden toimeliaisuuteen ja inflaatioon”.

Viime viikkoina nämä kumulatiiviset vaikutukset ovat tulleen voimallisesti esiin, kun sijoittajien ja tallettajien luottamus maan pienempiin pankkeihin on horjunut.

Maan talouskasvunäkymän heikkeneminen hidastaa nyt joka tapauksessa myös inflaatiotahtia ja antaa siten Fedille tilaa tarvittaessa hidastaa koronnostotahtia entisestään.

Edelleen keskuspankki aikoo jatkaa taseensa supistamista samaan tahtiin kuin tähänkin saakka, eli noin 95 miljardilla dollarilla kuukaudessa.

Kyseessä oli yhtä suuri koronnosto kuin tammikuussa. Joulukuussa Fed nosti korkoa puolella prosenttiyksiköllä ja joulukuuta edeltäneissä neljässä perättäisessä korkokokouksessa Fed nosti ohjauskorkoa jopa 0,75 prosenttiyksiköllä. Viimeksi ohjauskorko nousi 0,25 prosenttiyksiköllä maaliskuussa 2022, kun nykyinen koronnostosykli alkoi.

Fed tekee suunnitellut korkomuutoksensa kuuden viikon välein. Seuraava kokous on toukokuussa. Fedin ohjauskorko on nyt korkeimmillaan sitten loppuvuoden 2007.

Laaja S&P 500 -indeksi kääntyi nousuun välittömästi korkopäätöksen jälkeen, oltuaan aikaisemmin keskiviikkona loivassa laskussa. Yhdysvaltain valtionlainojen korot olivat laskussa ja samoin dollari.

Pääjohtaja Powellin tiedotustilaisuuden aikana osakeindeksit kääntyivät kuitenkin jälleen miinukselle.

Uutinen päivittyy