Nijmegenin marssi on yksi Alankomaiden suurimpia yleisötapahtumia. Tapahtumakuva viime vuoden marssilta. AOP

Vantaalainen Mauri Mänttäri on harjoitellut viime syksystä asti pitkän matkan kävelyjä lisäkantamuksilla ja ilman . Tavoitteena oli osallistua Nijmegenin marssille Alankomaiden keskiosassa sijaitsevassa samannimisessä kaupungissa .

– Osallistuin marssille ensimmäisen kerran vuonna 2018 . Jalkoihin tuli vain kaksi pikkurakkoa koko aikana, Mänttäri kertoo .

Kyseessä on alun perin sotilasmarssina alkanut, viikon kestävä tapahtuma, joka kerää noin miljoona kävijää maailmanlaajuisesti vuosittain . Itse marssi kestää tiistaista perjantaihin, ja sen reitti kulkee neljän kaupungin läpi .

Marssiin osallistuu vuosittain noin 45 000 ihmistä, joista noin 5 000 on sotilaita . Mänttärin tarkoitus oli suorittaa marssi sotilaskategoriassa, mikä merkitsee 40 kilometrin päivämarssia sotilaspuvussa vähintään 10 kilon lisävarustuksen kanssa . Tätä varten hän oli saanut lainaksi aavikkopuvun Porin prikaatista .

Varusteet jäivät sille tielleen

Mänttäri saapui ystävineen Alankomaihin Schipholin lentokentälle viime lauantaina . Isompi matkakassi, jossa olivat myös vaelluskengät, oli kuitenkin jäänyt Helsinkiin .

– Sen koommin en ole sitä nähnyt . Maanantai - aamuna tuli ilmoitus löydetystä kassista, mutta tuntomerkit eivät sopineet, Mänttäri kertoo .

Hän odotti maanantai - iltaan asti, ennen kuin lopulta osti varakengät seuraavana päivänä alkanutta marssia varten .

– Sen arvaa, mitä käy, kun lähtee kävelemään uusilla kovapohjaisilla kengillä : molemmat kantapäät olivat palasina, Mänttäri tiivistää .

Lääkintäpisteessä todettiin, että Mänttärin jalat olivat rakoilla varpaanvälejä myöten . Hän katsoi parhaaksi, että ei marssi reittiä loppuun ilman kunnollisia apuvälineitä .

Suurempaa katkeruutta hän ei sano tuntevansa, vaikka suunnitelmat menivät uusiksi .

– Opettaa tämäkin jotain . On vain hämmentävää, miten näin pääsee käymään, että tavarat katoavat, hän ihmettelee .

– Eihän tästä voi ketään sormella osoittaa . Tässä on sattunut monta asiaa, jotka ovat kasautuneet isommaksi palloksi .

Matkakassin mukana hävisi myös suurin osa Mänttärin vaihtovaatteista, mikä on kasvattanut matkakuluja .

– Minulla ei ollut jäljellä kuin yksi t - paita, yksi pitkähihainen ja yhdet vaihtosukat . Makuupussikin piti ostaa, sillä täällä on parakkimajoitus ja yöt ovat viileitä . Nyt on mennyt 200 euroa pelkästään varavaatteisiin, hän kertoo .

– Eilen yksi ruotsalainen lääkintäupseeri kertoi, että ei ole ensimmäinen kerta, kun matkatavaroita hukkuu . Joskus käy niin, että niitä toimitetaan paikalle vielä perjantaina, kun marssi päättyy .

Finnairin viestinnästä kommentoidaan sähköpostitse, että jos matkatavaroiden toimitus viivästyy, yhtiö korvaa välttämättömät hankinnat kohteessa, esimerkiksi hygieniatuotteet, alusvaatteet ja tietyt erikoistavarat . Jos arvioidaan, että laukkua ei pystytä toimittamaan perille nopeasti, muitakin hankintoja voidaan korvata .

– Lentoyhtiöt noudattavat Montrealin sopimusta, ja maksimissaan viivästyneistä tai kadonneista matkatavaroista lentoyhtiö korvaa noin 1 300 euroa . Korvauksen suuruus riippuu siitä, kuinka pitkä viivästys laukun toimittamisessa oli, viestissä kerrotaan .

Yhtiö kehottaa matkustajia säilyttämään kuitit ostoksista ja lähettämään kopiot korvausvaatimuksen mukana .

Aika kuluu festivaalitunnelmissa

47 - vuotias Mänttäri kertoo alkaneensa harrastaa pitkän matkan kävelyjä vasta vanhemmalla iällä . Nijmegenissä hän ei ole vanhimmasta päästä : vanhimpien marssin suorittaneiden tiedetään olleen yli 90 - vuotiaita .

– Marssijoiden keski - ikä näyttäisi olevan täällä noin 50 vuotta, hän toteaa .

Marssi on yksi Alankomaiden suurimmista yleisötapahtumista, ja Mänttärin kuvauksen perusteella tunnelma on kuin festivaaleilla .

– Reitin varrella on valtavasti katsojia, osa seuraa tapahtumia tuolista käsin . Radioista soi musiikki, joka voi olla vuorotellen marssimusiikkia ja heti perään ysäridiscoa, hän kertoo .

Mänttärin paluulento on merkitty vasta lauantaiksi . Hän aikoo sillä välin osallistua yleiseen juhlahumuun .

– Varmaan tulee käytyä kannustamassa marssijoita, ja onhan täällä paljon historiallista nähtävää .