Finland

Golf | Rattijuoppo murskasi isän olympia­unelman, poika toteutti sen voittamalla kultaa

USA:n Xander Schauffele saavutti uransa suurimman voiton maassa, jossa hänen äitinsä on kasvanut.

Xander Schauffele pelasi viimeisen kierroksen 67 lyönnillä ja voitti yhteistuloksella -18.

Noin 40 vuotta sitten saksalainen Stefan Schauffele oli parikymppinen lupaava kymmenottelija, joka tavoitteli pääsyä olympialaisiin.

Unelma olympialaisista ja koko urheilu-ura murskaantuivat rattijuopon aiheuttamassa kolarissa, jonka seurauksena Schauffele joutui pitkäaikaiseen leikkausputkeen ja hänen toinen silmänsä sokeutui.

Myöhemmin Stefan Schauffele muutti Kaliforniaan, rupesi pelaamaan golfia ja kehittyi alemman kilpatason pelaajaksi.

Sunnuntaina Schauffelen 27-vuotias poika Xander voitti golfissa olympiakultaa ja toteutti paitsi oman myös isänsä olympiaunelman niin pitkälle kuin se oli mahdollista.

Oman mausteensa Schauffelen voitolle antoi se, että se tuli Japanissa, jossa hänen taiwanilaissyntyinen äitinsä on kasvanut ja jossa hänen isovanhempansa edelleen asuvat.

”Tavallaan halusin tätä enemmän kuin mitään muuta. Halusin todella voittaa isälleni. Olen varma, että hän itkee nyt tuolla jossain”, Schauffele sanoi olympiavoittajan mediatilaisuudessa Reutersin mukaan.

”Tuolla jossain” oli käytännössä varsin lähellä, Kasumigasekin kentän alueella, sillä poika toi isänsä mukanaan olympialaisiin. Isä ja poika olivat jo ehtineet halata me teimme sen -hengessä.

Schauffele korosti viimeksi turnauksen alla sitä, että isä on ollut hänen ainoa svingi­valmentajansa.

Kilpailun päätöskierrokselle Shauffele lähti johdossa ja lisäsi etumatkaansa vakuuttavalla pelillä, jonka runkona oli virheetön puttaaminen.

Sitten 14. reiällä (par 5) tuli vaikeuksia, kun Schauffelen avauslyönti kaarsi oikealle pusikkoon. Pallo onneksi löytyi, mutta seurauksena oli rangaistuslyönti. Välilyönti puiden välistä oli onnekas, ja tuloksena oli minimivaurioin bogi.

Kun kaksi reikää oli jäljellä, Schauffele ja kisan jätti yllättäjä, hopeaa saanut Slovakian Rory Sabbatini olivat tasoissa.

Schauffele siirtyi johtoon tehtyään hiekkaesteen kautta birdien 17. reiällä. Sitten viimeisen reiän avaus painui jälleen oikealle niin katveeseen, että edessä oli välilyönti. Kolmas lyönti oli kuitenkin loistelias reilun metriin, josta putti sinetöi voiton.

”Olen kuin šokissa. Yritin kovasti pysyä rauhallisena, mutta kyllä se oli stressaavaa. Kun putti upposi, valtava paino lähti niskastani ja olin erittäin helpottunut ja onnellinen”, Schauffele kertoi ratkaisuvaiheista.

Schauffele on voittanut muun muassa neljä kilpailua PGA-kiertueella, mutta major-kilpailuissa hän ei ole yltänyt täysosumaan. Niistä kahdessa hän on sijoittunut parhaimmillaan toiseksi ja yhdessä kolmanneksi.

Kenttäennätyksen (61) tahnyt ja hopeaa saavuttanut Rory Sabbatini on alkujaan eteläafrikkalainen, opiskellut ja asunut pitkään Yhdysvalloissa. Vuonna 2018 hän haki vaimonsa kotimaan Slovakian kansalaisuutta. Eteläafrikkalaisena hän tuskin olisi saanut olympiapaikkaa.

Puoliso toimi olympiaturnauksessa Sabbatinin caddiena.

”Ei tunnu siltä, että hopeamitali kuuluisi minulle”, sanoi maailmanlistalla sijalla 204 oleva 45-vuotias Sabbatini ja viittasi viime aikojen kehnoon menestykseensä PGA-kiertueella.

Taiwanilainen yllättäjä C. T. Pan (maailmanlistalla 208:s) vei pronssimitalin peräti seitsemän miehen uusinnassa.

Pan kukisti neljännellä uusintareiällä USA:n Collin Morikawan, joka voitti kaksi viikkoa sitten Euroopan major-kilpailun The Open Championshipin.

Muut miehet olivat pudonneet jatkosta aiemmilla uusintarei’illä.

Football news:

Messi will start training before the end of the week. He will be ready for the match with Man City
Barca secretary after 0:0 with Cadiz: We support Koeman. He is our coach
Rüdiger about the future: I haven't talked to other clubs yet, only with Chelsea
Roma can appeal against the removal of Pellegrini in the match with Udinese
Gerard Pique: I'm not in Barca to be second or third, but to fight for trophies
Mourinho about 1-0 with Udinese: The first 35 minutes of Roma showed their best quality football of the season
Where is Leo Messi? Cadiz fans trolled Barca with a song after 0:0