Surmatyö tapahtui tässä talossa. Juha Veli Jokinen

Pirkanmaan käräjäoikeus istui liki yhdeksän tuntia perjantaina ja käsitteli 4. heinäkuuta Tampereen Hyhkyssä tapahtunutta alaikäisen tekemää henkirikosta. Tapauksessa vuonna 1979 syntynyt mies kuoli puukoniskusta asuintalonsa pihaan ja pari vuotta vanhempi mies sai puukosta hengenvaaralliset vammat.

Oikeus antoi välituomion, missä se pitäytyi syyttäjän vaatimuksiin taposta, tapon yrityksestä ja huumausaineiden käyttörikoksesta. Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta. Vastaaja määrättiin kesken esitutkinnan mielentilatutkimukseen ja se on vielä kesken.

Oikeus antaa lopullisen tuomion myöhemmin, ja syytetty pysyy vangittuna edelleen. Surmapaikalla olleet pojan 35-vuotias äiti ja hengenvaaralliset iskut teräaseesta saanut mies jätettiin tuomitsematta muuhun rangaistukseen, mutta huumausaineiden käyttörikoksesta he saivat molemmat sakkorangaistukset.

Miehen syyte väkivaltarikoksesta hylättiin. Korvattavaksi määrättiin päihdetutkimuksen kulut eli 140 euroa.

Asianomistajan ominaisuudessa olevat surmatun lapset vaativat kumpikin vahingonkorvauksena 8 000 euroa ja vanhemmat kumpikin 6 500 euroa eli yhteensä 29 000 euroa.

Oikeudessa vastaaja kiisti syytteet ja piti puukotuksia hätävarjeluna tai hätävarjelun liioitteluna.

Katututtavuus koitui kuolemaksi

Koko tapaus sai alkunsa, kun uhri tapasi hänelle ennestään tuntemattomat äidin ja pojan Tampereen keskustassa. Poika oleili uhrin asunnolla siellä väliaikaisesti asuneen uhrin ystävän kanssa kahden kesken reilut pari tuntia. Sitten paikalle saapui asunnon vakiasukas ja hetken kuluttua uhri yhdessä pojan äidin kanssa.

Oikeudessa kuultiin, että surmansa saanut henkilö ja äiti ehtivät olla asunnossa vain viisi minuuttia, kun syytetty otti esiin tupesta puukon ja iski kuolettavasti uhria kaulaan, ja myös uhrin ystävää rintaan ja kaulaan. Äiti oli tekohetkellä asunnossa, mutta hänellä ei oikeuden mukaan ollut osuutta väkivaltaan.

Miehet vuosivat runsaasti verta, mutta he pääsivät pakenemaan asunnosta talon pihamaalle. Toinen oli saanut puukosta kuolettavan, seitsemän sentin pituisen pistohaavan: puukon terä oli lävistänyt kaulalaskimon ja kaulavaltimo oli katkennut lähes kokonaan. Kuoleman aiheutti runsas verenvuoto. Puukotuksesta selvinnyt sai hengenvaarallisia lyöntejä puukosta kaulaan ja rintakehään, ja hänet kiidätettiin sairaalaan.

Oikeus piti puolustuksen kuvaamaa kamppailua ja hätävarjelua epäuskottavana ja vetosi teräaseen suuntaamista juuri kaulaan, jota pidetään kehossa erittäin herkkänä alueena muun muassa henkitorven ja suurten verisuonien ansiosta. Eloon jäänyt kertoi syytetyn iskeneen puukolla, mutta puolustus näki asian päinvastoin ja kuvaili kamppailua, painia. Valokuvista ei näkynyt kamppailun jälkiä ja syytetyn verijäljet vaatteissa eivät puhuneet sen puolesta ja vammat olivat vähäiset.

Todistajana kuultu yläkerran naapuri kertoi oikeussalissa, että hän kuuli lyhyen, voimakkaan äänen, ei kamppailun tai riidan ääniä. Verta vuotava kuolleen ystävä ja myös haavoittunut yrittivät heittää pihassa maatessaan kiviä asukkaiden ikkunoihin, että he soittaisivat apua. Poliisi oli paikalla pian ja yritti antaa ensiapua ennen kuin ambulanssi saapui paikalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Surmapaikalta (keltainen talo taustalla) on lyhyt matka lähikauppaan, josta haettiin apua. Juha Veli Jokinen

T-paita siteeksi

Todistajina oikeudessa kuultiin neljää henkilöä: lähikaupan asiakasta, myyjää ja naapureita. Myyjä kertoi äidin juosseen surmapaikalta lähikauppaan hädissään pyytämään puhelinta ja kertoi puukotuksista. Myös syytetty tuli kaupan lähistölle ja myyjä antoi päältään oman t-paitansa, ja pyysi poikaa sitomaan vuotokohdan.

Oikeus katsoi, että syytetty ja äiti eivät toimineet ripeästi ja pojan toiminnassa ei näkynyt suurta huolta ja järkytystä. Yhden todistajan mukaan syytetty oli "painellut" jollain vaatteella verta vuotavien kauloja, mutta oikeus ei katsonut tekoa uskottavaksi ensiavuksi.

Äidin ja pojan tarinat tapahtumien kulusta erosivat toisistaan oikeussalissa ja esitutkinnassa, vaikka heillä oli minuutteja aikaa jutella ennen poliisin tuloa.

Syytetty oli ottanut tekopaikalta puukon ja sen tupin ja piilottanut puukon pihan lähistölle viemärikaivoon, mistä poliisi löysi tekovälineen myöhemmin. Syytetyn puhelimesta löytyi kuvia samasta puukosta edelliseltä päivältä. Todistajan mukaan syytetty oli ihaillut asunnossa aiemmin erilaisia veitsiä "silmät kiiluen".

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Talo sijaitsee Tampereen Hyhkyssä. Juha Veli Jokinen

Kuollut oli ystävällinen ex-nyrkkeilijä

Surmatun asunnossa asunut ystävä, joka myös surmailtana haavoittui, kertoi vainajan olleen ystävällinen luonne, ja hän oli entinen nyrkkeilijä. Mies kertoi sekä vastaajan ominaisuudessa että todistajana, että surmattu ei yrittänyt vastarintaa, vaan isku puukosta tuli yllättäen miesten seisoessa kasvokkain sängyn vieressä.

Syytetty oli kertonut esitutkinnassa painista miesten välillä, mutta kertoi eri tarinaa salissa. Oikeuden mukaan äidin ja pojan kertomukset olivat myös joiltain osilta lähentyneet, mutta läheisen suhteen takia niitä pidettiin epäuskottavina.

Puolustus piti toisen miehen kertomusta epäuskottavana ja vetosi miehen huumetilaan: puukotuksesta selviytyneellä oli veressä muun muassa amfetamiinia tapauksen aikana. Puolustus vetosi salissa, että myös kuollut henkilö oli huumeiden vaikutuksen alaisena ja sekava, ja painotti syytetyn hätävarjeluun ja siihen, että syytetty yritti antaa ensiapua uhreille.

Puolustus nosti esiin myös sen, että syytetty ei yrittänyt paeta paikalta, vaikka mahdollisuuksia olisi ollut. Epäilty kertoi myös itse poliisille puukon piilopaikan.