Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Haavisto Turkin Nato-viivyttelystä: ”Vaatiihan tämä hermoja”

Suomen Nato-jäsenyystie on kestänyt ennakoitua pidempään, koska Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet jäsenyyksiä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi maanantai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa, että mitään aikataulua ei ole Turkin puolelta vielä vahvistettu.

Moni korkea poliitikko, ja myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, on käynyt viime viikkoina Turkissa edistämässä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Haaviston mukaan korkean tason vaikuttamisella saattaa kuitenkin olla vaikutusta.

Jäsenyysasiaa yritetään edistää myös Turkin, Suomen ja Ruotsin Naton Madridin huippukokouksessa sovitun kolmikantaprosessin avulla. Siinä maat keskustelevat virkamiestasolla Turkin esittämistä huolista, muun muassa terrorismin suhteen.

Haaviston mukaan kolmikantaprosessi on edistynyt hyvin, mutta viime kädessä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin peukalon alla.

– Asia riippuu lopuksi poliittisista päätöksistä, jonka presidentti Erdoğan tekee.

Tapaaminen Bukarestissa

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit tapaavat tiistaina Bukarestissa Naton ulkoministerikokouksessa Unkarin ulkoministerin Peter Szijjarton ja Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun.

–Kuulemme ehkä sitten Turkin virallisesta näkemyksestä enemmän, Haavisto sanoi.

Ennakoitua pidempi Nato-jäsenyys kysyy hermoja myös Haavistolta.

–Täytyy tässä sanoa, että vaatihan tämä hermoja, jopa ulkoministeriltä välillä, Haavisto sanoi.