Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Halla-aho ennustaa: Näin Putinin loppu tulee – tutkija: ”En näe mitään merkkejä”

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho on esittänyt oman arvionsa siitä, kuinka Venäjän presidentille Vladimir Putinille lopulta käy. Halla-aho julkaisi englanninkielisen analyysinsä Twitterissä yhdeksän tviitin ketjussa.

Halla-aho luonnehtii aluksi Putinin mieheksi, joka ei suostu häviämään.

– Hänen nykyinen mielentilansa tekee mahdottomaksi sen, että hän päättäisi sodan ilman voittoa, hän toteaa Venäjän johtajasta.

– Hän ei erittäin todennäköisesti voi saavuttaa sotilaallista voittoa. Hänen armeijansa heikkenee taistelutahdon ja kaluston osalta sekä muilla tavoin samalla, kun Ukraina vahvistuu koko ajan.

Halla-aho uskoo Putinin ymmärtävän tämän todellisuuden, minkä vuoksi Putin yrittää voittaa massavoimalla, eli sotilaiden määrällä, ja käymällä kulutussotaa.

Putin ei voi Halla-ahon arvion mukaan käyttää ydinasetta, koska omaa elämäänsä arvostava Putin ymmärtää sen johtavan lähinnä vain hänen henkilökohtaiseksi tappiokseen.

Sen vuoksi hän heittää asevelvollisia ja värvättyjä sotilaita sekä kalustomateriaalia suden suuhun, kunnes Venäjä voittaa, sotilaat loppuvat tai Putinille itselleen tapahtuu jotain.

Tviittiketjunsa lopuksi Halla-aho toteaa, että Kremlissä olevat ihmiset ja Venäjän armeija ymmärtävät Venäjän voivan sodan pitkittyessä menettää vielä paljon enemmän kuin tähän mennessä.

– He ymmärtävät myös, että Putin ei lopeta, hän sanoo.

Jos tviitti ei näy, sen voi käydä katsomassa täältä.

Tämän vuoksi Halla-aho esittää skenaarion, jossa Putin syrjäytetään. Tviittiketjua voi tulkita niin, että Halla-aho katsoo Kremlin ja armeijan toteuttavan tämän.

– Ainoa ulospääsy tästä syöksykierteestä on Putinin syrjäyttäminen. Uskon, että tämä on todennäköisin tulevaisuudennäkymä, hän arvioi.

– Hänet lähetetään ”lomalle”, turvallisuusneuvosto ottaa kollektiivisen johdon vastuulleen. He hakevat tulitaukoa ja jonkinlaista kompromissia.

Tutkija: Ei lähitulevaisuudessa

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila pitää Halla-ahon loppupäätelmää ”ihan varteenotettavana vaihtoehtona”. Mutta:

– En kuitenkaan näe mitään merkkejä, että tällainen skenaario olisi toteutumassa lähitulevaisuudessa, hän huomauttaa.

Lassila katsoo Halla-ahon arvion suurimman ongelman piilevän siinä, että Putinin ympärillä ja suojana olevat henkilöt ovat se kaikkein lojaalein ryhmä. Putin on pyrkinyt varmistamaan tätä lojaaliutta erinäisin keinoin, kuten materiaalisin eduin.

Merkittävintä on kuitenkin se, että nämä Putinin sisäpiiriläiset ymmärtävät, että mikäli Putin kaatuu korttitalon huipulta, tällöin hän todennäköisesti kaataa heidätkin mennessään.

– Näkymät sille, mitä Putinin jälkeen tapahtuu ja mikä heidän asemansa voisi olla Putinin seuraajan alaisuudessa, ovat huonot, Lassila sanoo.

– Heidän kohtalonsa on siis sidottu Putinin kohtaloon. Se on suurin selittävä tekijä sille, miksi tämä nimenomainen ajatus Putinin eristämisestä on epätodennäköinen.

Jos Halla-ahon esittämä skenaario toteutuisi, tällöin Venäjällä olisi Lassilan mukaan edetty jo todella syvään kriisiin.

– Se tarkoittaisi, että Putin ei enää ymmärtäisi vihjeitä, että kaikki on romahtamassa, hän sanoo.

Venäjä ja Putin eivät kuitenkaan vielä ole tässä pisteessä. Lassilan mukaan vaikuttaa edelleen siltä, että Putin osoittaa arviointi- ja harkintakykyä tekemiinsä päätöksiin, jos ne alkavat vaikuttaa liian riskialttiilta. Aiemmin tällä viikolla Putin esimerkiksi sulki opiskelijat ja osan jatko-opiskelijoista liikekannallepanon ulkopuolelle.

– Ajatus, että kansalaisten keskuudessa on edelleen suhteellisen korkea hyväksyntä hänen toimilleen, toimii melko keskeisesti siellä taustalla, Lassila sanoo.

Mikäli Putinin kansansuosio lähtisi alta, se voisi rohkaista tai pakottaa osan eliitistä arvioimaan Putinin selviämismahdollisuuksia tai pikemminkin niiden puutetta. Tästä voisi lähteä käyntiin jonkinlainen peli, jossa aloitteen tekijä saisi muutkin reagoimaan.

Lassila kuitenkin korostaa, että toistaiseksi ei ole nähtävissä sen mittaluokan tyytymättömyyttä Putinia kohtaan, mikä rohkaisisi eliittiä toimimaan suoraan Putinia vastaan. Sen sijaan Putinin sisäpiirin pinnan alla värisee.

– Nyt on jo ihan kiistatta merkkejä siitä, että Putinin ympäröivässä voimaväkieliitissä on sisäisiä jännitteitä noussut pintaan juuri tästä epäonnisesta sodasta johtuen, hän sanoo.

Lassilan mukaan tämä on selvä merkki siitä, että eliittiin kuuluvat henkilöt yrittävät parannella asemiaan, koska toimintatila on kaventunut. Hän uskoo, että jos Wagner-ryhmää johtavan Jevgeni Prigožinin ja tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrovin kaltaiset toimijat yrittävät profiloitua liiaksi, se saa varmasti myös muut aktivoitumaan.

– Mutta tämä on toistaiseksi merkki, että Putinin alapuolella eliitti kamppailee Putinin suosiosta. Se olisi väärä tulkinta, että tyytymättömyys kohdistuisi suoraan Putiniin. Sekin voi vielä tulla eteen, mutta ei vielä, Lassila sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ei näe mitään merkkejä, että Halla-ahon esittämä skenaario olisi toteumassa lähitulevaisuudessa. Pete Anikari