Finland

Hannan mies kuoli työtapaturmassa – surun lisäksi Hanna tunsi kateutta, vihaa ja epätoivoa: ”Se tapahtui aivan liian aikaisin”

Suru on paljon muutakin kuin surullisuutta. Miehensä kuoleman jälkeen Hanna kävi läpi tunteita aina epätoivosta vihaan ja kateuteen.

– En ikinä unohda sitä päivää, kun poliisi välitti minulle viestin mieheni kuolemasta. Se iski kuin veitsen terä.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Hanna,54, sai kuulla, että hänen miehensä oli kuollut työtapaturmassa. Sillä hetkellä Hannasta tuntui, että kaikki romahtaa.

Mies oli ajanut traktorilla jyrkkään rinteeseen, kaatunut ja jäänyt puristuksiin peräkärryn akselin alle.

Tieto oli järkytys. Hanna oli valmistautunut miehensä kuolemaan, mutta ei siihen, että tämän elämä loppuisi työtapaturmaan.

– Kuolema ja sen pelko oli ollut osa elämäämme jo 15 vuotta, sillä miehelläni oli vakava sydänhäiriö, jota ei pystytty parantamaan.

– Olimme keskustelleet mieheni kanssa muun muassa hänen toiveistaan hautajaisten ja hautapaikan suhteen, mutta en silti osannut varautua siihen, että se kaikki tapahtuisi näin äkkiä ja tällä tavoin.

Aivan liian aikaisin

Hanna ei muista lähes mitään ensimmäisten, miehen kuolemaa seuranneiden viikkojen ajalta. Hän muistaa yksittäisiä hetkiä ja tapahtumia, muuten hän eli kuin sumussa.

– Muistan, että läheiset tulivat kylään samana iltana, kun mieheni tapaturma sattui, mutta en mitään sen tarkempaa.

Hanna muistaa kuitenkin tunteet, joita kävi läpi tapahtuneen jälkeen.

– Päällimmäisenä tunteena oli tietenkin suru. Koin myös paljon toivottomuutta ja lohduttomuutta. Oli vaikea nähdä, miten elämä voisi jatkua ilman miestäni.

Lisäksi Hanna koki vihaa ja kateutta.

– Olin vihainen siitä, miten asiat menivät. Vihan tunne yhdistyi paljon siihen epäoikeudenmukaisuuden tunteeseen, mitä koin tapahtuneesta. Vaikka tiesimme, että tämä tilanne olisi jossain kohtaa edessä, tuntui, että se tapahtui kohtuuttomalla tavalla ja aivan liian aikaisin.

Surujärjestöjen mukaan läheisensä menettäneen suruun liittyy monia tunteita, esimerkiksi ikävää, kaipuuta, vihaa, katkeruutta, raivoa, syyllisyyttä, ahdistusta, epätoivoa, yksinäisyyttä. Menetys heijastuu myös surevan asenteisiin.

Hanna tunsi kateutta nähdessään muita pariskuntia. Hän kertoo kiinnittäneensä enemmän huomiota pariskuntien väliseen vuorovaikutukseen.

– Kateuteni ei koskaan ollut sellaista, että toivoisin muille jotain pahaa. Kyse oli ennemminkin siitä, että kaipasin itse sitä samaa ja tiesin, ettei se olisi enää mahdollista. Olin kateellinen mahdollisuudesta olla ja elää yhdessä.

Valoa tunnelin päässä

Erityisen raskaana Hanna koki sen, että joutui kertomaan tapahtuneesta heidän yhteisille lapsilleen, joista nuorin oli tapaturman sattuessa 16-vuotias.

– Tuntui niin epäoikeudenmukaiselta, että minulta viedään puoliso ja lapsiltamme rakas ja hyvä isä.

Lapsista Hanna sai tukea ja turvaa, mutta myös syyn nousta takaisin jaloilleen.

– Olisin varmasti käynyt vielä pahemmin pohjalla, jos minun ei olisi tarvinnut olla täällä lapsiamme varten.

Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin, Hanna käy edelleen ajoittain läpi samoja tunteita kuin ensimmäisen vuoden aikana. Ne eivät kuitenkaan ole läsnä jatkuvasti.

– Suru, epätoivo tai kateus eivät enää hallitse arkeani, mutta kyllä ne ajoittain tulevat kylään. Esimerkiksi joulu ja isänpäivä ovat edelleen rankkaa aikaa sekä minulle että lapsillemme.

Nykyään Hanna näkee ympärillään myös paljon hyvää.

– Nykyään tunnen ehdottomasti myös onnea ja kiitollisuutta. Ympärilläni on upea tukiverkosto, johon pystyn tukeutumaan, kun sitä tarvitsen. Olen päivittäin kiitollinen perheestäni, sukulaisistani ja ystävistäni.

Viime viikolla Hanna otti ison askeleen ja teetätti kuvat reilun kahden vuoden takaisista hautajaisista. Kuvat palauttivat tunteet pintaan, mutta nyt Hanna pystyy tuntemaan muutakin kuin lohduttomuutta ja surua.

– Se vei aikaa, mutta nyt vihdoin pystyin katsomaan hautajaiskuvia. Toki suru on läsnä edelleen, mutta niin ovat myös kaikki kauniit muistot, joita haluan vaalia.

–Mieheni haudattiin tonttimme omenapuun alle aivan, kuten hän itse toivoi. On lohduttavaa ajatella, että hän on täällä, meidän yhteisessä kodissamme meidän kanssamme.

Football news:

PSG are thinking of signing Messi, Kane or Salah if Mbappe leaves (Telefoot)
Malinovsky gave 2+ assists in two consecutive matches - the first such case in Serie A for 8 years
Arteta about 3-0 with Sheffield: Arsenal controlled the game. Perfect preparation for Slavia
Ronaldo threw the shirt on the field after the match with Genoa. Juve will not fine Cristiano - it could be a gift to bolboy
Saka suffered a thigh injury in Arsenal's match with Sheffield Wednesday
Mostovoy about Tedesco: He calmed down. I realized that football is not just about yelling and jumping on the edge
Mourinho on Sulscher's words: Sonny is lucky that his dad is better than Ole. The father should always feed the children. We need to steal food for them - steal