Jo 22 kertaa järjestetyn Talousguru-kilpailun voittajista vain kolme on naisia, prosentuaalisesti siis noin 14 prosenttia. Verrattuna esimerkiksi yliopistojen kauppatieteellisen alan yhteisvalintaan osuus on pieni, sillä aloituspaikan vastaanottajista runsaat 40 prosenttia on ollut viime vuosina naisia.

Yksi Talousguru-kilpailun voittaneista naisista on Heidi Häyrynen, joka luovi tiensä voittoon vuonna 2014.

Talous on ollut Häyrysen kiinnostuksenkohde pidempään, ja muun muassa talouspolitiikka innostaa. Hän kuitenkin myöntää, että sijoittaminen ja osakkeet eivät ole olleet hänen suosikkiosa-alueensa.

”Sen ei tarvitse olla esteenä talousosaamiselle, koska taloudessa niin paljon muitakin osa-alueita. Vaikka osakkeiden tunnusluvut eivät kiinnostaisi, voi silti olla kiinnostunut taloudesta. Rohkeasti vain hakemaan kilpailuun”, Häyrynen kannustaa.

Yläasteella Häyrynen valitsi valinnaiseksi oppiaineeksi ekonomian, ja lukionsa hän kävi yhteiskunta- ja taloustieteitä painottavassa Etelä-Tapiolan lukiossa. Jo yläasteella Häyrysellä oli selvä suunnitelma, että lukion jälkeen hän pyrkii kauppakorkeakouluun opiskelemaan laskentatoimea ja jonain päivänä töihin talousjohtajaksi.

”Äitini on aikanaan valmistunut Helsingin kauppakorkeakoulusta, ja kotona on juteltu talousasioista. Sieltä kiinnostus on ehkä lähtenyt.”

Valmistautumista lehtiä lukemalla

Häyrynen osallistui opettajan suosituksesta Talousgurun alkukarsintaan toisen vuoden lukiolaisena, vaikka monet muut osallistujat olivat abeja. Tie finaaliin aukesi, ja Häyrynen ryhtyi valmistautumaan kilpailuun. Aiempaa kokemusta väittelyistä ei varsinaisesti ollut.

”Luin lehdistä, mitkä aiheet olivat pinnalla, ja yritin ajatella niihin argumentteja mahdollisimman monesta eri näkökulmasta.”

Valmistautuessaan Häyrynen luki myös taloustieteilijä Sixten Korkmanin kirjan Talous ja utopia. Sitä hän suosittelee myös nyt kisaan osallistuville tai muille, joita talous kiinnostaa.

”Se on helppotajuinen kirja, joka kertoo kuinka kansantalous toimii ja lukiolainenkin pystyy ymmärtämään.”

Finaalin esseevaiheessa Häyrysen piti pohtia, mitä tekisi, jos olisi Suomen hallituksen talouspoliittinen neuvonantaja. Toinen osa oli väittely, jossa hänen piti puolustaa kantaa, jonka mukaan nyt ei ole hyvä aika sijoittaa osakkeisiin.

”Se oli aika vaikeaa, kun silloin oikein muut kuin osakkeet eivät tuottaneet.”

Voitto toi opiskelupaikan

Kuten tulevassakin Talousguru-kisassa, myös vuonna 2014 kisan parhaille oli tarjolla opiskelupaikkoja eri yliopistoihin kauppatieteisiin. Häyrynen valitsi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun.

”Opiskelupaikkapalkinto oli merkittävä, kun ei tarvinnut stressata pääsykokeista ylioppilaskirjoitusten jälkeen.”

Sivuaineena hän päätyi teknilliselle puolelle tietotekniikan ja data-analytiikan pariin. Häyrynen kertoo pitävänsä numeroista, joille talous antaa konkreettisia merkityksiä. Talousosaamisesta on hyötyä analytiikkapuolellakin, sillä monet sovellukset vaativat talouden ymmärtämistä.

”Toisaalta talouden ymmärtäminen auttaa esimerkiksi ymmärtämään syvemmin, mitä lehdissä kerrotaan. Elämässä ei voi välttyä talousosaamisen tarpeelta, jos haluaa laittaa rahan poikimaan tai ostaa oman asunnon.”

Häyrynen tekee parhaillaan pro gradu -tutkielmaa eli ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytetyötä portfoliomallinnuksesta ympäristöpäätöksenteossa. Tarkemmin aihe tarkoittaa sitä, että Häyrynen pyrkii matemaattisen optimoinnin avulla selvittämään esimerkiksi sitä, mitkä suot tulisi valjastaa turvetuotantoon ja mitkä pitää luonnontilaisina. Optimoidessa hänen pitää huomioida soiden erilaiset ominaisuudet, mutta samalla toteuttaa tietyt taloudelliset ja ympäristölliset reunaehdot.

Kauppatieteen maisterin paperit on tavoitteena saada ulos ensi kesänä, ja syksyllä aiemmassa kesätyöpaikassa, ohjelmistoyritys Vismassa odottaa harjoittelupaikka.

Mielessä muhii myös jossain kohtaa myöhemmin paluu akateemiseen maailmaan.

”Olen pohtinut tohtoriopintoja, sillä yliopistonkin puolelta on sitä ehdoteltu. Ehkä myös Talousgurun voiton yhteydessä päähän saamani kiertopalkinto-tohtorinhattu herätti aikanaan ajatuksia tohtoriopinnoista”, Häyrynen sanoo.

Tohtorinhattu. Heidi Häyrynen voitti Talousguru-kilpailun vuonna 2014 ja sai päähänsä kiertopalkintona toimineen tohtorinhatun. Nykyisin Häyrysellä on mietinnässä tohtorintutkinnon suorittaminen.Kuva: PEKKA KARHUNEN/KL