Finland

Helsingistä Tampereelle siirtynyttä Suomi herää -mielen­osoitusta voi pitää ääri­oikeistolaisena ja etno­nationalistisena, sanoo tutkija

Helsingistä Tampereelle siirtynyttä Suomi herää -mielen­osoitusta voi pitää ääri­oikeistolaisena ja etno­nationalistisena, sanoo tutkija

Kotosen mielestä tapahtuma näyttäisi korvaavan uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aiempina vuosina järjestämän mielenosoituksen.

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmaus Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017.­

Tampereelle itsenäisyyspäiväksi ilmoitettua Suomi herää -mielenosoitusta voidaan tapahtumatietojen perusteella pitää etnonationalistisena ja äärioikeistolaisena, sanoo tutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.

– Voisi sanoa, että tapahtuman taustalla on aineksia perussuomalaisten radikaalimmasta siivestä ja etnonationalisteista, ääriliikkeitä tutkiva Kotonen sanoo STT:lle.

Etnonationalismi korostaa syntyperää kansakunnan perustana, ja siinä korostuu yhteys esi-isiin ja verenperintöön. Kyse on Kotosen mukaan biologisesta nationalismista tai rasismista.

Suomi herää -mielenosoituksen puhujiksi on ilmoitettu Tuukka Kuru, Tiina Wiik ja Terhi Kiemunki. Kuru ja Kiemunki vaikuttavat muun muassa Suomen Sisussa ja Kansallinen liittouma -nimisessä ryhmässä.

Kotosen mukaan Suomi herää näyttäisi korvaavan uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) aiempina vuosina järjestämän mielenosoituksen.

– Jonkinnäköinen jatkumo näyttäisi siihen olevan. Myös vastarintaliikkeen omat mediat ovat tätä mainostaneet, Kotonen sanoo.

– Tässä on selkeä linkki kansallissosialistien aikaisempaan marssiin myös retoriikaltaan.

Suomi herää -tapahtuma oli alun perin ilmoitettu järjestettäväksi Helsingissä, mutta kaupunki vaihtui Tampereeksi koronatilanteen takia.

Aluehallintovirasto tiedotti tiistaina, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kunnissa kielletään kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset. Päätös tulee voimaan keskiviikkona ja on voimassa kolme viikkoa. Suomi herää ei ainakaan tiistaina iltapäivällä ollut ilmoittanut peruuntumisesta.

Rituaalit ovat aina olleet äärioikeistolle tärkeitä

Aiempina vuosina järjestettyä 612-kulkuetta ei tänä vuonna järjestetä. Tapahtuman määrittely on vuosien varrella herättänyt keskustelua. Järjestäjät ovat puhuneet "kansallismielisyydestä" ja korostaneet kulkueen epäpoliittisuutta, mutta mediassa on kerrottu muun muassa alkuperäisten järjestäjien äärioikeistokytköksistä ja siitä, että kulkueeseen on osallistuttu PVL:n tunnuksin.

Kotonen sanoo, että siinä missä 612-kulkue mahdollisesti pyrki tekemään kansallismielisyydestä eri ryhmien välille pienimmän yhteisen nimittäjän ja puhuttelemaan isoja massoja, on Suomi herää selvästi avoimemmin äärioikeistolainen.

Kotonen sanoo, että mielenosoituksilla ja marsseilla on selvä merkitys äärioikeistolle.

– Rituaalit ovat aina olleet äärioikeistolle tärkeitä. Niillä näytetään yhtenäisyyttä ja voimaa ja ne tuovat yhteen toimijoita kentän eri laidoilta.

PVL on nyt lakkautettu korkeinta oikeutta (KKO) myöten. KKO katsoi, että se on toiminut olennaisesti vastoin lakia ja loukannut tai pyrkinyt loukkaamaan perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia. Kotonen sanoo, että PVL:n toiminta näyttäisi tällä hetkellä hajautuneen eri ryhmiin.

– Sellaista keskittynyttä ryhmää kuin PVL ei enää ainakaan toistaiseksi näyttäisi olevan. Aika näyttää, ryhmittäytyykö se jonkin muun järjestön alle.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus peruttiin

Aiempina vuosina järjestettyä Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta ei järjestetä tänä vuonna. Järjestäjät ilmoittivat peruuntumisesta tiistaina sosiaalisessa mediassa.

– Tiedotamme myöhemmin kanavillamme antifasistisesta toiminnasta Tampereella tai muissa kaupungeissa natsimarssia vastaan.

Football news:

Pogba's time at Manchester United is running out again. The club did not buy a top player, but a beautiful story for social networks, Paul lost the battle for influence to Brun
Roma made an extra substitution in the Italian Cup match. The club faces a technical defeat
The Premier League is investigating the transfer of Snodgrass to West Brom. West Ham banned him from playing against them at the sale
Football has broken into Fortnite. The game will host the Pele Cup, add the uniforms of Man City, Juventus and Milan, and a legendary celebration
Shalimov about Miranchuk: Atalanta is an ideal team for him. Don't go anywhere
Agent about Wendel in Zenit: A risky deal, may not be justified
Shevchenko about Ukraine at Euro 2020: Goal-minimum-exit from the group