Finland

Helsinkiläinen keksijä lipuu kelluvalla saunalla kohti Tallinnaa, tervetulokomiteaan odotetaan presidentti Ilvestä – ”Kohta laitetaan grilli päälle”, Janne Käpylehto raportoi mereltä

Helsinkiläinen keksijä Janne Käpylehto aloitti poikkeuksellisen seikkailunsa kohti Tallinnaa maanantaiaamuna. Käpylehdon tarkoituksena on seilata saunalautalla Helsingistä Tallinnaan ja saunoa koko reissun ajan.

Saunalautassa seilaa Käpylehdon lisäksi merikapteeni Antti Linnavirta sekä saunan rakentamiseen osallistunut rakennusinsinööri Maaria Laukkanen.

Matka

Kolmikon matka on sujunut toistaiseksi hyvin: sää on suosinut ja pienoisesta vastatuulesta huolimatta matka on edennyt jopa odotettua nopeammin. Saunalautta puksuttaa kohti Tallinnaa noin kuuden kilometrin tuntivauhdilla.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


”Jos kaikki menee yhtä sujuvasti, olemme perillä ennakoitua aiemmin”, Käpylehto arvioi, kun matkaa oli takana muutama tunti.

Sääennusteen mukaan maanantaina oli tarkoitus ripautella vettä. Toistaiseksi aurinko on kuitenkin paistanut kirkkaalta taivaalta, mikä on jopa hiukan harmittanut Käpylehtoa.

”Toivottavasti tulisi edes pikkuisen huonoa keliä, ettei olisi näin rauhallista”, Käpylehto sanoo.

Hän on seurannut säätiedotuksia tarkasti ja odotettavissa on, että tuuli kääntyy jossakin vaiheessa hienoiseksi myötätuuleksi.

Käpylehto on jo ehtinyt saunomaan lautalla ja sauna on tarkoitus pitää lämpimänä koko matkan ajan. Vaatetuksena keksijällä on kylpytakki ja saunalakki.

”Minulla on alusta loppuun asti saunahattu päässä ja kylpytakki päällä.”

Leppoisan alkumatkan aikana on ehtinyt tulla jo nälkä, Käpylehto kertoi aamukymmenen aikaan.

”Kohta laitetaan grilli päälle”, Käpylehto sanoo.

Käpylehto ja matkakumppanit aikovat käydä myös uimassa matkan aikana. Tarkoituksena olisi pulahtaa veteen noin puolessa välissä matkaa.

Saunalautan rakennus alkoi heinäkuussa, Käpylehto kertoi aiemmin Helsingin Sanomille.

Kyseessä on kolmas saunalautta, jonka Käpylehto on rakentanut. Ensimmäinen oli Käpylehdon mukaan nopeasti rakennettava, ja se purettiin samana päivänä. Toinen lautta oli mökkisaaren rantaan rakennettu monikäyttölaituri. Juhannuksena siihen liitettiin ehkä maailman ensimmäinen hinattava kokko.

”Jatkona ajattelin sitten, että jos tekisin oikean saunarakennuksen. Olen innostunut torneista, joten tein lauttaan tornin. En halunnut lautasta neliskanttista, joten siitä tuli ellipsin muotoinen”

Nyt tehtävän matkan suunnittelu ja toteutus etenivät pikavauhtia. Vielä neljä viikkoa sitten Käpylehdolla ei ollut aavistustakaan, mitä loppukesä tuo tullessaan. Kun idea saunalautan rakentamisesta lähti, paisui projekti nopeasti.

Muutama viikko sitten keksijä keksi suunnata rakennelmallaan Tallinnaan.

Seurue on saanut paljon tukea ja kannustusta projektilleen, Käpylehto kiittelee.

”Tarkoituksena on tuottaa hyvää mieltä erikoisella tempauksella”, Käpylehto sanoo.

Saunaseurue on varautunut matkaan varamoottorilla, navigaattorilla, kommunikaatiovälineillä ja pelastusveneellä.

”Reittisuunnittelu on tärkeää. Isojen laivareittien liikenne pitää ottaa huomioon. Yksi kokenut merenkävijätuttu onneksi innostui ideasta kovasti ja lähti jeesailemaan suunnittelussa ”, Käpylehto kertoi jo suunnitteluvaiheessa.

Aamun aikana saunapaatilla on ollut näköyhteys ainakin Tallinkin ja Silja Linen matkustajalaivoille. Myös Rannikkovartiosto oli käynyt tarkastamassa saunamatkalaisten tilanteen, Käpylehto kertoo.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, on saunalautan tarkoitus saapua Tallinnaan noin kymmenen tunnin seilaamisen jälkeen. Odotusjuhlat Tallinnan satamassa alkavat kello 20:30. Käpylehdon mukaan paikalle odotetaan niin paikallista kuin kansainvälistäkin mediaa vastaanottamaan saunova seurue.

Paikalle odotetaan myös Viron entistä presidenttiä Toomas Ilvestä.

”Kutsuin hänet paikalle, sillä hän oli twiitannut retkestämme”, Käpylehto kertoo.

Toistaiseksi on vielä epäselvää, mitä saunalautalle reissun jälkeen tapahtuu. Käpylehdon mukaan seurue saattaa seilata sillä takaisin Suomeen.

”Kaikki on vielä auki”, Käpylehto kertoo.


Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone