Finland

Henkilötunnusten uudistamista jatketaan – suku­puoli­merkintä aiotaan ottaa pois

Henkilötunnusten uudistamista jatketaan – suku­puoli­merkintä aiotaan ottaa pois

Uudistuksessa on tarkoitus myös arvioida henkilötunnuksen käyttöä Vastaamo-tietomurron valossa.

Valtiovarainministeriö on asettanut uuden hankkeen selvittämään henkilötunnuksen uudistamista.­

Valtiovarainministeriö on asettanut uuden hankkeen selvittämään henkilötunnuksen uudistamista. Tarkoituksena on muun muassa varmistaa henkilötunnusten riittävyys ja poistaa uusista tunnuksista sukupuoleen viittaava tieto.

Henkilötunnusten riittävyyteen on tarkoitus vastata niin, että nykymuotoisissa tunnuksissa otetaan käyttöön uusia merkkejä vuoden 2023 alusta alkaen. Tunnuksia aiotaan myöntää esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi Suomeen muuttaville ulkomaalaisille. Näin on tarkoitus vähentää eri organisaatioissa käytettyjen keinotunnusten määrää.

– Väestötietojärjestelmään lisätään uusia tunnistetietoja, joista käy ilmi, minkä viranomaisen aloitteesta tunnus on myönnetty, miten henkilö on tunnistettu ja onko henkilö rekisteröity ilman kohtaamista, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Suunnitelman mukaan puolestaan vuodesta 2027 alkaen uusia henkilötunnuksia ei enää jaotella sukupuolen perusteella. Muutos ei vaikuta aiemmin annettuihin tunnuksiin. Nykyisin tunnuksissa kolminumeroinen tarkistusosa on miehillä pariton ja naisilla parillinen.

Tunnistamiseen liittyvässä tavoitteessa näkyy osaltaan halu hillitä Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron kaltaisten tapahtumien haittoja.

– Yksinomaan henkilötunnuksella ei tulisi olla mahdollista tunnistaa eli varmentaa sitä, onko fyysisesti asioiva henkilö todella se henkilö, joka väittää olevansa. Hankkeen tehtävänä on tuoda esiin henkilötunnuksen hyviä käsittelymenettelyjä ja ohjata toimintatapoja, jotta henkilötunnusta käytetään ainoastaan henkilöiden yksilöintiin ja erotteluun tietojärjestelmien välillä ja asiointitilanteissa, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Laaja uudistus tyssäsi syksyllä

Valtiovarainministeriö asetti edellisen kerran työryhmän selvittämään henkilötunnusten uudistusta vuonna 2017. Tämän vuoden lokakuussa ministeriö kertoi jatkavansa uudistusta rajatumpana niin, että henkilötunnuksen nykyinen muoto säilytetään.

Aiempi työryhmä ehdotti käyttöönotettavaksi uudenmuotoista henkilötunnusta, josta ei olisi käynyt ilmi henkilön ikää, syntymäaikaa, sukupuolta tai muuta henkilöön liittyvää tietoa.

Ehdotusta kritisoitiin sen miljardiluokan hinnasta. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi lokakuussa, ettei ainakaan nykyisessä taloustilanteessa kokonaisuudistukseen ole perusteltua ryhtyä.

– Olen tyytyväinen, että tässä vaiheessa on löydetty keinoja vastata keskeiseen osaan uudistuksen tavoitteista kohdennetuilla toimenpiteillä, jotka eivät vaadi kallista kokonaisuudistusta, Paatero lausui tuolloin.

Uuden hankkeen toimikausi alkoi joulukuun alusta, ja se jatkuu vuoden 2022 loppuun.

Football news:

Roman Abramovich: Lampard's status at Chelsea remains unshakeable. He is an iconic figure for the club
Chelsea have sacked Lampard
Sergi Roberto can recover for the game with Athletic on January 31. He missed more than 2 months
Giggs on Bruno and Cantona: There are similarities, but Eric has 4 Premier League titles and a Cup. This is an indicator
Hertha legend Dardai will once again take over as head coach of the team
Tuchel will take charge of Chelsea
Okko Sport will show all the remaining matches of the Italian Cup this season