Finland

Herätys: Korona ei pelasta ilmastoa, some-vainoa ja kunnianloukkauksia yhä enemmän, Trumpin tartunta vain lisää kannattajien uskoa presidenttiin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuvassa on Petteri Taalas.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas on Ykkösaamun vieraana lauantaina. Arkistokuva marraskuulta 2019.Salvatore Di Nolfi / EPA

Korona ei pelasta ilmastoa, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas

Korona hiljensi taloudellista toimintaa, mutta vaikutukset hiilidioksidipäästöihin ovat olleet hetkellisiä.

– Viime kuukausina hiilidioksidipäästöt ovat palanneet lähelle 2019 syksyn tasoa, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Koko vuoden päästöjen odotetaan putoavan muutaman prosentin verrattuna viime vuoteen. Tästä huolimatta ilmakehän hiilidioksidipitoisuus lisääntyy, sillä CO2:n elinikä ilmakehässä on yli 100 vuotta. Petteri Taalas on TV1:n Ykkösaamun vieraana kello 10.05.

Yhteiskunnan isot muutokset ovat lisänneet some-vainon ja kunnianloukkausten määrää

Kuvamanipulaatiossa naisen kasvot kännykän näytön heijastuksessa.

Maalittaminen, häirintä ja vainoaminen vaativat uudenlaista lainsäädäntöä.Henry Lämsä / Yle

Viime aikojen vainoamista ja verkkohäirintää koskevat suuret MV-oikeudenkäynnit linjaavat tulevaa oikeuskäytäntöä ja sananvapautemme rajoja.

Professori Kimmo Nuotio arvioi Ylelle, että paljon puhuttu maalittamislaki on liian ongelmallinen säätää. Sen sijaan laittoman uhkauksen siirtäminen yleisen syytteen alaiseksi rikokseksi on tulossa turvaamaan muun muassa poliisien ja tuomarien työtä.

Kelloja siirretään ensi yönä

Herätyskello ja vessapaperia.

Euroopan komissio on ehdottanut kesäajasta luopumista, ja Euroopan parlamentti äänesti asian puolesta viime vuonna.Nella Nuora / Yle

Ensi yönä tasan neljältä kelloja siirretään taas tunnilla taaksepäin. Näin siirrytään kesäajasta talviaikaan eli niin kutsuttuun normaaliaikaan.

Viisareiden siirtelemistä jatketaan todennäköisesti vielä pitkään, koska aloite siitä luopumisesta ei ole edennyt EU:n päätöksentekokoneistossa. Asiaa tuskin edistetään lähiaikoina, koska monella EU-jäsenmaalla ei ole riittävää kiinnostusta asiaan. Suomi on yksi harvoista, joita muutos todella innostaisi.

7 tapaa doupata itsensä läpi syksyn

Kuvassa on yrittäjä Emilia Vuorisalmi meren rannalla Helsingissä lokakuussa 2020.

Lääkäri Emilia Vuorisalmi selvitti uutuuskirjaansa varten mielihyvähormonien toimintaa. Silja Viitala / Yle

Kuluva vuosi on ollut kehon hormonijärjestelmälle kaikkea muuta kuin helppo. Lääkäri Emilia Vuorisalmi selvitti uutuuskirjaansa varten hormonien toimintaa. Hänen mukaansa avainasemassa tasapainoisempaan elämään ovat dopamiini, seratoniini ja oksitosiini, joita kutsutaan myös mielihyvähormoneiksi.

Trumpin koronavirustartunta vain lisää kannattajien uskoa presidenttiin

Natalie Bruck lastensa kanssa keittiössä

Natalie Bruck on miehensä Irakin-komennuksen ajan hoitanut yksin suurta perhettä. Mika Mäkeläinen / Yle

Yhdeksänlapsisen perheen kotiäiti Natalie Bruck Monroessa, Michiganissa on vankkumaton presidentti Donald Trumpin kannattaja. Siinä, missä vastustajat syyttävät Trumpia koronapandemian huonosta hoidosta, Bruckin kanta ei ole pandemiasta heilahtanut. Jopa presidentin oma koronatartunta oli Bruckin mielestä inhimillinen piirre presidentissä.

Toista kantaa edustaa 73-vuotias eläkeläinen, Nadine Maurer, joka on demokraattiehdokas Joe Bidenin vankkumaton kannattaja.

Lauantai on pääosin poutainen

Kuvassa on lauantain sää.

Yle

Lauantai on pääosin poutainen. Lapissa voi sataa kevyesti lunta, ja maan keskivaiheilla pilvipeite repeilee.

Illan aikana lounaasta saapuu sadealue, joka liikkuu sunnuntaiyönä maan eteläosan yli itään. Etelää lukuun ottamatta lämpötila laskee sunnuntaiyönä pakkaselle.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Football news:

Barcelona's away form for the 2021/22 season will be purple
Champions League matches will start with a minute's silence in memory of Maradona
Napoli on Maradona's death: Everyone is waiting for our words, but what words can Express our pain? Now is the time for tears
How will you remember Maradona? Let's share warm memories, stories from your childhood and how much you admired Diego
Barcelona Twitter: Thank you for everything, Diego
Real Madrid: Maradona-an icon of millions of fans, one of the greatest in the history of football
Ukraine was awarded a 0:3 defeat in the game with Switzerland. Because of this, the team is relegated from the top division of the League of Nations