Pienen Hertta-koiran mahalaukusta löytyi outo mytty, joka paljastui kasvomaskiksi.

Helsinkiläinen Terhi Kunnas ihmetteli, kun koira oksenteli toistuvasti marraskuun viimeisenä perjantaina.

Koira oksensi limaa kotona ja lenkillä. Aluksi Kunnas ajatteli, että Hertalla on vatsavaivoja, mutta huoli kasvoi.

– Kun Hertta puoliltaöin oksensi ison pläjäyksen, soitin pieneläinsairaalaan. Sieltä ohjeistettiin tuomaan Hertta näytille varmuuden vuoksi, koska kyseessä on pienikokoinen koira.

Vierasesineen mahdollisuutta ei voitu sulkea pois

Yliopistollisessa eläinsairaalassa Viikissä viisivuotiasta cairnterrieriä tutkittiin Kunnaksen mukaan usean tunnin ajan. Ultraäänitutkimuksessa löytyi jotain.

– Eläinlääkäri ei voinut sulkea pois vierasesineen mahdollisuutta, mutta sanoi, että kyse voi olla myös ruokamassasta, Kunnas kertoo.

Hertta sai lääkettä ja pääsi kotiin.

– Lääkkeen piti estää oksentaminen. Minulle sanottiin, että Hertta pitää tuoda takaisin, jos se oksentaa 24 tunnin sisällä, Kunnas kertoo.

Lauantaiaamulla lattialta löytyi kaksi limalätäkköä, ja Kunnas lähti jälleen Hertan kanssa Viikkiin.

”Se on 1 800 euron kasvomaski”

Kunnaksen mukaan vieläkään ei ollut varmuutta, mitä Hertan vatsassa oli. Tilannetta lähdettiin ratkomaan tähystyksellä.

– He saivat onneksi sen mytyn pois Hertan vatsasta. Mytty osoittautui kasvomaskiksi. Ilmeisesti se oli ollut siellä jo pidemmän aikaa ja tulehduttanut vatsaa, Kunnas kertoo.

Hän arvelee, että maski oli kenties kangasmaski, mutta mytty oli sen verran moskassa, ettei hän ole varma asiasta.

– Se on 1 800 euron kasvomaski, Kunnas sanoo viitaten tapauksen aiheuttamiin eläinlääkärikuluihin.

Tällainen mytty löytyi Hertan mahalaukusta. Eläinlääkäri Linda Rosqvist

Mysteeri

Missä ja milloin Hertta on maskin nielaissut, on Kunnakselle mysteeri. Hän kertoo, että perheen kotona maskit eivät ole näkösällä. Hän arvelee Hertan löytäneen maskin ulkoa. Hänen mukaansa hän tai muut Herttaa ulkoiluttaneet eivät ole kuitenkaan huomanneet, että koira olisi maskin syönyt.

– Ulkona Hertta on ollut kiinnostunut maskeista ja haistellut niitä, mutta en ole ikinä nähnyt, että se olisi sellaista suuhunsa ottanut, Kunnas kertoo.

Häntä harmittaa, että maskiroskia on ulkona ympäriinsä. Hän toivoo, että ihmiset eivät jättäisi maskeja maahan lojumaan.

– Toki tiedän, että koira on omistajan vastuulla, mutta ihminen ei voi olla joka sekunti katsomassa, mitä koira voi mahdollisesti löytää ihmisten jäljiltä, Kunnas sanoo.

Tämän viikon torstaina Hertan vointi oli kohtuullisen hyvä. Se saa vielä lääkkeitä ja on vatsan takia erikoisruokavaliolla.

– Olen kiitollinen, että koiran henki saatiin pelastettua, Kunnas sanoo.

Yksittäisiä tapauksia

Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Sanna Viitanen kertoo yleisellä tasolla, että yliopistollisessa eläinsairaalassa on hoidettu yksittäisiä tapauksia, joissa lemmikki on syönyt kasvomaskin.

– Meidän näkökulmastamme tämä ei ole ollut yleistä, Viitanen kertoo sähköpostitse.

Hänen mukaansa mahalaukkuun joutunut vierasesine voi kulkeutua suoliston läpi ulosteeseen tai aiheuttaa suolitukoksen.

– Tilanne riippuu erityisesti lemmikin koosta ja vierasesineen laadusta. Joskus lemmikki oksentaa itse vierasesineen ulos, Viitanen kertoo.