Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hiekoitussepeli jumitti Tampereen uudet liikenne-esteet Areenan lähellä: tuoreen innovaation pitäisi auttaa

Pollarit nousevat maasta automaattisesti, kun areenan lähelle tarvitaan ajoesteitä. Tai ainakin niiden pitäisi nousta.

Kuva maasta nousevista ajoesteistä, pollareista, on otettu Tampereella viime joulukuussa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tampereella on tänä vuonna riittänyt puhetta pollareista. Kyse on liikenne-esteistä, jotka ovat Suomessa ainutlaatuisen laajassa käytössä Tampereen areenan lähiympäristössä.

Pollarit nousevat maasta automaattisesti, kun areenan lähelle tarvitaan ajoesteitä. Muuten pollarit ovat maan alla.

Ennen jääkiekon MM-kisoja kerrottiin, että pollarit olisivat aina käytössä, kun areenalla on yli 10 000 henkeä. Näin varmistetaan, että alueella on turvallista liikkua.

Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt putkeen. Osa pollareista jumittui heti areenan avajaisten aikaan viime joulukuussa. Keväällä jumiutuminen sotki liikennettä kiekkopelin jälkeen, kun niiden päältä ei voinut ajaa. Pollarit ovat olleet pitkiä aikoja pois käytöstä.

Hiekoitus haittasi

Pollareiden huollosta vastaavan Elpacin toimitusjohtaja Iiro Vanninen sanoo, että ajoesteiden pitäisi nyt olla kunnossa. Aiemmin isoin haaste oli Suomen talvi.

– Jumiutuminen oli viime talvena iso ongelma. Suomessa hiekoitetaan varsin paljon. Pollarit ovat vilkkaasti liikennöidyillä teillä, ja ne olivat pitkään alhaalla. Soraa pääsi pollarin rakenteiden väliin, mikä jumiutti sen.

Tampereella pollareita on useassa kohdassa. Vastaavaa asennusta vastaaviin oloihin ei ole nähty Vannisen mukaan maailmalla.

– Maailmalla näitä on todella paljon käytössä. Muualla missä on kovia talvia ei hiekoiteta samalla tavalla.

Esimerkiksi Norjassa ja Yhdysvalloissa suolataan teitä, mikä helpottaa pollareiden käyttöä.

Talviolosuhteiden lisäksi katuremonteilla on ollut vaikutusta. Esimerkiksi asfaltin uusiminen voi vaikuttaa pollareiden käyttöön, sillä asfaltin alla kulkevat muun muassa liikennevalojen ja pollareiden sähköt.

Vannisen tietojen mukaan viime talvena myös katujen lämmitys pehmensi asfalttia enemmän kuin oli tarkoitus.

– Varmasti myös katujen kunnassapito ottaa pollarit huomioon paremmin kuin viime vuonna. Turha jossitella jälkikäteen, tästä on varmasti opittu.

Uuden kannen pitäisi auttaa

Tulevana talvena hiekoituksesta johtuvien ongelmien pitäisi jäädä taakse. Pollareiden jumittumisongelmaan saatiin nimittäin apua uudesta innovaatiosta. Pollareihin kehitettiin uusi kansirakenne, eikä sora pääse enää pollarirakenteen väliin.

Lue lisää:

Liikennesulkuja, kävelykatuja ja uusia kameroita – tällaiset ovat turvatoimet jääkiekon MM-kisoissa, jotka pakkaavat Tampereen areenalle tuhansia