Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hiihto | Hiihtokansa hylkäsi tähdet Olympia­stadionilla

Stadionsprintti ei vetänyt kansaa Helsingin olympiastadionille. Hiihtoliiton kaupallisen johtajan Jari-Pekka Joupin mukaan tilanne ei ole niin paha kuin se näyttää.

Olympiastadionilla sivakoitiin näytöshenkiset sprinttikisat. Kuva:  Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

”Ollaan me vähän rohkeita, kun lähdetään tällaiseen.”

Näin tokaisi eräs perheenisä keskiviikkona Helsingin olympiastadionin edustalla, vähän ennen hehkutetun Stadionsprintin alkua.

Miehen mielentilan ymmärtää. Taka-Töölössä satoi vettä kuin aisaa, ja tuulikin tuiversi kahdeksan metriä sekunnissa. Ei siis mikään ulkoilukeli eikä sää, joka vetää hiihtourheilun pariin.

Stadionin sisällä selvisi, että moni hiihdon ystävä ei ollut yhtä urhea kuin tilannetta päivitellyt perheenisä. Jättimäisen näyttämön kaarteet möllöttivät tyhjinä, ja sivukatsomoissakin oli vain harvakseltaan katsojia.

Hetkessä kävi selväksi, etteivät hiihtotähdet, Johannes Hösflot Kläbo ja Kerttu Niskanen etunenässä, saaneet suomalaisten sukkia pyörimään jaloissa.

Olympiastadionin tunnelma ei yltynyt huumaavaksi, vaikka erähiihtojen aikana ääntä vähän irtosikin. Kuva:  Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hiihtoliiton kaupallisen johtajan Jari-Pekka Joupin mukaan Stadionsprinttiin myytiin ennakkoon suurin pirtein 7 000 pääsylippua.

Keskiviikon yleisömäärä kuitenkin ylsi hädin tuskin viiteentuhanteen, sillä moni perui lippunsa viime hetkillä junalakon takia. Olympiastadionin kapasiteetti on noin 36 000.

Vaikka Stadikan lehterit eivät täyttyneet hiihtokansasta, Hiihtoliitto ei Joupin mukaan tempaudu taloudelliseen pinteeseen. Merkittävä osa tapahtuman tuotoista muodostuu Hiihtoliiton sponsorisopimuksiin kuuluvista lipuista sekä hospitality- ja vip-paketeista.

”Stadionsprintti ei ole yleisölippuvetoinen tapahtuma, vaan tämä perustuu puhtaasti sponsorituloihin. Ehdimme onneksi myydä syksyllä sen verran kumppanuuksia, ettei tammikuussa alkanut taantuma pannut meitä ihan hurjaan haasteeseen”, Jouppi kertoo.

Stadionsprintti järjestettiin viime vuonna kuukautta aikaisemmin, heti Pekingin menestysolympialaisten jälkeen. Tuolloin lippuja myytiin 10 000, ja paikalle saapui noin 8 000 ihmistä.

Nyt tapahtuma oli pakko pitää vasta maaliskuussa, koska myös Salpausselän maailmancup hiihdetään tavanomaista myöhemmin.

Jouppi myöntää, että helmikuu olisi oikea kuukausi Stadionsprintille, mutta tällä kertaa realiteetit iskivät väliin.

”Pyrimme tekemään tapahtumasta mahdollisimman ympäristöystävällisen emmekä halua lennättää tai ajatuttaa urheilijoita turhaan. Sen takia tämä järjestetään juuri ennen ”Salppurin” kisoja.”

Katsojia oli noin viisituhatta. Kuva:  Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Joupin mukaan Helsinki Ski Weeks -tapahtumakokonaisuuden myynti oli tänä vuonna liki 500 000 tuhatta euroa pienempi kuin vuosi sitten. Tapahtuma ei ollut Hiihtoliitolle plusmerkkinen edes debyyttivuonnaan.

”Meillä ei ole hätää, sillä kulut ovat mitoitettu myynnin mukaan. Viime vuonna meillä esimerkiksi oli iso tapahtumatori Olympiastadionin edessä, mutta nyt sitä ei ole lainkaan. Se oli paikka säästää”, kaupallinen johtaja sanoo.

Myynnin sakkaamista selittää taantuman lisäksi viime vuotta lyhyempi myyntiaika, Jouppi kertoo. Hiihtoliiton kaupallisella tiimillä riitti kiirettä maajoukkueiden mainiosti myyneiden sponsorisopimusten viilaamisen kanssa.

Jari-Pekka Jouppi aloitti Hiihtoliiton kaupallisena johtajana vuonna 2020. Kuva:  Antti Hämäläinen

Ski Weeks esiteltiin vuonna 2020, mutta ensimmäinen tapahtuma vuonna 2021 jouduttiin perumaan koronarajoitusten takia. Tulevaisuus on hämärän peitossa, sillä konsepti on nykymuodossaan hyvin työläs, eikä koko maaliskuun avoinna ollut Olympiastadionin kansalaislatu tuota liitolle mitään.

Ensilanseerauksen yhteydessä julistettiin, että Ski Weeks -kokonaisuudesta stadionsprintteineen tulee Hiihtoliiton taloudellinen kivijalka.

”Ei siitä vielä ole tullut, mutta olemme menossa siihen suuntaan. Meille tämä on tapahtumana isompi kuin Rukan maailmancup tai Salpausselän normaali maailmancup (ei tämän vuoden 100-vuotistapahtuma)”, Jouppi sanoo.

Vielä ei ole varmaa, missä muodossa Stadionsprintti tai Ski Weeks järjestetään ensi vuonna, vai järjestetäänkö lainkaan. Asiasta on Joupin mukaan käyty jo neuvotteluja, ja Hiihtoliiton kaupallisen yhtiön Nordic Ski Finlandin hallituksen tahtotilana olisi jatkaa tapahtuman järjestämistä.

MM-hopeaa Planicassa voittanut miesten viestijoukkue palkittiin ennen kilpailun alkua. Nelikosta olivat paikalla Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen. Kuva:  Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yleisö saattaisi innostua nykyistä enemmän, jos Stadionsprintti ei olisi pelkkä kutsukilpailu vaan sillä olisi maailmancupin status. Joupin mukaan se ei ole mahdollista, sillä Kansainvälinen hiihtoliitto Fis vaatii, että tapahtuma pitäisi järjestää 3–4 kertaa ennen kuin maailmancup-asiasta voi neuvotella. Keskiviikon Stadionsprintti oli vasta toinen laatuaan.

”Tapahtuman suurin valtti oli urheilijoiden antama älyttömän positiivinen palaute. Stadionsprintti tunnetaan hiihtäjien parissa todella hyvin, ja tällaiselle konseptille on kysyntää”, kaupallinen johtaja huomauttaa.