Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hiihtojupakka jatkuu! Kohusäännöstä uusi linjaus – näin Suomen maajoukkueesta kommentoidaan

Keskustelu maastohiihdon kohusäännöstä ei osoita laantumisen merkkejä.

Hiihdon voiteluasiat ovat puhuttaneet voimakkaasti viime vuosina. Arkistokuvassa voitelijavelho Mika Venäläinen (vas.) ja lajin supertähti Iivo Niskanen. Kuva:  Jesse Väänänen

Fluorivoiteiden kielto ei tule täysimääräisenä voimaan vielä ensi talvena, tiedotti Kansainvälinen hiihtoliitto Fis.

Fis kertoi siirtävänsä kieltoa vuodella eteenpäin, koska fluoritestilaitteen kehittämiselle halutaan lisää aikaa.

Fluorivoiteita koskevista määräyksistä on puhuttu lajipiireissä kiivaasti viime vuodet.

Miten Fisin tuorein linjaus koetaan Suomen hiihtomaajoukkueessa, voitelupäällikkö Mika Venäläinen?

– Päätös kuulostaa aika järkevältä näiden Fisin järjestämien testitilaisuuksien jälkeen. Testausmenetelmä ei ollut missään nimessä vielä idioottivarma, joten on hyvä, ettei urheilijoille tule perusteettomia hylkäyksiä tai sanktioita voiteiden takia – vääränlaisia testituloksia voiteista siis. Ainakin tässä vaiheessa tuntuu siltä, että Fisin ratkaisu on hyvä.

– Osasimme odottaakin tällaista päätöstä, mutta emme ole silti hätiköineet asian kanssa. Olimme valmiita toimimaan, olisi päätös ollut sitten mikä hyvänsä. Varauduimme myös fluorin täyskieltoon. Ylipäätään asian lykkääminen oli silti tarpeen, koska testaaminen ei ole toistaiseksi idioottivarmaa.

Tietyt fluorituotteet olivat kiellettyjä jo viime kaudella. Mitä voit tästä kertoa?

– Niin sanotut pitkäketjuiset fluorit (C8) olivat jo viime kaudella kiellettyjä. Viime talvi mentiinkin puhdistetuilla fluorivoiteilla (C6), uusilla tuotteilla. Puhdistettua fluoria taisi löytyä jo kaikilta voidevalmistajilta.

– Nämä puhdistetut fluorivoiteet olivat meidän kaikissa testeissämme vähintäänkin yhtä hyviä kuin vanhat tuotteet. Olympialaisten aikaan kuulin sitä huhua, että Suomessakin oli lehdissä spekuloitu joidenkin hiihtävän niillä vanhoilla fluorivoiteilla. Mutta ne ovat sitten hiihtäneet, jos on ollut sellainen tarve, mutta ei meillä ainakaan sen voiteen paremmuuden takia ole ollut tarvetta lähteä sellaiseen. Me menimme koko kauden uusilla voiteilla ja olimme tyytyväisiä niihin. Ja jos eroja olisi ollut, niin ne olisivat olleet marginaalisen pieniä.

Voidekeskustelun taustalla on EU:n linjaus kieltää terveydelle ja ympäristölle haitallisten, tietynlaisten fluorivoiteiden käyttö ja myynti.

Voitelupäällikkö Venäläinen, fluorivoideasia on ollut kiistelty aihe lajipiireissä. Miten kuvailisit, miten tuo keskustelu velloo ja lainehtii nyt?

– Aika matalalla profiililla siinä viime talvena mentiin. Tour de Skin aikaan tehtiin yksi testi meidän joukkueemme luistovoiteesta, siis paikallinen viranomainen teki siellä sen testin. Eli sikäli siis aika matalalla profiililla.

– Mutta varmasti niin urheilijoidenkin kuin ammatikseen suksihuoltoa tekevien mielestä tämä Fisin tuorein ratkaisu oli tähän kohtaan kaikkein paras. Ja uskon, että harrastajapiireissäkin ollaan samaa mieltä. Koska jos fluoritesti ei ole riittävän hyvä ja urheilijoiden suorituksia hylätään väärillä perusteilla, niin ei se vaan ole oikein.

– Fis varmaankin kehittää testauslaitetta ensi talven aikana. Mahdollisesti ensi keväänä tai kesänä laite on riittävän hyvä fluorikiellon toteuttamiseen. Sen näkee sitten.