Finland

Hiihtoliitto vie Bolshunovin törttöilyn Kansainvälisen liiton kurinpitoon – vakavin rangaistus on kilpailukielto

Hiihtoliiton toimitusjohtajan Ismo Hämäläisen mukaan Aleksander Bolshunovin temput Salpausselän miesten viestin lopussa on tuomittava myös Kansainvälisen liiton taholta.

Joni Mäki STT 24.1.2021

Miesten viesti päättyi kähinään maalialueella.Jussi Nukari / Lehtikuva

Hiihtoliitto ilmoitti pian Lahden hiihdon maailmancupin jälkeen, että se tutkii miesten viestin tapahtumia.

Suomen ja Venäjän ankkurit Joni Mäki ja Aleksander Bolshunov kamppailivat kakkossijasta ja venäläinen taklasi Mäkeä aggressiivisesti vielä maaliviivan jälkeen.

Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Ismo Hämäläisen mukaan tarkoituksena on seuraavaksi kirjelmöidä Kansainvälisen hiihtoliiton eli FISin kurinpitoon.

– Ensimmäinen huomioitava asia on tietenkin, että teko on täysin tuomittava. Tulla kontaktiin tuossa vaiheessa, maaliviivan jälkeen. Sauvalla huitominen on jo aiemmin johtanut kirjallisiin varoituksiin erilaisissa kilpailuissa, Hämäläinen sanoo.

– Ensimmäisenä katsottiin tuomarineuvoston toimivalta ja sehän ulottuu siihen, että he pystyvät hylkäämään kilpailijan tai antamaan varoituksia. Seuraava vaihe on se, että onko tässä FISin Snow Safe -puolelle asioita. FISillä on myös kurinpitovaliokunta, joka voi määrittää jopa kilpailukiellon.

Joni Mäki STT 24.1.2021

Snow safe -ohjelma on käytännössä FISin linjaus, jonka mukaan jokaisen urheilijan, muun joukkueen jäsenen ja vapaaehtoisen pitää saada osallistua kisoihin ilman pelkoa esimerkiksi väkivallasta tai syrjinnästä.

Hämäläisen mukaan Hiihtoliitto ei suoraan vaadi Bolshunoville mitään tiettyä sanktioita Lahden tapahtumista, vaan haluaa, että Kansainvälinen liitto reagoi asiaan.

– Ensisijainen vaade on, että tuomitaan tapahtunut ja siihen reagoidaan sekä meidän että FISin suunnasta. Toisaalta se, että mitkä tässä ovat seuraamukset, jos käy ilmi, että Joni Mäellä on rikki jotain, niin totta kai siihen pitää reagoida vahvemmin.

FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignereyn mukaan kilpailukieltoa ei ole Bolshunoville tulossa.

– Bolshunovilla ei ole tällaisen yksittäisen tapauksen takia riskiä saada jälkiseuraamuksia loppukaudeksi, Mignerey sanoi Yle Urheilun haastattelussa pian kilpailun jälkeen.

– FIS:n puolesta hän on vapaa kilpailemaan seuraavassa kisassa.

Lue myös:

Hiihtoliitto tutkii Aleksandr Bolshunovin sikailuja Joni Mäkeä kohtaan – asiasta on keskusteltu FIS:n lajijohdon kanssa

Katso täysi mälli! Venäjän supertähti jyräsi Suomen hiihtosankarin – Sami Jauhojärvi tulistui uskomattomasta törkytempusta: "Hylkäyksen paikka"

Joni Mäki sinetöi upean suomalaisen hiihtosaavutuksen ja raivostutti Venäjän supertähden: "Mentiin kaverin ihon alle pahasti"

Aleksandr Bolshunov selviää ilman kilpailukieltoa törkytempustaan Suomen sankarille – Venäjän valmentaja puolusti supertähteään ja kertoi syyn sikailulle

Football news:

Ronald Koeman: Messi scored 18 goals, all the other attacking players scored the same number. He also needs help
President of Atalanta on the refereeing of the match with Real Madrid: It was a shock. The referee is either inadequate, not ready for the Champions League match, or psychologically dependent
Otamendi on Guardiola: A monster. There is nothing better than working with such a coach
Henderson is out until at least April after surgery due to a groin injury
Barca presidential candidate Font on Laporte: The impression that the king is naked, and no one dares to say it
Manchester United still have an Interest in Kunde, but do not want to pay 80 million euros in compensation for the defender of Sevilla
In 2013, the former players of the Russian national team invested more than 200 million rubles in the bank. The money is still not returned