Finland

HS 50 vuotta sitten 2.8.1971 | Vahdinvaihto on tapahtunut

Vahdinvaihto on tapahtunut. Giacomo Agostini (1) menee kärkeen ohi Jarno Saarisen ja miehet vaihtavat katseita. Järjestys se olla pitää.

Imatra (Raimo Toivonen ja Martti Vaske)

Italian rikas poika Giacomo Agostini on yhtä ylivoimainen moottoripyörän selässä kuin ennenkin.

Agostini voitti tapansa mukaan kaksi luokkaa Imatran TT-kisoissa ja vei näin täydet pisteet sekä ison tukun rahaa mennessään.

Vauhtitapahtuman suomalainen tähti oli Jarno Saarinen, joka ahdisteli ”Agoa” hyvän matkaa 350 kuutioisissa ja tuli lopuksi toiseksi. – –

Turun Paroni istuskeli kalsareillaan pakettiautonsa tavaroiden keskellä ja leikkeli varpaankynsiään.

Ties mistä Paroni-nimityksen saanut Jarno Saarinen oli saanut Imatran TT-kisat omalta osaltaan päätökseen ja tuumasi: ”Mukavaa.”

Marraskuussa 26 vuotta täyttävä turkulainen insinööri roikkui sitkeästi itsensä Giacomo Agostinin edellä, vierellä ja kannoilla ensimmäiset kymmenen kierrosta.

”Ei se ole hassumpi tunne ollenkaan”, Saarinen myönsi. ”Se on vain sellainen se Agon tapa. Olla ensin kuuntelulla joukon mukana ja sitten posottaa tiehensä.”

Mieletön meno ja suuri jano

Imatra (HS)

Giacomo Agostini oli juuri voittanut kaksi luokkaa moottoripyörien TT-ajon MM-osakilpailuissa Imatralla.

Hän oli sankan tyttöparven ja ihailijajoukon ympäröimä italialaishurmuri naisten mieleen.

Giacomo on kuitenkin vain tumppi miehekseen, jos ajatellaan suomalaista keskimittaa.

Hän ei itsekään paljon anna lyhyydelle eikä tummalla tukalle arvoa.

Giacomon naisseuralainen Imatran kiihkeinä TT-vuorokausina oli pitkä ja vaalea. Häntä kauniskasvoinen mestari joutui katselemaan ylöspäin.

Vauhtisankari riuhtaisi kätensä irti riutuvakatseisen tyttölapsen palvovasta otteesta ja pakeni palkintojenjaon jälkeen autoon. Maestro itse ryhtyi ajajaksi ja hänen viereensä istahti lyhyt lappeenrantalaiskapakoitsija Adriano. Pitkä tyttöystävä pantiin takapenkille. Auto lähti liikkeelle ja Imatran TT-ajojen eräs huippukohta oli ohi.

Tätäkö tilaisuutta puolisataa henkeä juhli kaksi vuorokautta. Ryyppäsi, rakasteli, tappeli, oksensi, rikkoi.

Jos niin moni ei olisi tuhlannut rahojaan ennen ajojen alkamista, yleisömäärä olisi voinut olla paljon suurempikin. Kuitenkin varovaisen arvion mukaan katsojia oli yli 30 000.

Tulipaloa epäillään TT-ajajien protestiksi

Imatra (HS)

Imatran TT-ajot päättyivät sunnuntaina varikkoalueen ”puuseen” paloon. Hollantilaisten tai englantilaisten ajajien epäillään sytyttäneen vessan protestina alkeellisesta varikkoalueesta.

Vessa syttyi klo 20 jälkeen. Sen katto ja osa seinistä ehti palaa ennen kuin palokunta pääsi tulen herraksi.

Poliisi etsii sytyttäjiä ja viiksiinsä naureskellutta kaitafilmaajaa. Viiksimies kuvasi tulipalon alkuhetket, joten hänellä arvellaan olevan todistusaineista vessan syttymisestä.

Kaitafilmaaja livahti paikalta ennen kun poliisit ehtivät saada hänet käsiinsä.

Pyttymiehiä pääsi vapauteen

Turun keskusvankilasta ja Huittisten varavankilasta vapautettiin sunnuntaina noin 80 pakkolaitokseen eristettyä vankia. Kaikkiaan "pyttymiehiä" vapautuu noin 150.

Uusi pakkolaitosasetus tuli voimaan eilen. Sen mukaan pyttytuomion saanut on vapautettava, kun hän on kokonaan suorittanut tuomioistuimen määräämän rangaistuksen. Vain ympäristölleen vaaralliset rikoksentekijät voidaan tämän jälkeen pitää vangittuina.

Kansalle kultaa

Täti-ikäisten suosikiksi viime aikoina tullut laulaja Tapani Kansa saa pitkästä levystään kultaisen painoksen.

Yli 10 000 kappaletta on levyä myyty, joten ehkä siinä Tapanissa on lopultakin jotain joka panee tikittämään.

Makkarasta vaivatta

Uudet perunat ovat herkkua sellaisenaan voin kanssa syötynä. Yksin ne eivät kuitenkaan vatsaa täytä eivätkä sisällä riittävästi ravintoaineita, joten vähän lisävaivaa aterian valmistukseen täytyy nähdä.

Nopeasti saadaan maukas ateria, kun paistetaan 1-3 ryynimakkaraa henkeä kohti ja valmistetaan raikas salaatti perunoiden kiehuessa.

Salaattiin kuoritaan kurkku. Se halkaistaan ja leikataan paksuhkoiksi viipaleiksi. Tomaatti leikataan viipaleiksi. Aineet pannaan kulhoon, jonne voidaan panna myös muutama sipulirengas ja kaprismarja.

Kastikkeeksi valmistetaan ranskalainen salaattikastike, öljyn ja viinietikan voi myös erikseen asettaa pöytään, jolloin jokainen voi sekoittaa aineista itselleen oman makunsa mukaisen kastikkeen.

Jälkiruokana herkutellaan tuoreilla marjoilla, esimerkiksi mansikoilla, niin kauan kuin niitä vielä on saatavana.

Kilpikonna selvisi Suomen talvesta

Eteläeurooppalainen kilpikonna Sohvi kesti Suomen talven ja palasi terveenä isäntiensä luo oltuaan kateissa lähes vuoden.

Insinööri Asko Virkkunen toi konnan lapsilleen Kreikasta viime kesänä. Kesämökillä Nuuksiossa eläin lähti omille teilleen. Sitä etsittiin turhaan, ja se joutui viettämään koko myöhäissyksyn ja talven ulkosalla.

Sunnuntaina alkoi ruohikko kahista suunnilleen samalla paikalla, missä Sohvi oli kadonnut. Hämmästynyt perhe löysi kilpikonnansa ruohikosta elävänä ja hyväkuntoisena.

Euroopassa esiintyy luonnonvaraisia kilpikonnia Etelä- ja Keski-Euroopassa, missä ne viettävät talven mutaan kaivautuneina.

Suomen nuorten raju kiri lannisti Norjan

Karlskoga (Sven Wikström)

Suomen nuorten yleisurheilumaajoukkue kukisti toisen kilpailupäivän rajun taistelun jälkeen kanssakilpailijansa Ruotsin, Norjan ja Suomen välisessä kolmimaaottelussa Karlskogassa Ruotsissa.

Suomen loppupisteiksi kirjattiin 150, Ruotsi keräsi pisteitä 146 ja Norja 95,5. Vielä ensimmäisen päivän jälkeen Ruotsi johti Suomea vastaan peräti 10,5 pistettä.

Joukkueen kapteeni Reijo Ståhlberg veti joukkueensa suoritukseen, jossa otettiin kaikki mitä saatiin. Ratkaiseva osansa Suomen voittoon oli Norjan joukkueella. Vielä ensimmäisenä päivänä joukkue antoi toisille vallan, mutta piristyi toisena päivänä vähentäen varsinkin Ruotsin pistesaalista ratkaisevasti.

”Mitään ei kerjätä pojat”, oli kapteenin eväät joukkueelle. Ja näin tapahtui.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Judge Aytekin on the removal of Daoud for the go-ahead: We deserve minimal respect. Hummels also did not approve of the behavior of his Borussia partner
The Premier League will discuss the fight against racism with Lukaku. The Belgian doubts the effectiveness of kneeling
Juventus have missed out in 20 consecutive Serie A rounds. The club's anti-record is 21 matches in 1955
Dybala was injured and left the field in tears. He opened the scoring in the match with Sampdoria
Perin plays in the goal of Juventus for the first time in 2.5 years. The club has conceded in 19 consecutive Serie A matches
Allegri has his 400th match in Serie A as a coach. He has 243 wins and 79 draws
Real Madrid is leading in La Liga, and this is the main thing. Ancelotti on 0:0 with Villarreal