Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

HS Helsinki | Jon Puolakka osti psykiatrisen sairaalan sänkyjä erikoiseen ravintolaansa – Yhden patjan alta löytyi pieni yllätys

Jon Puolakka avasi Mental Hospitality -ravintolan, jonka teemana on mielisairaala. Hän kysyi neuvoa asiantuntijoilta, jotta ei karnevalisoisi mielenterveyden ongelmia.

Jon Puolakka perusti tilausravintolan Lapinlahden entisen psykiatrisen sairaalan tiloihin. Penkkeinä toimivat sängyt ovat peräisin Kellokosken sairaalasta. Pöytä löytyi Lapinlahden päärakennuksen vintiltä, ja pyörätuoli on peräisin Marian sairaalasta. Kuva:  Juhani Niiranen / HS

On vuosi 2017.

Jon Puolakka osallistuu nuorten baarimestarien kilpailuun ja miettii päänsä puhki, mistä teemasta rakentaisi kisacocktailinsa.

Ajatus palaa lapsuuteen ja nuoruuteen Keravalla, jossa Puolakka pelasi ahkerasti jääkiekkoa.

Siinähän oli ratkaisu, kiekkoteemainen drinkki! Puck to Home -cocktail tarjoiltaisiin koverretusta jääkiekosta, Edmonton Oilers -pullosta ja tarjottimelta, joka on kiekkokaukalon näköinen.

Kuluu viisi vuotta.

Puolakka työskentelee Smooth It -yrityksessä, joka valmistaa smoothie-juomia ja välipaloja. Smooth It sijaitsee Lapinlahden entisen mielisairaalan tiloissa.

Koronapandemia on ajanut Puolakan pakoon ravintola-alalta, mutta monen muun baarimestarin tavoin hän haaveilee yhä omasta paikasta.

Kilpailukonseptien suunnitteluun tottuneessa päässä alkaakin ajatus kulkea: baari… psykiatrinen sairaala… mental hospital…

Lokakuussa 2022 kaikki on valmista: Puolakalla on oma ravintola.

Mental Hospitality -ravintolasta avautuu näköala merenlahdelle. Kun Lapinlahti oli vielä sairaalakäytössä, nämä huoneet olivat henkilökunnan ruokalana. Tila on Museoviraston suojelema. Kuva:  Juhani Niiranen / HS

Kun vieras astuu huoneeseen, hän todennäköisesti hämmästyy. Pitkän pöydän molemmin puoli on ikivanhoja sairaalasänkyjä sinisine patjoineen. Sängyt toimittavat selvästikin penkkien virkaa.

Toisessa huoneessa sänkyjä on lisää, ja yhden pöydän päässä myös pyörätuoli. Seinillä on valokuvia ja taideteoksia. Oikeastaan vain baaritiski paljastaa, että ollaan ravintolassa.

Tämä on Mental Hospitality, Puolakan aivoituksista syntynyt tilausravintola, jonka teemana on mielisairaala.

”Sängyt ovat peräisin Kellokosken sairaalasta. Ostin ne julkishallinnon Kiertonet-nettihuutokaupasta. Yhden patjan alta löytyi Keno-kuponki vuodelta 2018, eli sänky on ollut vain vähän aikaa sitten käytössä”, Puolakka kertoo.

Suuri osa muusta kalustosta on löytynyt Lapinlahden ullakolta: pöytiä, potilaiden yöpöytiä ja kaappeja, joissa nyt säilytetään pulloja.

Ravintola sijaitsee Lapinlahden päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa, ja ikkunoista avautuu näköala merenlahdelle.

Vuonna 2017 Jon Puolakka osallistui nuorten baarimestarien kilpailuun jääkiekkoteemaisella cocktaililla, joka nauttiin ontoksi koverretusta kiekosta ja tarjoiltiin kaukalon näköiseltä tarjottimelta. Kuva:  Jon Puolakan kotiarkisto

Bisneskonsepti, jossa rakennuksen alkuperäinen tarkoitus määrittää myös brändiä, ei suinkaan ole uusi. Esimerkiksi Hotel Katajanokka ja Hotel Kakola käyttävät markkinoinnissaan hyväkseen rakennuksen historiaa vankiloina.

Siksi ajatus psykiatrisesta sairaalasta baarin teemana tuntui Puolakasta luontevalta – mutta kuitenkin arveluttavalta: Suomessa kun mielenterveysongelmat ja alkoholi tapaavat kulkea käsi kädessä.

Olisiko ajatus mielisairaalabaarista mauton? Loukkaisiko se psykiatrisista ongelmista kärsiviä?

Puolakka päätti kysyä mielipidettä Lapinlahden Lähde -keskuksesta, jonka taustalla ovat mielenterveyttä edistävät Mieli-yhdistys ja Pro Lapinlahti mielenterveysterveysseura.

Keskuksesta idealle tuli vihreätä valoa sillä ehdolla, että teema toteutetaan hyvää makua noudattaen. Samalla Puolakka sai neuvoja siitä, mitä ei kannata tehdä.

”Karsin pois ideat, jotka voisivat karnevalisoida mielenterveyden ongelmia. Drinkkeihin ei esimerkiksi tullut lääkeruiskuja, joita olin jo ideoinut, eivätkä sairaudet ole mukana cocktailien nimissä”, Puolakka sanoo.

Mental Hospitalityn seinällä on valokuvia, jotka liittyvät psykiatrisen hoidon historiaan Suomessa. Tämä kuva on otettu Seilin saarella sijainneessa naisten hoitolaitoksessa. Kuva:  Juhani Niiranen / HS

Lopputulos on katsojan silmään varsin onnistunut. Tuntuu kuin olisi museossa tai taidegalleriassa.

Seinillä on unkarilaisen taiteilijan Timea Jankovicsin dokumentaarisia teoksia, jotka kuvaavat psykiatrisen hoidon historiaa taiteilijan nykyisessä kotimaassa Ranskassa. Yhdessä kuvassa on kasoittain valkoisia kangasmyttyjä.

”Kun potilas tuli sairaalaan, hänen omaisuutensa pantiin kangaspalan päälle. Se ommeltiin mytyksi ja vietiin säilytettäväksi sairaalan vinttiin”, Puolakka kertoo.

”Usein sairaalareissu oli one-way ticket, eli potilas ei koskaan päässyt pois. Teoksessa kuvataan niitä kangasmyttyjä, joita ei koskaan haettu.”

Toisessa kuvassa on sairaalan hautausmaa, jossa ristien päälle on ripustettu kuolleilta potilailta jääneitä vaatteita.

Jankovics on tuonut Mental Hospitalityyn myös pariisilaisesta museosta lainassa olevia kahleita ja siteitä, joilla potilaita on sidottu. Ne roikkuvat nyt baarin verhotangosta.

Seinällä on myös Ranskasta peräisin oleva vanha pakkohaalari, jolla potilaita on rauhoitettu.

Seinälle ripustettu pakkohaalari on peräisin ranskalaisesta mielisairaalasta. Kuva:  Juhani Niiranen / HS

Mental Hospitality on tilausravintola, joten kuka tahansa ei voi kävellä noin vain sisään. Syynä ratkaisuun on baarimaantiede.

”Kun ihmiset lähtevät ulos, he haluavat yleensä käydä useissa eri paikoissa. Tässä ei ole lähellä yhtäkään muuta baaria, eli Mental Hospitality on liian syrjässä.”

Puolakka markkinoikin 48-paikkaista ravintolaansa pääasiassa yritysjuhliin. Apuna on synergia, joka syntyy, kun samassa kiinteistössä on lukuisia muitakin yrittäjiä.

”Meitä on 400 ihmistä tässä talossa, joten kaikenlaista osaamista löytyy. Voimme räätälöidä ohjelmapaketteja, joissa tarjoamme vaikkapa historiakierroksia talossa, puistojoogaa, catering-palveluita, saunomista ja illanviettoa baarissa”, Puolakka sanoo, miettii hetken ja tokaisee.

”Ehkä mun pitäisikin perustaa ohjelmatoimisto.”

Timea Jakovicsin teoksen lähtökohtana ovat ranskalaisen psykiatrisen sairaalan potilaiden kasvot. Kuva:  Juhani Niiranen / HS

Lue lisää: Helsinkiin avattiin ”some­ystävällinen” baari, jossa kaikki näyt on lyöty överiksi

Lue lisää: Helsinkiläisessä arvo­korttelissa on huomaamaton cocktail­baari, jonka toimintaa ohjaavat erikoiset säännöt: ”Haluamme, että asiakkaamme rauhoittavat ravintolassa olemisen hetken”

Lue lisää: Ravintola Teatterin vip-tilat pyörivät otsikoissa: Miltä eliitin öisessä puuha­maassa todella näyttää?