Finland

HS Kirjasto | Myyttiset hahmot Itä-Lapin tantereilla – viikon kirja yhdistää yliluonnolliset ihmeet pikkutarkkaan Lapin kuvaukseen

Myyttiset hahmot Itä-Lapin tantereilla – viikon kirja yhdistää yliluonnolliset ihmeet pikkutarkkaan Lapin kuvaukseen

Juhani Karilan romaani on kerännyt useita palkintoja.

Kirjailija Juhani Karila Kustannusosakeyhtiö Siltalan syksyn kirjainfossa 14. elokuuta 2019.­

Lappi on tänä vuonna ollut monen etelän ihmisen kotimaan­matkailun haaveiden kohde. Lappi on kuitenkin muutakin kuin ylväitä tuntureita ja hellyttäviä porotokkia, kertoo aiemmin novelli­kokoelmillaan mainetta niittäneen Juhani Karilan ensimmäinen romaani, Pienen hauen pyydystys (Siltala).

Viime syksynä ilmestynyt ­romaani sijoittuu ”tyhmään Itä-Lappiin”, jossa on vain soita ja sääskiä. Ja lampi, josta Elina Ylijaakon on kerran vuodessa pyydystettävä hauki, tai muuten hän kuolee.

Tällä kertaa näkki on kuitenkin ottanut hauen suojelukseensa, ja Elina joutuu turvautumaan kauan sitten kuolleeseen Moukku-Olliin. Kutkuttavan myyttisiä hahmoja romaanin ­sivuilla riittää peijoonista hattarariivaajaan.

”Karilan romaani on kiehtova yhdistelmä mytologioista ponnistavia yliluonnollisia ihmeitä ja pikkutarkkuuteen taipuvaista Lapin kuvausta”, kirjoitti Toni Jerrman HS-arvostelussaan.

Eikä Jerrman ole suinkaan ainoa Pienen hauen pyydystyksen pauloihin langennut.

Romaani on ehtinyt kahmia jo varsin vaikuttavan määrän palkintoja: Kalevi Jäntin palkinnon, Jarkko Laine -palkinnon ja Tähtifantasia-palkinnon, sekä ollut ehdolla neljään muuhun. Käännöksiä on tulossa niin ranskaksi, saksaksi, tanskaksi, puolaksi, unkariksi kuin viroksi.

Football news:

Pogba on the 1st place in the Premier League: Manchester United is still far from the trophy. This is not enough
Rebic and Krunic recovered from covid, Theo has a false positive test
Leandro Paredes: We want to see Messi at PSG, it's natural. I hope he will be with us
Kahn-Neuer: 196 dry matches! Congratulations, it was you who reached my record
Klopp on Liverpool's form: It is absolutely normal that such questions are asked. This level of pressure is a privilege
In the clinic, the salary is 25 thousand. This is a disaster. Doctor Shinnik's vacation: for 6 hours a day, he drove doctors to patients so that they did not walk
The Real Madrid management trusts Zidane and will give him time to correct the situation (Goal)