Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Huolestuttava tulos Helsingistä: ravintolaruoasta jopa 16 prosenttia huonolaatuista

Helsingin kaupunki selvitti ravintolaruoan laatua vuosina 2021–2022.

Green curry -annos. Kuva:  Marjo-Kaisa Meriläinen

Usean helsinkiläisravintolan ruoan laadussa oli huomautettavaa, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut kertoo tiedotteessa. Ympäristöpalvelut selvitti ruoan laatua 110 helsinkiläisravintolassa vuosina 2021–2022. Selvityksessä keskityttiin ravintoloihin, joissa ruokia valmistetaan etukäteen ja jäähdytetään säilytystä ja myöhempää käyttöä varten.

Selvityksen mukaan jopa 16 prosenttia näytteistä oli laadultaan huonoja. Seitsemän prosenttia oli laadultaan välttäviä. Näytteistä 77 prosentissa ei ollut huomautettavaa.

Tiedotteen mukaan huonot tulokset johtuivat liian korkeista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. Bacillus cereus on ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri. Yleensä sen korkea määrä johtuu puutteellisesta jäähdytyksestä.

Näytteistä 65 prosenttia oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa. Huonolaatuisten näytteiden jäähdytyksessä oli puutteita. Ravintoloissa ei ollut esimerkiksi käytössä jäähdytyskaappia tai ravintolassa oli käytössä kylmävesihaude, joka ei jäähdyttänyt ruokaa riittävän nopeasti. Kuumentamisen jälkeen ruoka pitää jäähdyttää alle kuusiasteiseksi neljän tunnin sisällä, koska nopea jäähdyttäminen estää bakteerien lisääntymisen.

– Valvontaprojektin perusteella ruokien jäähdytyksessä on joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää, elintarviketarkastaja Marjo-Kaisa Meriläinen sanoo tiedotteessa.

Selvitykseen otettiin ruokanäytteet 110 ravintolasta. Yhteensä tutkittiin 205 näytettä, jotka oli otettu esimerkiksi kastikkeista, keitetystä riisistä ja kypsennetyistä liharuoista. Jos ruokanäytteen ensimmäinen tulos oli huono, ruoasta otettiin toinen näyte. Uusintanäytteitä tutkittiin 35.