Finland

Hyttyskesän ratkaiseva tekijä punnitaan pian – punkkisadon ennusmerkit ovat pahat

Lähipäivät ratkaisevat, minkälainen hyttyskesä on edessä. Puutiaiset saattoivat hyötyä lumisesta talvesta, mutta varmuutta siitä ei ole.

Itikat ja punkit, kesän vitsaukset.­

Siedettävän hyttys- eli itikkakesän merkit ovat ilmassa siellä missä tilannetta voi jo arvioida. Toisen kesän kiusanhengen punkin eli puutiaisen suhteen tilanne voi olla toinen, sillä runsasluminen talvi saattoi tutkijan mukaan auttaa puutiaisen toukkien ja nymfien talvehtimista.

– Näyttöä tästä ei ole, mutta näin se voisi olla. Talvi oli puutiaiselle hyvä paksun lumipeitteen vuoksi, metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen sanoo.

Eläkkeellä oleva Henttonen tutkii ja tarkkailee puutiaiskantoja Keski-Suomessa Päijänteen rannoilla Kuhmoisissa ja Luhangassa.

– Vedin puutiaisen houkutuslakanaa vakiopaikalla, mutta niitä ei vielä juuri esiintynyt. Kylmän sään vuoksi puutiaiset eivät ole liikkeellä, hän arvelee.

Turun yliopiston koordinoiman punkkeja tutkivan RESTAT-verkoston puheenjohtaja Jari Hänninen vahvistaa lumiteorian oikeaksi.

– Lumi toimii eristeenä, ja kun toukat ovat karikkeessa eristävän patjan alla, routa ei pääse vaikuttamaan niihin.

Arvioiden tekeminen punkkikesästä on kuitenkin onnenkauppaa.

– Vielä ei oikein pysty ennustamaan, millainen punkkikesä on tulossa. Kannattaa varautua siihen, että se on vähintään samanlainen kuin aiemmin, Hänninen sanoo.

Seilin saarella tavattiin ensimmäiset punkit jo helmikuussa, eikä ole lainkaan tavatonta, että ne alkavat tarrata jo näihin aikoihin joukolla kiinni eläimiin ja ihmisiin.

– Kun lämpötila nousee yli neljän asteen, alkaa punkkeja näkyä. Olen repinyt omasta koirastani jo monta punkkia irti. Suunta on se, että punkkeja tulee entistä aiemmin ja näkyy entistä myöhempään. Takatalvi ei vaikuta, sillä ne vetäytyvät karikkeeseen odottamaan aurinkoa, Hänninen sanoo.

Kevään puutiaishavaintoja voi lisätä se, että Suomeen levinneen ja yleistyvän taigapuutiaisen otollista aikaa on juuri kevät.

– Taigapuutiaisen runsastuminen näkyy juuri toukokuussa, loppukesästä tavallinen puutiainen on yleisempi.

Taigapuutiainen kantaa virusperäistä puutiaisaivokuumetta kymmenen kertaa yleisemmin kuin tavallinen puutiainen.

– Puutiaisaivokuumetta vastaan on onneksi rokotus.

Toista punkin eli puutiaisen levittämää ikävää tautia bakteerin aiheuttamaa borrelioosia kantaa joka neljäs tai viides puutiainen alalajista riippumatta. Taudin leviäminen vaatii ainakin 12 tunnin kiinnittymisen ihoon, joten riskiä voi vähentää punkkitarkastuksella.

Jos talvi saattoi olla puutiaisille hyvä, hyttysille kevät ei ole ollut juhlaa.

Runsaat lumet sulivat etelässä pois ikään kuin sijoilleen. Lukemattomat maaston puljut ja painanteet, joihin hyttysnaaraat munansa viime syksynä munansa laskivat, kuivivat nopeasti. Uusi polvi ei ehtinyt aloittaa kehittymistään munista toukiksi lyhyen lämpimän jakson aikana.

 Hyttysen munat voivat säilyä maastossa jopa vuoden.

Siinä suhteessa tilanne on lupaava, mutta vielä ei voi huokaista helpotuksesta.

– Jos hyttysen munavaiheet eivät ehtineet aloittaa kehittymistä lumesta sulaneissa lammikoissa, ne voivat tehdä sen myöhemmin kun vettä tulee. Hyttysen munat voivat säilyä maastossa jopa vuoden, hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta sanoo.

Tähän liittyy juuri se edessä oleva uhka:

Loppuviikosta Suomen yli kulkee matalapaineita ja saadaan sateita, jopa lunta on luvattu.

– Jos saadaan lunta ja vettä, niin se on hyttysille hyväksi. Jos perään tulee vielä lämmintä, niin tilanne voi muuttua, Leinonen sanoo.

Jos sää on itikoille suotuisa, huitomaan pääsee urakalla.­

Tämänhetkisen lumirajan Oulu-Iisalmi-Kuhmo eteläpuolella tilanne on vielä auki, koska maa ei ole vielä vapaa hyttysen munien kehittymiselle välttämättömille vesilammikoille.

Jos hyttyskesälle nimetään yksi ratkaiseva tekijä, niin se on kevään kosteus.

Leinonen korostaa, että hyttysistä ei tehdä mitään virallisia laskelmia, eikä kyse ole oikeastaan ennustamisesta.

Hyttysen kuten kaikkien hyönteisten kannat vaihtelevat. Ihmisten merkille panema hyttysten runsaus johtuu Leinosen mukaan kannanvaihtelua enemmän siitä, sattuvatko säät suosimaan hyttysten munien yhtäaikaista kehittymistä keväällä.

– Jos lammikoissa on vettä ja kelit lämpimät, niin silloin ilmoille pölähtää hetkessä valtavasti hyttysiä ja se huomataan.

Toukan kehitys hyttyseksi kestää kahdesta kolmeen viikkoa ja siihenkin vaikuttaa lämpötila.

Etelä-Suomessa ensimmäiset kirsi- ja horkkahyttyset jo lentävät, mutta ne ovat arempia ja vähemmän ärhäköitä kuin varsinaisina kiusanhenkiä aedes-suvun edustajat.

Football news:

De D'zerby announced his decision to leave Sassuolo. The coach is close to being appointed to Shakhtar
Messi has 300 games with goals in La Liga - the most in history. Raul has scored in 186 games
18-year-old goalkeeper Odoevsky about his debut for Zenit: He worked and hoped that he would be entrusted with one match
Perhaps Messi's last match at the Camp Nou: he scored in an empty stadium, but lost his chances for the title
Wolfsburg advanced to the Champions League, Leipzig took 2nd place in the Bundesliga for the second time
Pioli on 0:0 with Cagliari: Not falling in the top 4 will be a disappointment, but it can not be called a failure
Lille is ahead of PSG by one point, Monaco-by 3 points for the round to the end of Ligue 1