Finland

Infektiolääkäri: Uusi maskisuositus voi poistaa karanteeni­tarpeen – ”Kun kaikki käyttävät maskia, et tartuta etkä saa tartuntaa”

Infektiolääkäri: Uusi maskisuositus voi poistaa karanteeni­tarpeen – ”Kun kaikki käyttävät maskia, et tartuta etkä saa tartuntaa”

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan maskia käyttämällä voitaisiin turvata lähiopetuksen jatkuminen kouluissa.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää uutta maskisuositusta hyvänä.­

HUSin infektiosairauksien klinikan apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo, että koronaepidemia on HUSin alueella kiihtymisvaiheessa.

THL:n uuden kasvomaskisuosituksen mukaan kiihtymisvaiheessa maskia tulisi käyttää joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa, yleisötilaisuuksissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

Ruotsalainen pitää uutta vahvaa suositusta hyvänä. Hänen mukaansa maskia käyttämällä voitaisiin estää esimerkiksi oppilaitoksen joukkoaltistustilanteessa karanteeniin asettaminen ja turvata lähiopetuksen jatkuminen luokassa tai kouluissa

– Jos esimerkiksi joku oppilas luokassa on koronapositiivinen, ja hänen lisäkseen kaikki käyttävät kasvomaskia, niin silloin hän ei käytännössä tartuta, Ruotsalainen sanoo.

Sama periaate toimii ruuhkapaikoissa ja joukkoliikennevälineissä.

– Kun kaikki käyttävät maskia, et tartuta etkä saa tartuntaa. Silloin maskillisia ihmisiä ei katsota altistuneiksi, eikä heitä tarvitse laittaa karanteeniin, Ruotsalainen kertoo.

Hän muistuttaa, että turvavälit ja käsihygienia ovat edelleen äärimmäisen tärkeitä, vaikka maskia käytetäänkin.

– Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota turvaväleihin ruokaillessa, koska silloin maski luonnollisesti poistetaan, Ruotsalainen toteaa.

Ruotsalaisen mukaan maskisuosituksen jalkauttaminen oppilaitoksiin vaatii etukäteissuunnittelua ja tarkan ohjeistuksen. Epidemiatilanne on myös Uudenmaan sisällä erilainen, joten ohjeistus otetaan käytäntöön kunnittain.

Epidemian kiihtymisvaiheessa ollaan ilmaantuvuusluvun perusteella yhdeksässä sairaanhoitopiirissä 20:stä. THL on määritellyt kiihtymisvaiheen rajaksi 10–25 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti kahden viikon aikana. Ruotsalaisen mukaan HUSin alueella raja-arvo on ylittynyt jo useita viikkoja sitten.

– Osittain olemme olleet jo kiihtymisvaiheessa, mutta tautitapausmäärät pysyivät viikkotasolla vakaina. Viime viikolla tapausmäärät kuitenkin lähes tuplaantuivat 130:sta 225:een, ja samalla kahden viikon ilmaantuvuus nousi 21:een sataatuhatta asukasta kohden, Ruotsalainen sanoo.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi torstaina Twitterissä, että pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä on pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Koordinaatiotyöryhmässä on mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Hus, Etelä-Suomen avi ja THL.

– Kaupungit ryhtyvät tämän seurauksena toimeenpanemaan THL:n tämänpäiväisiä suosituksia, Vapaavuori kirjoittaa.

– Toisen asteen oppilaitosten ja lukioiden maskisuosituksen osalta pks-kaupungit linjaavat lähipäivinä yhdessä miten ja milloin suositus käytännössä toimeenpannaan.

Football news:

Hames will miss the Premier League match with Southampton
Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win
Alexey Miranchuk: It's nice to be Back in the game. We continue to work 🤙 🏻