Kun parkkeeraan autoa Delhissä, eteen hyppää aina setä. Mies huitoo käsittämättömällä tavalla edes takaisin auttaakseen minua parkkiin. Käsien heiluttelusta ei tietenkään ole mitään apua, vaan se lähinnä raivostuttaa. Mutta sille ei voi mitään.

Setämieskulttuuri rulettaa Intiassa kaikilla elämän osa-alueilla, ei pelkästään tien päällä. Vaikka punjabilainen anoppi on perheen pää neljän seinän sisällä, ja jolta tottelemattomuudesta saa sandaalista päähän, kodin ulkopuolella naisista tulee se heikompi astia.

Intialaisen miehen mukaan nainen ei osaa ajaa autoa, saati sitten parkkeerata sitä. Tai tehdä paljon muutakaan miehistä. Kuten johtaa yritystä.

”Intialaisen miehen mukaan nainen ei osaa ajaa autoa.”

Naisten syrjinnästä ja heihin kohdistuvasta väkivallasta puhutaan toki paljon, ja diskurssiin osallistuvat niin miehet kuin naisetkin. Mutta kuten virallisesti vuosikymmeniä sitten poistettu kastilaitos, naisten syrjintä on juurtunut intialaiseen yhteiskuntaan syvälle. Nykyisin sedät vaan kutsuvat sitä naisten suojelemiseksi tai huolehtimiseksi.

Samaan aikaan naisilla on kuitenkin julkisilla paikoilla epämukava olo miesten tuijotusten, ehdottelun ja älyttömän päällepäsmäröinnin takia.

Hiljattain naiset saivat harvinaisen erävoiton taistelussa miesten ylivaltaa vastaan.

Tähän asti #MeToo -liikettäkin on haukuttu Intiassa naisten huomionkeruuksi ja somemeluksi, ja se on lähinnä saanut negatiivista huomiota. Miehet korostavat mielellään yhteiskunnallisia tekojaan ja saavutuksiaan.

Hiljattain naiset saivat harvinaisen erävoiton taistelussa miesten ylivaltaa vastaan. Tunnettu toimittaja nimeltä Priya Ramani haastoi lokakuussa 2018 entisen ulkoministerin M.J. Akbarin oikeuteen seksuaalisesta ahdistelusta. Akbar vastasi haastamalla Ramanin oikeuteen kunnianloukkauksesta, mutta viime viikolla Ramani vapautettiin syytteistä.

Ramanin voitto on saanut laajaa huomiota ja kyseenalaistanut pinttyneet patriarkaaliset rakenteet, etenkin älymystön keskuudessa. Tapausta on kutsuttu historialliseksi ja se on nähty feminismin kirveeniskuna Intian miehisiä arvoja korostavaa kulttuuria vastaa.

Setien viitoittama tie on kuitenkin pitkä. Etenkin köyhät naiset koetaan vielä miesten omaisuutena ja taakkana perheelle. Naisten taloudellinen itsenäisyys on olematon.

Ulkomaiset yritykset yrittävät tuoda Intiaan tasa-arvoisempaa kulttuuria, mutta arvoihin vetoaminen paperilla on haastavaa, koska yhteiskunnan rakenteet tukevat miesten asemaa liikaa.

Kirjoittaja on Kauppalehden kirjeenvaihtaja Intian Delhissä.