Finland

Irak | Itsemurhaiskijöiden pommit surmasivat ainakin 32 Bagdadissa, isku oli kolmen vuoden takaisen verityön kopio

Itsemurhaiskijöiden pommit surmasivat ainakin 32 Bagdadissa, isku oli kolmen vuoden takaisen verityön kopio

Kukaan ei ilmoittautunut tekijäksi, paikallisissa kommenteissa isku liitettiin edessä oleviin vaaleihin.

Ainakin 32 ihmistä kuoli ja yli sata haavoittui torstaina iltapäivällä Bagdadissa kahdessa perättäisessä räjähdyksessä. Itsemurhaterroristit laukaisivat pomminsa vilkkaalla Tayaranin torilla, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Ensimmäinen terroristi teeskenteli sairaskohtauksen saanutta ja keräsi ympärilleen joukon apua tarjoavia ihmisiä. Kun väkeä oli kerääntynyt paikalle, terroristi räjäytti pomminsa. Toinen pommi räjähti, kun torilla olleet ihmiset ryntäsivät paikalle auttamaan ensimmäisen iskun uhreja.

Torilla on nykyisin suuri vaatekirpputori, ja ainakin aiemmin sitä on käytetty myös tilapäistyövoiman värväyspaikkana. Mikään järjestö ei ilmoittautunut torstai-iltaan mennessä iskun tekijäksi.

Pommit räjähtivät Tayaranin torilla Bagdadissa torstaina.­

Bagdadin olot ovat rauhoittuneet huomattavasti sen jälkeen, kun hallitus vuoden 2017 lopulla julisti terroristijärjestö Isisin nujerretuksi Irakin alueella. Edellisestä, suuresta itsemurhaiskusta on kolme vuotta ja torstain isku oli lähes tarkka kopio siitä.

Kaksi itsemurhaiskijää räjäytti pomminsa samalla Tayaranin aukiolla tammikuun 15. päivänä 2018. Kaksi päivää myöhemmin Isis kertoi Telegram-viestipalvelussa jakamassaan julistuksessa olleensa iskun takana.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan Isisin ilmoituksessa oli tuolloin kuitenkin koko joukko virheellisyyksiä, jotka panivat epäilemään ilmoituksen todenperäisyyttä. Isis kertoi tehneensä iskun toisella aukiolla ja väitti pommeja olleen kolme, vaikka niitä oli kaksi.

Paikan valinnan perusteella näyttää kuitenkin selvältä, että iskun kohteena olivat nimenomaan shiiamuslimit. Paikalliset viranomaiset liittivät kommenteissaan iskun edessä oleviin parlamenttivaaleihin.

Vuoden 2019 mielenosoitukset ajoivat Irakin hallituskriisiin ja viime toukokuussa virkaansa astunut pääministeri Mustafa al-Kadhimi lupasi ennenaikaiset vaalit ensi kesäksi. Viime aikoina poliitikot ovat keskustelleet vaalien siirtämisestä syksyyn, jotta valmisteluille jäisi riittävästi aikaa.

Terroriteot ovat säestäneet kaikkia vaaleja sen jälkeen kun Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Irakiin 2003. Yhdysvallat on vähentänyt Irakin-joukkonsa 2 500 sotilaaseen kun heitä vuosi sitten oli maassa 5 200.

Football news:

Former Liverpool striker Ian St John has died at the age of 82
Koeman on the situation with Bartomeu: It's bad for the image of the leopards. For me, he has always been an exceptional person
Fiorentina Kokorina hosts Roma from the European Cup zone. Any chance of success?
Bartomeu was released on bail. He used the right not to testify against himself
Pedri returned to training with Barca. It was expected that he will miss 2-3 weeks due to injury
A representative of Laporte's headquarters: We have not communicated with Arteta. Koeman's work deserves praise
Investing in solar energy, healthy food, and Weddings: A guide to Levandowski's immense business empire