Pilailuohjelmassa ihmisille uskoteltiin, että terroristijärjestö on kaapannut heidät. KUvayhdistelmä Twitter / Zumawire/MW Photos

Irakissa evättiin lähetyslupa kahdelta tv-ohjelmalta, jotka venyttivät hyvän maun rajaa yli paikallisen kestokyvyn. Tv-ohjelmissa julkisuuden henkilöitä huijattiin luulemaan, että he ovat joutuneet terroristijärjestön kaappaamiksi. Asiasta kertoo BBC.

Yhdessä Raslan’s Shooting -nimisen ohjelman jaksossa nainen pyörtyi sen jälkeen, kun häneen oli kiinnitetty väärennetty pommivyö.

Toisessa nähtiin kansainvälisenä jalkapalloilijana uraa tekevä Alaa Mhawi, jonka silmät oli sidottu. Ohjelmassa hän aneli henkensä säästettävän.

Toinen kiellon saanut ohjelma tunnetaan nimellä Tony’s Bullet.

Katsojat ovat kritisoineet ohjelmia mauttomiksi. Irakissa terrorististen kaappausten uhka on todellinen, koska Isis tekee yhä iskuja siviilejä ja armeijaa kohtaan.

Kuvakaappaukset tv-ohjelmista näkyvät BBC:n Lähi-idän toimituksen esimies Sebastian Usherin Twitter-jaossa.

Yksi Raslan’s Shooting -ohjelman käsikirjoittajista Dargham Abu Rghif puolusti ohjelmaa sanomalla, että kohtaukset ovat ”rajuja”, mutta jos Isis olisi voittanut sodan, ”taiteilijoiden ja kaikkien irakilaisten elämä olisi vielä paljon vaikeampaa”.

Irakin armeija valtasi Mosulin takaisin terroristijärjestö Isisiltä kesällä 2017. Se oli ollut terroristijärjestön hallussa vuodesta 2014 alkaen.

Irakissa ja muissa Lähi-idän maissa pilailuohjelmat ovat erittäin suosittuja erityisesti muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikaan. Monet kanavat lähettävät erikoisohjelmia iltaisin, kun on paaston rikkomisen aika. Ramadanin vietto alkoi tänä vuonna 12. huhtikuuta ja se jatkuu 12. toukokuuta asti.

Ihmisiä Mosulin vanhassa kaupungissa Irakissa 18. maaliskuuta. Alueella sijaitsee Al-Nurin moskeija. Viime vuodet sodan keskellä olleessa kaupungissa on kunnostettu kauppoja lahjoitusvaroin. Mosul oli Isisin hallinnassa vuosina 2014 - 2017. Zumawire / MW Photos

Kohuja hyvän maun ylittämisestä ramadanin aikaan on ollut ennenkin.

Esimerkiksi Algeriassa tv-ohjelma joutui vuonna 2017 hyllylle sen jälkeen, kun se oli huijannut 75-vuotiaan kommunistikirjailijan luulemaan, että poliisi oli pidättänyt hänet ”ateismista ja vakoilusta” epäiltynä. Hänet pakotettiin sanomaan islamilaisia julistuksia kameran edessä.

Tarjonnan ollessa suurta tv-konseptit joutuvat kilpailemaan yleisöstä venyttämällä sovinnaisuuden rajaa huomion saamiseksi, Egyptin median asiantuntija Yasser Abd-al-Aziz sanoi tuolloin BBC:lle.

Egyptiläinen näyttelijä Ramez Galal on myös kunnostautunut huijaamalla julkkiksia. Yhdessä jaksossa julkkikset uskoteltiin luulemaan, että he ovat vankina vanhassa egyptiläisessä haudassa, jossa on kuolleista herääviä muumioita. Toisessa julkkiksille väitettiin, että he ovat uppoavassa laivassa, jonka ympärillä pyörii haita ja erilaisia ruumiinosia.

Jotkut katsojat ovat tosin arvelleet, että ohjelmiin osallistuvat julkkikset näyttelevät tilanteen sen sijaan, että he uskoisivat huijaukseen oikeasti.