Finland

Iran panttaa yhä alas ampumansa matkustajakoneen mustia laatikoita – haluaa tutkia ne Teheranissa

Kanadan mukaan Iranilla ei ole teknologiaa tai riittävää asiantuntemusta analysoida turmassa vaurioituneita mustia laatikoita.

Iranissa pudotetun ukrainalaiskoneen jäänteitä.

Iranissa alas ammutun ukrainalaiskoneen jäänteitä Teheranissa.Abedin Taherkenareh / EPA

Iran pitää yhä hallussaan vahingossa alas ampumansa ukrainalaisen matkustajakoneen mustia laatikoita, eikä ole ainakaan toistaiseksi suostunut antamaan niitä tutkittavaksi kolmannelle osapuolelle.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on ehdottanut, että laatikoiden sisältämien tietojen purkamiseen vaaditut laitteistot lähettäisiin Teheraniin. Siellä iranilaiset asiantuntijat voisivat ulkoministerin mukaan purkaa niiden sisältämän datan.

Iran on vakuuttanut, ettei se avaa laatikoita, vaan aikoo käy laatikoiden tiedot läpi yhdessä niiden maiden asiantuntijoiden kanssa, joiden kansalaisia menehtyi turmassa.

Länsimaiset ilmailuasiantuntijat pitävät kuitenkin mahdottomana sitä, että monimutkaisia purkulaitteistoja voitaisiin lähettää Teheraniin, kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Iran on myöntänyt ampuneensa vahingossa alas ohjuksilla ukrainalaisen matkustajakoneen tammikuun 8. päivä Teheranissa. Uhrien joukossa oli 82 iranilaista, 63 kanadalaista, 11 ukrainalaista, 10 ruotsalaista, 4 afgaania, kolme saksalaista ja kolme brittiä.

"Laatikot ovat Ukrainan omaisuutta"

Kanadan ulkoministeri François-Philippe Champagne vetosi viikonloppuna Münchenin turvallisuuskonferensissa iranilaiseen virkaveljeensä turmatutkinnan kiirehtimiseksi. Hän muistutti, että mustat laatikot ovat Ukrainan omaisuutta.

Champagnen mukaan laatikot tulisi lähettää tutkittavaksi kolmannelle osapuolelle. Ministerin mukaan esimerkiksi Ranska voisi tutkia laatikot.

Päivää aiemmin myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau vaati Iranilta läpinäkyvää ja kattavaa tutkintaa tragediasta. Hän korosti, ettei Iranilla ole teknologiaa tai asiantuntemusta analysoida vaurioituneita laatikoita.

Iranin ulkoministeri vakuutti Münchenissä, että Iran pitää äärimmäisen tärkeänä mustien laatikoiden avaamista ja tapahtumien selvittämistä.

Lue myös:

Ukrainan tv:n ohjelma hermostutti Iranin – Iran ei tee enää yhteistyötä Ukrainan kanssa alas ammutun matkustajakoneen tutkinnassa

Iran vahvistaa: Ukrainalaiskoneeseen ammuttiin kaksi ohjusta

Kanadalaiset mukaan Iranin ohjusiskun aiheuttaman lentoturman tutkimuksiin

Uutistoimisto Reuters: Ohjusiskun kuvannut ja videota levittänyt iranilainen on pidätetty