Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

IS ajoi uudella superautolla pk-seudun kehäteillä – vähä­tehoiset koslat pyrkivät väkisin ohi

Pikakoeajo: Formula 1 -radoilta tuttu McLaren on tuonut mallistoonsa kiinnostavan uutuuden, joka on kotonaan niin radoilla kuin normaalissa liikennevirrassa.

Tuossa se on. Hädin tuskin 1,2 metriä korkea urheiluauto, jossa on kahdeksan vaihdetta eikä pakkia ollenkaan. Siis menoksi!

Hybriditeknologiaa hyödyntävä McLaren Artura käynnistyy hillitysti sähköllä, mutta kylmä sää saa polttomoottorin ääntelemään jo muutaman metrin ajon jälkeen. Ohjaus tuntuu saksalaisen perheauton jälkeen hyvin jähmeältä, mutta vauhtiin päästyään kaikki loksahtaa kohdilleen. Tarkkuutta ja tuntoa välittyy oivallisesti. Pakoputkista matkustamoon kantautuva äänimaailma on hienostuneella tavalla muriseva.

Lokinsiipiovet, luonnollisesti. Taajama-ajossa jäykkä alusta ei rankaise liikaa takamusta. Kuva:  Seppo Kärki / IS

Keskimoottorinen Artura päästelee superauton sulosointuja sivistyneesti. Kuva:  Seppo Kärki / IS

Ohjaamo on todella suunniteltu kuljettajakeskeiseksi. Sitä korostaa vielä pystymallisen keskinäytön kääntäminen ajajaa kohden. Materiaalivalinnat ja työnjälki kielivät kiireettömyydestä ja ammattiylpeydestä.

Hybriditeknologiaa hyödyntävä Artura on sarja mittavia lukemia: tuplaturboahdettu V6-moottori ja sen rinnalle lisätty sähkömoottori tuottavat 680 hevosvoiman yhteistehon. Auton huippunopeus on 330 km/h. Paikaltaan lähdettäessä sadan kilometrin tuntinopeus saavutetaan tasan kolmessa sekunnissa.

Kun autonvalmistajat puskevat vuodesta toiseen markkinoille 2,0-2,5 tonnia painavia katumaastureita, hiilikuiturakenteinen Artura tuntuu höyhenenkevyeltä: omamassa on vain 1 395 kiloa.

Tähän kun istahtaa, alkaa aika ikiomassa kuplassaan. Kuva:  Seppo Kärki / IS

Mittaristoa tulee tuijotettua ajossa normaalia tarkemmin, jottei vauhti huomaamatta karkaa liian kovaksi. Se tapahtuu helposti. Kuva:  Seppo Kärki / IS

Ajosuunnanvalitsimen toiminnot on toteutettu kapeaan keskikonsoliin. Kuva:  Seppo Kärki / IS

Sähkölisä tuo silmänräpäyksellisen väännön ja vasteen kaasuun. Mitattu 31 kilometrin päähän ulottuva täyssähköajon kantama on oikeastaan vain sivutuote.

Arturan kaksoiskytkin jaksottaa menoa kahdeksalle eteenpäin vievälle vaihteelle. Varsinaisesti peruutusvaihdetta ei ole, sillä peruuttaminen onnistuu, kun sähkömoottori käy takaperoisesti.

Kahdeksan tuuman pystysuuntainen kosketusnäyttö on helppokäyttöinen. Se tarjoaa Apple CarPlayn ja Android Auton. Kuva:  Seppo Kärki / IS

Pääkaupunkiseudun kehäteillä Arturan kaltainen auto aiheuttaa kiinnostavan reaktion: vähävoimaiset koslat vähät välittävät nopeusrajoituksista, koska superauton ohi on päästävä.

Ilman näyttämisenhaluakin muu liikenne tuntuu pysähtyvän, kun Arturaa kurittaa kevyesti. Moottoritielle liityttäessä Arturan massiivinen vääntömomentti ja kiihtyvyysominaisuudet eivät jätä epäilylle sijaa. Sen sijaan kilpa-automaisiin jarruihin pitää totutella, sillä polkimen alkupurenta aiheuttaa vain huolta ja liiallinen voima niskan nyökkäyksen.

Jos harrasteautoon on lyödä 272 000 euroa, niin hullumminkin kai voisi elämänsä järjestää.

MOOTTORI V6, kaksoisturboahdettu, 2 993 cm3, 430 kW (585 hv)/7 500 r/min, 720 Nm/2 250 r/min + sähkömoottori 70 kW (95 hv), 258 Nm; kokonaisteho 500 kW (680 hv), 720 Nm SUORITUSKYKY 0–100 km/h 3,0 s, huippunopeus 330 km/h KULUTUS 4,6 l/100 km, bensiini CO2-PÄÄSTÖT 104 g/km AJOAKKU 7,4 kWh TOIMINTAMATKA sähköllä 31 km LATAUSAIKA 2½ h VOIMANSIIRTO A8, takaveto MITAT p 4 539, l 1 976, k 1 193 mm, akseliväli 2 640 mm, omamassa 1 395 kg, tavaratila 160 l, tankki 72 l HINTA 272 000 euroa

”Vihreämpi teknologia lisää kiinnostusta”

Kun urheiluauto maksaa kuusinumeroisen summan euroja, kuinka monella on varaa hankkia sellainen harrasteautokseen?

– Meidän uutena myymistämme autoista noin 70 prosenttia jää Suomeen, loput jakaantuvat meidän virolaisten asiakkaiden ja ulkomailla asuvien suomalaisasiakkaiden kesken. Käytetyissä autoissa tilanne muuttuu sen verran, että noin 20 prosenttia autoista menee muille kuin suomalaisille asiakkaille.

Luxury Collectionin liikevaihto oli 39,2 miljoonaa euroa vuonna 2021. Sähköistymisen Luxury Collection Automobiles -yrityksen edustaja Antto Varis näkee uutena ponnahduslautana.

– Urheiluautojen harrastaminen yleisesti on Suomessa kasvussa, ja sitä mukaa kun tulee lisää uutta vihreämpää teknologiaa, lisää se kiinnostavuutta entisestään,

Yksi Variksen mainitseman vihreän teknologian lähettiläs on McLaren Artura. Formulakisoista tunnetun merkin uuden mallin ”vihreys” perustuu hybriditeknologiaan: bensiinin kulutus jää 4,6 litraan sataa kilometriä kohden WLTP-syklin mukaan. Todellisuudessa superautoa tekee mieli liikuttaa testisyklin vastaisesti, jolloin kulutus toki nousee.

McLaren Arturan kilpailija löytyy Ferrarin mallistosta – malli 296.

– Muita kilpailijoita ei tässä segmentissä ja hintaluokassa vielä meidän markkinoillamme ole.

Variksen mukaan Arturaan on kohdistunut suurta kiinnostusta. Ensimmäiset asiakkaille luovutettavat autot tulevat Suomeen vielä ennen vuodenvaihdetta.

– Artura on myös ainoita tämän luokan autoja, joita on mahdollisuus saada vielä kesälle 2023 tehdastilauksena, ja uskotaan vahvasti että 10–20 yksilöä tänne saadaan nyt ensimmäisen tuotantovuoden aikana.

Lue lisää: Tässä ovat nyt maailman epäluotettavimmiksi tituleeratut uudet superautot

Lue lisää: Miljoonan arvoiseksi hinnoiteltu suomalainen supersähköauto myytiin konkurssi­huutokaupassa

Lue lisää: Näiden superautojen perään maailma kuolaa – IS ajoi suosituimmalla Teemu Selänteen kanssa