Finland
An article was changed on the original website An article was changed on the original website

Israelilaisministeri protesteista: Kuolonuhrien määrästä ei voi tehdä johtopäätöksiä kuka on oikeassa

Israelia on kritisoitu voimankäytöstä Gazan vastaisella rajallaan.

Palestiinalainen mielenosoittaja linkoaa kiveä, taustalla palavia autonrenkaita ja paksua savua.
Palestiinalainen mielenosoittaja linkosi kiveä Israelin rajan läheisyydessä Gazan kaupungin itäpuolella 20. huhtikuuta 2018.Mohammed Saber / EPA

Israelilainen ministeri Yoav Gallant sanoo, että kuolonuhrien määrästä ei voi laskea, kuka on oikeassa ja kuka väärässä Gazan protesteihin liittyvissä asioissa. Siirtokuntien rakentamisesta vastaava ministeri puhui ulkomaalaisille toimittajille asiasta maanantaina syyttäen Hamasin johtajia protestien lietsomisesta.

- Toisen maailmansodan aikana kuoli 7,5 miljoona saksalaista kuoli ja vain puolimiljoonaa brittiä. Kumpi puoli aloitti sodan? Kysymys ei ole numeroista, vaan siitä, kuka tekee ja mitä, Gallant sanoi.

Terroristijärjestö Hamas on järjestänyt mielenosoituksia Israelin ja Palestiinan raja-alueella maaliskuun lopusta lähtien. Mielenosoittajista suurin osa on ollut aseettomia.

Voimankäyttöä arvostelu

Israel on joutunut voimakkaan kansainvälisen kritiikin kohteeksi, koska se on käyttänyt aseellista voimaa palestiinalaisia mielenosoittajia vastaan Gazan rajalla. Maaliskuun lopun jälkeen 115 palestiinalaista on saanut surmansa.

Israel on vedonnut oikeuteensa puolustaa omia rajojaan. Israelilaisasutus toisella puolella rajaa on paikoin näköyhteyden päässä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on (siirryt toiseen palveluun)arvostellut Israelin voimankäyttöä kovin sanoin. Se on todennut, että kuolettavan voimankäytön pitäisi olla viimeinen keino, jota käytetään vasta vakavassa vaarassa.

Protesteja on ruokkinut 11 vuotta kestänyt Egyptin ja Israelin muodostama Gazan alueen saarto. Se on tuhonnut alueen talouden, jossa työttömyys on lähes 50 prosenttia. Gazan alueelta on mahdotonta matkustaa ulkomaille.

Lähteet: AP

Football news:

Cristiano Ronaldo: I needed to score from a free kick to regain my confidence
After football, Buffon will return to school. He once faced prison for a false diploma
Ronaldo scored the first goal for Juventus from a free kick. There were 43 attempts
Ronaldo is the first in 59 years to score 25 goals for Juventus in Serie A in a single season
Sulscher on 5:2 with Bournemouth: I am happy with the energy of Manchester United and the goals scored. It was a match for the fans
Rashford on 5-2 with Bournemouth: it's Important to push on until the end of the season. Exciting time
⛔ This is the first League of Armenia was stopped because of dogovornjakah. Banned 5 clubs and 58 people (45-for life)