Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Itäraja | HS:n tiedot: Suomen raja sulkeutunee venäläisiltä turisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä – tiedotus­tilaisuus kello 13.15

Hallitus kertoo uusien rajasäännöksien yksityiskohdista tänään tiedotustilaisuudessa noin kello 13.15. Venäläisten tulo voi vähentyä puoleen nykyisestä.

Vaalimaan rajalla oli keskiviikkona jonoa, kun venäläiset pyrkivät pois maastaan. Kuva:  Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Hallituksen on määrä päättää tänään periaatepäätöksestä, jolla venäläisten matkustaminen Suomeen vähenee merkittävästi.

HS:n tietojen mukaan uusien rajasäännöksien on määrä tulla voimaan jo torstain ja perjantain välisenä yönä ellei hallitus tänään kello 13 alkavassa kokouksessaan muuta jo alustavasti sovittua aikataulua.

Alustavien arvioiden mukaan venäläisten tulo Suomeen vähenee mahdollisesti jopa puoleen nykyisestä, mutta vaikutusta on vaikea arvioida. Vaikutus voi olla pienempikin.

Hallitus kertoo päätöksestä tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston istunnon jälkeen noin kello 13.15. HS näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä ja seuraa sen tekstimuodossa tässä jutussa.

Tilaisuudessa puhuvat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) ja rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksesta.

HS:n tietojen mukaan uusi linjaus muistuttaa korona-ajan rajakäytäntöjä sillä poikkeuksella, että maahan pääsyn rajoitukset koskevat vain venäläisiä ja maahan pääsyn epäämisperuste on eri.

Raja siis menee lähtökohtaisesti kiinni venäläisiltä, mutta maahan pääsee edelleen monista erityissyistä. Käytännössä raja sulkeutuu vain turisteilta.

Maahan pääsyn erityissyyt ovat määritelty jokseenkin samalla tavalla kuin korona-aikana.

Edelleen maahan saisi tulla muun muassa perhesyistä. Syyksi kelpaa, jos on tulossa tapaamaan ydinperheen jäseniä, joita ovat esimerkiksi omat lapset, vanhemmat ja isovanhemmat.

Venäläiset voivat päästä edelleen Suomeen opiskelemaan ja tekemään välttämätöntä työtä. Erityisryhmien joukossa ovat muun muassa diplomaatit.

Listalla on myös kohta muut perustellut syyt. Tällä perusteella voi maahan päästä esimerkiksi opposition jäseniä.

Kaikki matkustajat käsitellään yksilöllisesti.

Maahan pääsyn epäämisestä tehdään passiin merkintä ja harkinnan mukaan viisumi kumotaan, jos sen voimassaolon perusteet ovat uuden säännöksen mukaan vanhentuneet.

Tämä tarkoittaa, että turistina Suomeen tulevien venäläisten viisumit lähtökohtaisesti mitätöidään. Tällöin matkustaja ei enää pääse Suomen myöntämällä viisumilla myöskään muun Schengen-maan rajalta esimerkiksi EU:n alueelle.

Uusi linjaus perustuu Schengenin matkustusalueen säännösten pykälään, jonka perusteella matkustajan tulo Schengen-alueelle voidaan kieltää matkustajan aiheuttaman kansainvälisen mainehaitan takia.

Lue lisää: Ministeri Haavisto: Venäläisten kauttakulku voi vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita, rajoitukset voimaan lähipäivinä

Käytännössä kyse on siitä, että erityisesti Viro on kritisoinut Suomen rajakäytäntöjä.

Suomi on ollut ainoa EU-maa, jonka maarajan kautta venäläiset turistit ovat päässeet esimerkiksi Viroon ja muualle Schengen-alueelle. Baltian maat ja Puola estivät venäläisten turistien tulon pari viikkoa sitten.

Näissä maissa poliitikot ovat linjanneet, että kaikki venäläiset turistit ovat turvallisuusuhka.

Suomessa linjauksen tekee viranomainen, ja suojelupoliisin mukaan kaikki venäläiset turistit eivät ole turvallisuusuhka. Tämän takia Suomi joutuu vetoamaan päätöksessään kansainväliseen mainehaittaan.

HS:n tietojen mukaan hallituksen periaatepäätöksen perusteluissa ei kuitenkaan erikseen sanota, minkä Suomen kumppanimaan suhteille venäläiset aiheuttavat mainehaittaa.

Lue lisää: Venäläisten some­ryhmissä jännitetään rajan­ylityksiä ja kysellään, mistä saisi pikaisesti polku­pyörän – sekä lyödään vetoa, sulkeeko Suomi vai Venäjä rajat ensin