Finland

Jalkapallo | Nuorten pelaajien sinnikkyys ratkaisee Helmarien tulevaisuuden – Analyysi paljastaa, missä Suomen juniorit pärjäävät ja missä eivät

Nuorten pelaajien sinnikkyys ratkaisee Helmarien tulevaisuuden – Analyysi paljastaa, missä Suomen juniorit pärjäävät ja missä eivät

Maajoukkueen ikärakenne on toistaiseksi terve, mutta kirittäjiä tarvitaan lähivuosina.

Eveliina Summanen, 22, kamppaili pallosta Skotlannin Christie Murrayn kanssa lokakuussa pelatussa karsintaottelussa­

Naisten maajoukkue pelaa tiistai-iltana tärkeän EM-karsintapelin Skotlannissa kello 21.30 Suomen aikaa. Helmareita ei ole nähty arvokisoissa seitsemään vuoteen, mutta nyt mahdollisuudet vuoteen 2022 siirrettyyn EM-turnaukseen ovat hyvät.

Lohkovoittaja lunastaa EM-lipun ja kakkonen jatkokarsintapaikan huhtikuulle. EM-kisoihin pääsee 16 maata, joista seitsemän on jo selvillä.

Voitto tiistaina varmistaisi Suomelle vähintään jatkokarsintapaikan.

Suomella on varsin vahva runko. Laajasta ryhmästä peräti 18 pelaajaa on esiintynyt vähintään 20 maaottelussa, ja kymmenen pelaajaa on pelannut 50 peliä tai enemmän.

Maajoukkueen ikäjakauma on toistaiseksi terve, mutta kirittäjiä kaivataan lähivuosina. Tinja-Riikka Korpela (34), Tuija Hyyrynen (32), Anna Westerlund (31) ja Linda Sällström (32) eivät pelaa ikuisesti.

Pitkässä pelaajalistassa ei ole yhtään 2000-luvulla syntynyttä.

Suomen U18- ja U19-maajoukkueiden päävalmentaja Arttu Pitkäkangas on luottavainen, että junioreista nousee naisten maajoukkueeseen kaivatut kaksi pelaajaa ikäluokkaa kohden.

Suomi on kolkutellut Euroopan kympin kärkeä niin alle 19-vuotiaissa kuin alle 17-vuotiaissakin. Helmarien ranking Euroopassa on tällä hetkellä 19:s.

”Lista potentiaalisista pelaajista on pitkä. Meillä on useita pelaajia, jotka ovat osoittaneet pärjäävänsä ikäluokassaan Euroopan kovimpia maita vastaan. Sinnikkyys ja pitkäjänteisyys ovat tärkeimpiä juttuja nuorille pelaajille, mitä on korostanut myös naisten päävalmentaja Anna Signeul”, Pitkäkangas sanoo.

Tyttöpelaajien määrä on pysynyt melko samana viime vuodet. Lapsi- ja harrastevaiheessa on kasvua mutta kilpapelaajissa hieman pudotusta.

16–19-vuotiaista kaikki eivät ole valmiita siihen työmäärään, mitä huipulle pääsy vaatii. Jopa maajoukkuetason pelaajissa on ilmennyt muutamia lopettamisia.

Pitkäkangas korostaa, että kaikista pelaajista tulisi pitää mahdollisimman hyvää huolta.

”On mietittävä tarkkaan, tarjoammeko nuorille esimerkiksi riittävän mielenkiintoisia vaihtoehtoja jatkaa futista muulla kuin kilpatasolla.”

Maajoukkuetasolla harppaus U19-ryhmästä naisiin on tunnetusti pitkä. U23-maajoukkue on tämän vuoksi tärkeä väliporras kohti A-maajoukkuetta.

Tällä hetkellä suurin osa U19-ikäisistä lupauksista pelaa naisten liigaa, ja lahjakkuuksia tulee mukavasti eri puolilta Suomea. Pääkaupunkiseudun lisäksi vahvimpia ovat Tampere, Oulu, Turku ja Jyväskylä.

Ulkomailla uraansa rakentaa muutama talentti, mutta työpaikat ovat tiukassa. Kansainvälinen kilpailu on kiristynyt huomattavasti.

Taustalla naisvalmentajien määrä kasvaa Suomessa. Tänä vuonna starttikurssilla oli ennätysmäärä naisvalmentajia. Ensi vuoden huippupelaajien valmentajakurssille osallistuu ennätyksellisen paljon naisia.

Uefa maksaa koulutustukea monelle naisvalmentajalle.

Pitkäkangas ja aluevalmentaja Akan Okomoh tutkivat keväällä suomalaispelaajien vahvuuksia ja heikkouksia maanosan parhaisiin verrattuna.

Analyysin tuloksia on koottu oheiseen tietolaatikkoon.

Palloliitto pyrkii viemään viestiä kansainvälisistä ympyröistä kotimaisille seuroille. Palautteenanto on yksi Suomen jalkapallon viisastenkivistä.

Pelaajan laadukas arki on ollut Palloliitossa keskiössä jo jonkin aikaa. Tämän seikan tärkeyttä korostaa myös Pitkäkangas.

”Jokaisen pelaajan tulisi saada arjessa oikeanlaisia haasteita. Parhaat pelaajat eivät saa päästä liian helpolla, mutta arki ei saa olla pelkkää selviytymistäkään.”

Yksilö kaipaa ympärilleen laadukkaita pelaajia ja valmentajia. Koulun, kodin ja futiksen yhdistelmän pitää toimia sujuvasti, jotta pelaaja jaksaa ja arki pysyy hallinnassa.

”Pelaajan ympäristö on keskeisin tekijä pelaajakehityksen kannalta ja sen parantamisen eteen meidän on laitettava kaikki panokset. Liiton tehtävänä on auttaa seuroja ja pelaajia kehittymään kohti kansainvälistä tasoa.”

Analyysin tuloksia

Muutamia tärkeimpiä havaintoja Arttu Pitkäkankaan ja Akan Okomohin laatimasta pelaaja-analyysistä.

Kehitettävää

Muiden maiden parhaat ovat parempia ilmassa tulevien pallojen puolustamisessa sekä kääntyneen pallollisen pelaajan puolustamisessa.

Muilla mailla on enemmän pelaajia, jotka osaavat kuljettaa palloa eri tekniikoilla ja rytmeillä.

Parhaat pelaajat ovat pelipaikasta riippumatta keskimäärin yhä nopeampia kuin suomalaispelaajat.

Käsien ja kropan käyttöä niin hyökkäys- kuin puolustuspeliteoissa tulisi parantaa.

Vahvuuksia

Suomalaiset pärjäävät kovimpiakin maita vastaan hyvin esimerkiksi linjojen välisessä yhteystyössä ja kollektiivina puolustamisessa.

Yhteistyöteot pallonhallinta- ja etenemisvaiheessa ovat laadukkaita, mikä näkyy etenkin syöttämällä etenemisessä.

Football news:

Agent: Cheryshev is not going to leave Valencia. The coach trusts him
Bayern gave the midfielder Dayak Union on loan with a buyout option
Lampard on Mount: I moved to Chelsea at his age and it took me a year to find myself. And he already has so many games
Mbappe does not score for PSG 4 matches in a row. This is his worst streak since April-May 2018
Mourinho on Rashford's words: Go to Opta and draw your own conclusions. Liverpool - Manchester United-and so quite a loud match
Ronaldo: Real Madrid made a mistake by letting Hakimi go. Sometimes I say to myself: Imagine yourself and him - we would move at a good speed
Barcelona would not consider Messi's participation in the game with Athletic if it were not for the trophy match