Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Jenni Haukio istui sota­orvon Hanna Tähden kanssa samaan pöytään – pian ilmi tuli hauska yhteensattuma

Professori emerita Hanna Tähti edusti sotaorpoja torstaina Presidentinlinnassa järjestetyssä veteraanien ja lottien itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudessa.

Professori emerita Hanna Tähden isä kaatui talvisodassa vain päivä ennen kuin Suomi ja Neuvostoliitto solmivat rauhansopimuksen 12. maaliskuuta vuonna 1940.

Tähden äidistä tuli tyypillinen sotaleski, joka jäi yksin kolmen pienen lapsen kanssa. Tähti oli itse tuolloin alle vuoden ikäinen.

– Varsinkin jatkosodan aika oli vaikeaa. Ensimmäisinä vuosina oli puutetta kaikilla, mutta tosi paljon sitä oli myöskin meidän perheessämme.

Äidin suru näkyi poskilla kyynelinä. Tähti kuitenkin painottaa, että sotaleskeksi jäänyt äiti piti huolen lapsistaan.

– En tuntenut oloani turvattomaksi. Hän [äiti] oli sellainen henkilö, joka kuitenkin teki lasten olon turvalliseksi.

Lottia ja veteraaneja ei kutsuttu tänä vuonna itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin. Sen sijaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät torstaina juhlatilaisuutta kutsuvieraille Presidentinlinnassa.

Tähdelle presidenttiparin isännöimä juhlatilaisuus oli ensimmäinen laatuaan. Tähti edusti tilaisuudessa sotaorpoja.

– Tosi miellyttävä kokemus. Oli todella mukavaa keskustella pöydässä muiden kanssa. Myöskin rouva Haukio vieraili meidän pöydässämme.

Tähti kertoo, että juhlassa paljastui myös yllättävä yhteensattuma hänen ja Haukion välillä.

– Sain kuulla, että hän väittelee perjantaina tohtoriksi samassa salissa kuin minä aikanaan vuonna 1978. Tämä oli hyvin hauska yhteensattuma.

Kaatuneitten omaisten liiton puheenjohtaja, kenttäpiispa emeritus Hannu Niskanen kertoi, että torstain juhla poikkesi monella tapaa perinteisistä itsenäisyyspäivän Linnan juhlista. Niskanen on myös sotaorpo, ja hän on osallistunut presidenttiparien isännöimiin itsenäisyyspäivän juhliin monena vuonna aikaisemmin.

– Tässä juhlassa oli miellyttävä kiireettömyyden tuntu. Uskon, että me kaikki arvostimme kovasti tätä tilaisuutta.

Hannu Niskanen ja Hanna Tähti ovat molemmat sotaorpoja. Kuva:  Toni Repo / IS

Suomessa on elossa yhä arviolta noin 20 000 sotaorpoa. Niskasen mukaan huoltajan menettäminen sodassa vaikutti lapsen taloudelliseen asemaan merkittävästi. Sotalesket jäivät yksinhuoltajiksi usein ilman ammattia, eikä sotalesken eläke riittänyt kunnolla elämiseen.

Taloudellisten huolien lisäksi myös henkinen taakka oli merkittävä.

– Sisäinen turvattomuus. Sellainen, että tulevaisuuden näköalat hämärtyvät, kun ei ole isää. Monet sotaorvot odottivat isää. Ja jossakin merkityksessä vieläkin odottavat, kaipaavat ja ikävöivät isäänsä. Se oli suuri trauma monelle pienelle lapselle.

Hannu Niskasen isä menehtyi jatkosodan jälkeen sodasta saadun sairauden uuvuttamana. Kuva:  Toni Repo / IS

Menetyksistä ei puhuttu vuosiin. Niskasen ja Tähden mukaan vasta sotaorpoyhdistysten perustamisen jälkeen sotaorpojen on ollut mahdollista saada vertaistukea toisiltaan.

– Tietysti äidit tekivät parhaansa, mutta ei niiden lasten surua kukaan ymmärtänyt eikä sitä voitu mitenkään silloin käsitellä.

Tähti on saanut lukea kaatuneen isänsä kokemuksista ja ajatuksista myöhemmin äidille osoitetuista kirjeistä rintamalta. Teksteissä toistui huoli perheestä.

– Miten äiti pärjää talvisodan kylmänä talvena, onko puita ja niin edelleen. Huoli oli ihan tästä joka päiväisestä pärjäämisestä.

Hanna Tähti kantoi rinnassaan torstaina sururistiä. Se annetaan kaatuneen puolisolle ja sen jälkeen se siirtyy vanhimmalle tyttärelle. Tähti otti ristin käyttöön, kun hänen isosiskonsa kuoli. Kuva:  Toni Repo / IS

Kirjeistä kuului vahvasti läpi myös talvisodan kulku. Tähden mukaan isän toivo kotiin palaamisesta säilyi loppuun saakka.

– Kirjeistä näkyy isän väsymyksen lisääntyminen sodan loppua kohden. Sodassa ei pystynyt nukkumaan. Se oli unen puutetta sekä myöskin raskaita tehtäviä sodassa koko ajan. Hänellä oli toivo, että olisi päässyt kotiin ihan viimeisissä kirjeissäkin vielä.