Finland

Johtajaylilääkäri uskoo: Päijät-Häme pääsee pois leviämisvaiheesta kahdessa viikossa, jos tiukkoja rajoituksia noudatetaan

Koronaepidemian vaikeimpaan leviämisvaiheeseen siirtyneen Päijät-Hämeen tilanne taittuu seuraavan kahden viikon aikana, jos uusia rajoituksia noudatetaan, uskoo hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

– Kaikki rajoitukset tähtäävät lähikontaktien vähenemiseen.

Vaikka epidemia on Päijät-Hämeessä keskittynyt Lahteen, ovat tartunnat lisääntyneet myös pienemmissä kunnissa.

– Olemme varsin tiivis asiointi- ja työssäkäyntialue, jolla on yhteinen soteorganisaatio. Samassa tilassa oleminen selkeyttää myös viestintää, johtajaylilääkäri Nieminen sanoo.

Yhtymän alueella todettiin eilen 35 ja tänään 12 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidon tarve on lisääntynyt sekä osasto- että tehohoidossa, mutta tilanne on vielä rauhallinen. Tartuntamäärät kuitenkin ennakoivat sairaanhoitokapasiteetin joutumista koville.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Tuomo Nieminen

Johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen on toiveikas, vaikka Päijät-Hämeen tilanne on muuttunut synkäksi nopeasti.Juha-Petri Koponen / Yle

Yhtymän toimitusjohtajan Marina Erholan mukaan alueen valmiustilan nostoa pohditaan joka päivä.

– Tällä hetkellä se on vielä perustasolla. Valmiustilaa nostamalla voimme ajaa alas toimintoja ja siirtää henkilöstä tarvittaviin töihin. Olemme tehneet perusteellista valmiushajoittelua, ja kokemusta on karttunut viime keväältä.

Ensimmäistä maskilastia puretaan jo

Nyt Päijät-Hämeen tilannetta taltutetaan tiukoilla rajoituksilla ja suosituksilla. Muun muassa yleisötilaisuuksien väkimäärä rajataan kymmeneen henkeen. Aluehallintovirasto antaa asiasta virallisen päätöksen torstaina tai perjantaina. Voimaan tulevat rajoitukset koskevat myös ulkotapahtumia, eikä 10 hengen rajassa jousteta.

Alueen kunnat ovat jo alkaneet viedä käytäntöön uusia ohjeita.

Maskien käyttösuositus kouluissa laajenee nyt myös yläkoululaisille toisen asteen lisäksi.

– Aloimme hankkimaan lisää maskeja erityisesti yläkoulun tarpeen kannalta. Tarve on noin 10 000 maskia päivässä. Ekaa lastia jo puretaan, kertoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Päätös tulee voimaan ensi maanantaina, ja rajoitukset ovat käytössä maanantaihin 14. joulukuuta saakka. Päätökset rajoitusten jatkosta tai purkamisesta tehdään edellisellä viikolla.

Hyvinvointiyhtymä totesi eilen, että koko maakunta on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen. Sairaanhoitopiirit jaetaan koronaviruksen osalta kolmeen vaiheeseen: perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja vaikeimpaan leviämisvaiheeseen. Tästä jutusta voit lukea tarkemmin, miten vaiheet määritellään.

Myös koko Uusimaa on taudin leviämisvaiheessa.

Sairaanhoitaja ojentaa autossa istuvalle asiakkaalle paperin.

Noin viisi prosenttia koronatesteistä antaa tällä hetkellä positiivisen tuloksen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella.Mika Halme / Yle

Baarien tiukemmat rajoitukset vielä kysymysmerkki

Infetkioylilääkäri Ville Lehtisen mukaan testausmäärät ovat maakunnassa nousseet, mikä on hyvä asia. Otetuista näytteistä joka kahdeskymmenes on tällä hetkellä positiivinen.

– Testitulos on keskimäärin valmis seuraavana päivänä. Jos sairastunut tulee heti oireiden alussa testiin, pääsemme katkaisemaan ketjuja.

Maakunnan baarien ja ravintoloiden anniskelua ja aukioloaikoja voi rajoittaa vain valtioneuvoston asetus. Päijät-Hämeessä ei toistaiseksi rajoiteta baareja ja ravintoloita nykyistä tiukemmin. On kuitenkin oletettavaa, että tiukempia rajoituksia on pian tulossa.

– Syksyn aikana oli yksi laaja ravintolaan liittyvä tartuntarypäs, mutta sen jälkeen tartunnat ovat olleet yksittäisiä, Lehtinen kertoo.

Toimitusjohtaja Marina Erhola on huolissaan vaikeassa tilanteessa olevista perheistä. Huostaanotot ja lastensuojeluilmoitukset ovat selvässä kasvussa.

– Minulla on yhteisölliselle maakunnalle erityistoive: huomioikaa haavoittuvia lapsia ja perheitä nyt erityisesti.

Päijät-Hämeen hyvinvoivintiyhtymä ja Lahden kaupunki pitivät tiedotustilaisuuden maakunnan koronatilanteesta torstaina puoleltapäivin. Tallenteen voi katsoa täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Football news:

Messi can be disqualified for 4 matches for hitting an Athletic player on the head
Ex-Juve and Bayern Munich defender Benatia moves to Parma
Hodgson on 0:4 with City: At half-time I did not think that Palace would lose big
Athletic forward Inaki Williams scored the most goals for Barcelona - 5 goals
Milan will give defender Conti Parma on loan with a mandatory buyout for 7 million euros
Koeman on the removal of Messi: I don't know how many times he was fouled. He tried to circle, but it didn't work
Marseille is close to renting Milik for 8+3.5 million euros for 1.5 years with the right to buy out