Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Joona Ikonen, 24, on SM-liigan kuumin maalitykki – ex-valmentaja vertaa jo Suomi-kiekon suurlegendaan

Ilves voitti tiistaina KalPan kotikaukalossaan 3–1.

Joona Ikonen on tuulettanut tällä kaudella maalia jo 15 kertaa. Kuva:  Mika Kanerva

Tampere

Ilveksen Joona Ikonen, 24, näytti taas KalPaa vastaan tiistaina, että hän on pelaaja, jolle kannattaa antaa vastuuta pelin kriittisimmillä hetkilläkin. Ikonen spurttasi pelin lopussa läpiajoon ja sinetöi Ilveksen voiton maalein 3–1. Osuma oli SM-liigan maalipörssin ykköselle jo kauden 15:s.

– Nautin kaikenlaisista tilanteista ja rooleista. Tavoitteenani on olla niin monipuolinen hyökkääjä, että valmentaja voi huoletta heittää minut kentälle milloin tahansa, Ikonen sanoo.

Ikonen on tällä hetkellä sellaisessa vireessä, että jokainen Ilveksen pelaaja haluaisi pelata hänen vierellään.

– Voit mennä kysymään keneltä vaan laiturilta tai sentteriltä. Kokeneelta konkarilta tai keltanokalta. Taitoniekalta tai työmieheltä. Kaikkien toivevalinta on Joona, jos he itse saisivat päättää ketjukaverinsa, paljastaa lokakuussa Ilveksestä potkut saanut päävalmentaja Jouko Myrrä.

Myrrä näki seitsemän kautta läheltä, kuinka Ikonen puski töitä kehittyäkseen.

– Joonan pelityylissä on paljon samaa kuin Jere Lehtisessä. Aina takuuvarma panos, kaikki mahdolliset hommat käyvät. On ollut jo monta kautta luottomies tasakentällisin ja alivoimalla, mutta nykyään myös ylivoimalla. Rightin pelaajana erinomainen uhka laukojana b-pisteen kaarella.

– Olen kuullut tuon vertauksen aiemminkin. Kai meissä ajatuksellisesti ja tyylillisesti jotain samaa voi nähdä, mutta kannattaa silti miettiä keneen nyt vertailua tehdään. Jeren saavutuksiin on vielä huikea matka, Ikonen toppuuttelee.

Ikonen on ulospäin vaatimaton, jopa hiukan ujon oloinen.

– Syvällä sisimmässä asuu kuitenkin todellinen kilpailijaluonne, joka haluaa kehittyä joka päivä paremmaksi. Tässäkin suhteessa kuin Lehtinen. Puhuu teoillaan mieluummin kuin puheillaan, Myrrä hehkuttaa.

Ikosen nousu SM-liigan maalitykiksi on yllättänyt suuren yleisön, Myrrälle se on vain luontaista jatkumoa viime keväästä.

– Monilta jäi ehkä huomaamatta, että hän oli tosi tehokas jo keväällä. Teki monta tärkeää maalia tiukassa paikassa. Selvästi paras hyökkääjämme pudotuspeleissä. Olin varma ehjän treenikesän jälkeen, että Joona nousee vähintään EHT-tasolle tällä kaudella, Myrrä perustelee.

Tuo Myrrän maajoukkue-ennustus ehti jo toteutua, mutta myös peruuntua, kun Ikonen joutui sairastumisen ja lääkärin määräyksen takia jättämään marraskuun Karjala-turnauksen väliin.

Ilman loukkaantumista tai muuta yllättävää estettä Ikonen debytoi Leijonissa joulukuussa Sveitsin EHT-turnauksessa.

Kun Ikosen esityksiä ja alkukaudella tekemiä liigaosumia kelaa, hän näyttää suorastaan snaipperilta. Laukaus lähtee terävästi, tarkasti ja monipuolisesti erilaisilla virityksillä. Luistelusta, suoraan syötöstä ja erilaista asennoista.

– Kyse ei ole vasta nyt opituista tasoista. Joona oli jo junnuissa pelaaja, joka ratkaisi maaleillaan otteluita.

Vahvistus löytyy tilastoista. Ikonen teki B-nuorissa kahden kauden aikana tehot 60+59=119, mikä oikeutti silloin sarjan kaikkien aikojen piste- ja maalikärkeen. Ensimmäisellä A-junnukaudella 2016–17 irtosi pistepörssin voitto (28+32=60).

SM-liigassa ryöpsähti lupaavasti maaleja (16) ja pisteitä (19) jo ensimmäisellä täydellä 60 ottelun kaudella 2018–19.

Sen jälkeen Ikonen kärsi kuitenkin vakavasta polvi- ja käsivammasta.

– Läheltä seuranneena voin sanoa, että Joona teki kahdesti käsittämättömän kovan duunin kuntouttaakseen itsensä täyteen kuntoon. Olen aika varma, että ilman noita pahoja loukkaantumisia, tehot olisivat olleet kovempia paljon aiemmin.

Jere Lehtistä kehuttiin uransa aikana myös siitä, että hän sai pelaajat vierellään loistamaan.

Jotain samaa magiaa on Ikosessakin. Hänen kanssaan lapsuudessa samassa Nokian Pyryn joukkueessa pelanneet Otto Koivula ja Juuso Välimäki ovat ponnistaneet Ilveksen kautta NHL:ään.

Samoin Ilveksen B:ssä ja A:ssa hänen sentterinään pelanneet Aleksi Heponiemi ja Joona Koppanen.

Joona Ikosen NHL:ään lähdöstä ei vielä kannata hehkutella, mutta jos verkot SM-liigassa venyvät nykytahtiin, kiinnostus herää varmasti Pohjois-Amerikassakin.

– Joskus nuorempana NHL siinsi ajatuksissani, kun läheisiä kavereita NHL-sopimuksia teki. Jo pidemmän aikaa olen kuitenkin treenannut ja pelannut tässä hetkessä. Se sopii minulle parhaiten. Kyllä asiat sitten etenevät, jos pelit tarpeeksi hyvin kulkevat.

Ikosen 15 osumaa 24 ottelussa lupaa tasaisen vauhdin taulukolla 37 maalin runkosarjakautta. Edes lähes yhtä kovaan maalimäärään on SM-liigassa viimeksi pystynyt Ässissä 35 maalia tehnyt Tomas Zaborsky kaudella 2011–12.

Ilveksen kovin kausinoteeraus vuoden 2010 jälkeen on Ville Meskasen 24 maalia kaudella 2017–18.

Siihen yltäminen ei pitäisi olla vahvalla itseluottamuksella pelaavalle Joona Ikoselle temppu eikä mikään.