Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Jopa 125 ihmistä kuoli, joukossa lapsia – Sauli Niinistö esitti surunvalittelunsa katsomotragedian uhreille

Indonesian jalkapallohistoria oli synkkä jo ennen 125 kuolonuhria vaatinutta lauantain katsomotragediaa. Maassa pelätään nyt ensi vuodelle myönnettyjen nuorten MM-kisojen menettämistä.

Vähintään 125 ihmistä kuoli ja 323 loukkaantui, kun yleisö ryntäsi kentälle ja poliisi käytti runsaasti kyynelkaasua stadionilla. Kuva:  AFP / Lehtikuva

Indonesian pitäisi isännöidä ensi vuonna jalkapallon nuorten MM-lopputurnausta.

Yksi pelipaikoista on Indonesian toiseksi suurin kaupunki Surabaya, joka tunnetaan juuri nyt hyvin synkästä syystä: lauantaisen jalkapallokatastrofin takia.

Ainakin 125 ihmistä kuoli ja 323 loukkaantui, kun yleisö ryntäsi kentälle Persebaya Surabayan ja Arema FC:n välisen ottelun jälkeen Itä-Jaavalla Malangissa. Arema FC on Surabayan naapurikaupungin Malangin Malangin joukkue.

Joukkueiden väkivaltaisen keskinäisen menneisyyden vuoksi Persebaya Surabayan kannattajien pääsy stadionille oli kielletty.

Se ei auttanut, sillä Surabayan voitettua ottelun 3–2 kotijoukkueen kannattajat ryntäsivät raivoissaan kentälle. Poliisi sumutti katsomoon kyynelkaasua, ja stadionille syntyi tuhoisa kaaos.

Ihmiset tallautuivat ja tukehtuivat kuoliaaksi stadionilla. Osa kuolleista oli lapsia.

Arema FC:n chileläinen valmentaja Javier Roca kertoi espanjalaiselle La Cadena Ser -kanavalle joidenkin kannattajien kuolleen pelaajien käsivarsille.

Ottelua voi kutsua paikallisotteluksi, sillä Surabaya ja Malang ovat Indonesian pääsaaren Jaavan itäosan kaksi suurinta kaupunkia ja läheisiä naapureita.

Ne molemmat kuuluvat Jawa Timurin eli Itä-Jaavan maakuntaan, jonka pääkaupunki Surabaya on.

Katastrofi tapahtui Arema FC:n kotistadionilla Kanjuruhanilla, joka sijaitsee 20 kilometriä Malangin keskustan eteläpuolella.

Malangin metropolialueella asuu noin neljä miljoonaa ja Surabayan metropolialueella noin kymmenen miljoonaa ihmistä.

Kentälle syntyi tuhoisa kaaos. Kuva:  AFP

Jalkapallon 20-vuotiaiden MM-lopputurnaus on suunniteltu pelattavaksi kuudessa kaupungissa Jaavan saarella. Surabayan noin 45 000 katsojan Gelora Bung Tomo -stadion on ottelupaikoista toiseksi suurin.

Siellä pelataan muun muassa toinen välierä, jos kisat ylipäätään Indonesiassa järjestetään. Myös isäntäjoukkue Indonesian kaksi ensimmäistä ottelua on suunniteltu pelattavan Surabayan stadionilla.

Itä-Jaava on hyvin tiheään asuttua aluetta, ja siellä on hyvin vaikea määritellä, missä mikäkin kaupunki alkaa tai loppuu.

Malangin kaupungista, jossa tragedia tapahtui, on vain noin sadan kilometrin matka MM-areenalle Surabayaan.

Maan Jalkapalloväki pelkää nyt, ettei turnausta pelatakaan Indonesiassa. Kansallisen jalkapalloliiton PSSI:n puheenjohtaja Yunus Nusi ilmaisi huolensa turnauksesta jo sunnuntaina.

Indonesialaisen Jakarta Globe -lehden mukaan Nusi sanoi toivovansa, ettei tragedia aiheuta ”raskaita sanktioita, kuten Indonesian isännöimän 20-vuotiaiden maailmanmestaruusturnauksen peruminen.”

Jakarta Globe kertoo myös, että poliisi oli ehdottanut pelin siirtämistä myöhempään iltapäivään turvallisuusuhkien vuoksi.

Nusin mukaan pelijärjestäjä vaati kohtalokkaan ottelun pelaamista ennalta suunniteltuna aikana ja vetosi siihen, että vierasjoukkueen kannattajilta oli evätty pääsy stadionille.

Indonesian jalkapallolla on synkkä lähihistoria. Indonesialainen (SOS) Save Our Soccer -järjestö pitää kirjaa väkivallanteoista jalkapallo-otteluiden yhteydessä.

Järjestön tilastojen mukaan viimeisten 28 vuoden aikana jalkapalloon liittyvissä tilanteissa oli kuollut 78 ihmistä ennen Malangin tragediaa.

Osa tapauksista on ollut pahoinpitelyjä, joissa jonkun joukkueen kannattajat ovat piesseet toisen joukkueen kannattajan hengiltä.

Kotijoukkueen ensimmäisten pelien pelipaikka Surabaya on Indonesian toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Jakartan jälkeen.

Ihmiset kokoontuivat stadionin ulkopuolelle suremaan ja kunnioittamaan kuolleiden muistoa. Kuva:  Reuters

Institut Teknologi Sepuluh Nopember -yliopiston tutkimuksen mukaan Surabaya on yksi Indonesian rikollisimmista kaupungeista. Tutkimuksessa todetaan, että erityisesti katurikollisuus on kaupungissa yleistä.

”Tämänkaltainen rikollisuus usein tapahtuu julkisilla paikoilla, ja sitä voi joutua kokemaan kuka tahansa”, tutkimuksessa todetaan.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei vielä ole ottanut kantaa Indonesian kisaisännyyteen.

Liiton puheenjohtaja Gianni Infantino esitti surunvalittelunsa uhrien läheisille ja kutsui tapahtumaa mustaksi päiväksi kaikille jalkapalloihmisille sekä tragediaksi vailla vertaa. Maanantaina surunvalittelunsa Indonesian presidentille Joko Widodolle esitti myös presidentti Sauli Niinistö.

Indonesian jalkapalloliiton puheenjohtaja Yunus Nusi totesi Jakarta Globe -lehden mukaan, että liitto jatkaa yhteydenpitoaan Fifan kanssa. Hän lupasi myös, että liitto julkaisee tietoja, kun selvitykset etenevät.

Nusi mainitsi, että tragedia ei johtunut joukkueiden kannattajien välisestä tappelusta vaan ”suurten kannattajajoukkojen ahtautumisesta uloskäynneille”.

– Siitä muodostui isoja ja kaoottisia väkijoukkoja, ja ihmiset kuolivat.

Fifa vaatii tapahtumien perinpohjaista selvittämistä ja avoimia oikeudenkäyntejä. Fifan säännöt kieltävät esimerkiksi kyynelkaasun käyttämisen.

Poliisin toiminta tragedian aikana on yksi asia, jonka selvittämistä vaaditaan laajalti, varsinkin Indonesiassa. Poliisi sumutti runsaasti kyynelkaasua katsojien päälle, minkä uskotaan aiheuttaneen osan kuolemantapauksista.

Indonesiassa on virinnyt tapauksen vuoksi silkkaa vihaa poliisia kohtaan. Sosiaalisessa mediassa on julkaistu runsaasti materiaalia tapahtuneesta, ja ihmiset ovat osoittaneet mieltä eri puolilla Indonesiaa.

Twitterissä poliisia esimerkiksi kuvattiin typeräksi ja kyynelkaasun käyttöä joukkomurhaksi. Samassa twiitissä näkyy, miten ihmiset heiluttavat käsiään kyynelkaasun peittäminä.

Jakarta Globen mukaan Indonesian turvallisuusministeri Mohammad Mahfud vastasi kritiikkiin, ettei poliisilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin käyttää kyynelkaasua turvatakseen pelaajien ja toimitsijoiden turvallisuuden.

Indonesian presidentti Joko Widodo määräsi maan jalkapallon pääsarjan Liga 1:n tauolle ja perusteellisen tutkinnan tapahtuneesta, kertoo The Guardian. Widodon mukaan tämän ”tulisi olla maan viimeinen jalkapallotragedia”.