Putin kävi sunnuntaina laskemassa seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle Kremlissä voitonpäivän paraatin jälkeen. EPA/AOP

Presidentti Vladimir Putin on saanut jo kaksi venäläisvalmisteista koronarokotetta, mutta aikoo tästä huolimatta jatkaa eristäytymistä muusta maailmasta.

Putinin aikeista kertoo venäläinen tutkivan journalismin Projekt-ryhmä Moscow Times -lehdessä.

68-vuotias Putin on elänyt koronavirukselta suojaavassa kuplassaan viime keväästä lähtien, jolloin pandemia iski toden teolla Venäjään. Presidentti on työskennellyt videoyhteyden välityksellä Moskovan ulkopuolella olevasta residenssistään, joka on varustettu muun muassa desinfiointitunnelilla.

Hänen kerrotaan oleskelleen myös pitkiä aikoja Mustanmeren rannalla Sotshissa, jonne on rakennettu täydellinen lavastus Kremlin toimistosta.

– Putin aikoo todennäköisesti jatkaa eristyksessä elämistään kauan aikaa, Projekt kertoi lähellä presidentin hallintoa olleen henkilön sanoneen.

Epäluottamusta?

Kremlin mukaan Putin sai toisen eli viimeisen annoksensa venäläistä koronarokotetta nelisen viikkoa sitten. Rokotukset on tehty piilossa kameroilta, eikä Putin ole suostunut paljastamaan, minkä neljästä Venäjällä kehitetyistä rokotteista otti.

Projektin mukaan Putinin tulevien viikkojen aikataulu näyttää vahvistavan, että Venäjän päämies jatkaa karanteenitoimiaan. Ulospäin vaikuttaa siltä, että koronapelkoinen Putin ei luota oman maansa rokotteiden tehoon – miksi muuten jakaa eristäytymistä?

BBC:n venäjänkielinen palvelu paljasti keväällä, että Putinin suojelemiseen koronavirustartunnalta on käytetty miljardeja ruplia.

Toimittajien, autonkuljettajien, lentäjien ja kaikkien presidentin kanssa tekemisissä olevien pitää olla pakollisessa kahden viikon karanteenissa.

Rokotukset matelevat

Suurin osa Venäjällä voimassa olleista koronarajoituksista on jo purettu, vaikka tartuntoja todetaan päivittäin edelleen tuhansia. Esimerkiksi tiistaina uusia tartuntoja oli 8115 ja kuolleita 329.

Kaikkineen koronatartunnan on saanut Venäjällä jo liki viisi miljoonaa ihmistä. Pandemia on Rosstatin tilastojen mukaan vaatinut maaliskuun loppuun mennessä 250 000 ihmisen hengen. Todellisen määrän uskotaan olevan huomattavasti suurempi.

Rokotukset ovat edenneet kankeasti. Putinin mukaan 21,5 miljoonaa venäläistä oli saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen maanantaihin mennessä eli siis 14,8 prosenttia Venäjän 144,4-miljoonaisesta väestöstä.

Jos tahti jatkuu samanlaisena, kaikki venäläiset on rokotettu vasta ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Neljä rokotetta

Venäläiset ovat suhtautuneet epäillen venäläisten kehittelemiin rokotteisiin, eikä Putinin malli myöskään lisää uskoa, vaikka presidentti on julkisesti kehottanut kansaa käymään piikillä.

Elokuussa rekisteröity Sputnik V -rokote on myyty jo 60 maahan, ja sen teho koronaa vastaan on lääketieteeseen erikoistuneen Lancet-lehden mukaan 90-prosenttinen.

Sputnikin lisäksi Venäjällä on rekisteröity EpiVacCorona, CoviVac ja Sputnik Light. Sputnikin kevytversion teho on 79,4 prosenttia.