Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kamuxin liikevaihto kasvoi, oikaistu liikevoitto romahti – Toimitusjohtaja: ”Myyntimme laski markkinaa vähemmän”

Käytettyjen autojen kauppias Kamux teki huhti-kesäkuussa 246,8 miljoonan euron liikevaihdon 4,5 miljoonan euron oikaistulla liikevoitolla.

Viime vuoden vastaavana ajankohtana liikevaihtoa kertyi 228,8 miljoonaa euroa ja oikaistua liikevoittoa 6,8 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 7,9 prosenttia ja oikaistu liikevoitto laski 33,6 prosenttia.

Tietopalvelu Factsetin kahden analyytikon ennusteista muodostettu keskiarvo povasi 224,3 miljoonan euron liikevaihtoa. Oikaistun liikevoiton ennusteiden keskiarvo oli 6,3 miljoonaa euroa.

Kamux antoi eilen tulosvaroituksen, joten ennusteet vanhenivat nopeasti.

Toisen kvartaalin osakekohtainen tulos oli 0,07 euroa, kun vertailukaudella se oli 0,04 euroa. Kahden analyytikon konsensusennuste oli 0,12 euroa.

Kappalemääräisesti myytyjen autojen lukumäärä laski 6, 4 prosentilla. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan myytyjen autojen lukumäärä nousi 25 prosenttia.

Yhtiön tammi-kesäkuun liikevaihto oli 484,1 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto 10,2 miljoonaa euroa.

Viime vuoden tammi-kesäkuussa liikevaihtoa kertyi 438,6 miljoonaa euroa ja oikaistua liikevoittoa 12,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 10,4 prosentilla ja oikaistu liikevoitto laski 18,4 prosentilla.

Osakekohtainen tulos oli 0,18 euroa, kun vertailukaudella lukema oli 0,12 euroa. Kappalemääräisesti myytyjen autojen lukumäärä laski 5,2 prosentilla.

Käytettyjen autojen markkina takkuaa

Kamuxin tavoittelee kasvuloikkaa strategiakaudella 2021-2023. Yhtiön liikevaihdon vuotuinen kasvutavoite on yli 20 prosenttia. Oikaistun liikevoittomarginaalin tavoite on yli 3,5 prosenttia.

Yhtiö antoi eilen tulosvaroituksen. Kamux odottaa liikevaihdon olevan yli 1 000 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton olevan noin 23-30 miljoonaa euroa. Aiemmin odotuksissa oli vähintään 1 100 euron liikevaihto ja oikaistun liikevoiton kasvu edellisvuodesta.

Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 937,4 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto oli 31,4 miljoonaa euroa eli 3,3 prosenttia liikevaihdosta.

Näkymien päivitystä perustellaan Ukrainan sodalla ja sen aiheuttamien vaikutusten vuoksi heikentyneellä kuluttajien luottamuksella, mikä on johtanut käytettyjen autojen kysynnän supistumiseen kaikissa Kamuxin toimintamaissa maaliskuusta 2022 alkaen.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan käytettyjen henkilöautojen kauppa laski Suomessa maalikuussa noin 13 prosentilla, huhtikuussa 18 prosentilla, toukokuussa 8 prosentilla, kesäkuussa 10 prosentilla ja heinäkuussa 16 prosentilla vuoden takaisiin kuukausiin verrattuna.

Kamuxin mukaan heikentynyt kysyntä ja työ varaston muuttamiseksi nykyistä kysyntää vastaavaksi on myös vaikuttanut negatiivisesti yhtiön kannattavuuteen.

”Heilahtelut käytettyjen autojen määrissä olivat monissa maissa huomattavan suuria, mutta kappalemääräinen myyntimme laski markkinaa vähemmän”, Kamuxin toimitusjohtaja Juha Kalliokoski kommentoi.

Kasvuun panostetaan edelleen

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö onnistui toisella kvartaalilla kasvattamaan markkinaosuutta kaikissa toimintamaissa haastavasta markkinatilanteesta huolimatta.

”Onnistuimme myös keskeisimmässä tavoitteessamme, liikevaihdon kasvattamisessa. Liikevaihto kasvoi 7,9 prosenttia, ja vertailukelpoisten liikkeiden myynnin kasvu oli 5,5 prosenttia. Integroitujen palvelujen myynti kehittyi erittäin hyvin, mutta autokohtaisen katteen kehitys Suomessa ja Ruotsissa ei ollut tyydyttävä”, Kalliokoski sanoo.

”Ensimmäisen vuosineljänneksen tapaan supistunut kysyntä suuntautui erityisesti sähkö- ja hybridiautoihin ja polttomoottoriautojen osalta pienikulutuksisiin malleihin. Teimme aktiivisesti töitä myytävien autojen varaston muuttamiseksi kysyntää vastaavaksi ja jatkamme tätä työtä.”

Käytettyjä autoja virtaa markkinoille Kalliokosken mukaan edelleen niukasti ja kysytyimpien mallien ostomarkkina on kireä, mutta Kamux onnistui ostotoiminnassa hyvin ja yhtiön myymien hybridi- ja sähköautojen määrä kasvoi lähes 38 prosenttia verrattuna vuoden 2021 toiseen vuosineljännekseen.

”Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta jatkoimme strategiamme mukaisesti panostuksia kasvuun. Suomessa kaksi myymälää muutti isompiin tiloihin ja Ruotsissa avasimme yhden uuden myymälän ja julkistimme kaksi uutta syksyllä avattavaa myymälää. Suomessa aloitimme lisäksi vuosineljänneksen lopulla vahvan brändikampanjan myynnin vauhdittamiseksi.”

Saksassa liikevaihto laski

Suomessa Kamuxin liikevaihto nousi huhti-kesäkuussa 156,2 miljoonaan euroon vertailukauden 142,3 miljoonasta eurosta.

Ruotsissa lukema nousi 82,4 miljoonaan euroon 74,8 miljoonasta eurosta. Saksassa sen sijaan liikevaihto laski 25,0 miljoonaan euroon vertailukauden 26,7 miljoonasta eurosta.

Tammi-kesäkuun osalta Suomessa liikevaihto nousi 288,9 miljoonasta eurosta 309,2 miljoonaan euroon. Ruotsissa lukema nousi 162,8 miljoonaan euroon 141,1 miljoonasta eurosta. Saksassa liikevaihto laski 47,9 miljoonaan euroon 48,1 miljoonasta eurosta.

Yhtiö arvioi, että voimakkaimmin käytettyjen autojen markkina supistui Ruotsissa.

Kiihtynyt inflaatio ja nousevat korot, sekä maailmanpoliittinen epävarmuus ja polttoaineiden hintojen nousu heikensivät kuluttajien luottamusta ja hidastivat autokauppaa, osavuosikatsauksessa kirjoitetaan.

Käytettyjen autojen hinnat pysyivät pääosin ennallaan toisen vuosineljänneksen aikana.

Yhtiö arvioi jatkaneensa markkinajohtajana Suomessa ja olevansa edelleen viiden suurimman toimijan joukossa Ruotsissa. Saksassa Kamuxin markkinaosuus käytettyjen autojen myynnissä on edelleen pieni, mutta yhtiö arvioi sen kasvaneen edelleen hieman toisella vuosineljänneksellä.

Kamuxin arvion mukaan käytettyjen autojen markkina on sen kolmessa toimintamaassa yhteensä noin 8,6 miljoonaa myytyä autoa vuodessa eli yli 100 miljardia euroa. Vuonna 2021 Suomessa myytiin Kamuxin arvion mukaan noin 0,6 miljoonaa, Ruotsissa noin 1,3 miljoonaa ja Saksassa noin 6,7 miljoonaa käytettyä autoa.

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit laskivat koko Euroopan unionin alueella 14,0 prosenttia tammi—kesäkuussa 2022 ja 15,4 prosenttia kesäkuussa 2022. Uusien autojen myynnin haasteet heijastuvat käytettyjen autojen kauppaan, koska se rajoittaa vapautuvien vaihtoautojen määrää ja aiheuttaa nousupainetta hintoihin.