Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kansainvälinen politiikka | Yhdysvallat kommentoi Kiinan ilmoitusta lopettaa yhteistyö puolustus- ja ilmasto­asioissa: ”He rankaisevat koko maailmaa”

Ulkomaat|Kansainvälinen politiikka

Kiina on perunut useita tapaamisia Yhdysvaltojen kanssa ja jäädyttänyt merkittävät ilmastoneuvottelut reaktiona poliitikko Nancy Pelosin vierailuun Taiwanissa.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kävivät viime kuussa Blinkenin mukaan ”hyödyllisiä ja rakentavia keskusteluja” tapaamisessaan Nusa Duassa, Balilla, Indonesiassa. Kuva:  Stefani Reynolds / AFP

Kiinan hallinto tiedotti perjantaina, että se lopettaa yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa kahdeksalla eri osa-alueella. Se esimerkiksi peruu useita puolustustapaamisia ja jäädyttää maiden väliset ilmastoneuvottelut.

Kiinan ilmoituksesta raportoivat esimerkiksi uutistoimistot AFP ja Bloomberg.

Yhdysvallat kommentoi Kiinan ilmoitusta yhteistyön lopettamisesta ”täysin vastuuttomaksi”.

”He kuvittelivat rankaisevansa meitä lopettamalla yhteistyön. Todellisuudessa he rankaisevat koko maailmaa, koska ilmastonmuutos ei katso maantieteellisiä rajoja”, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi perjantaina.

Yhteistyöstä vetäytyminen on jatkoa Kiinan protestoinnille, jonka se aloitti Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailtua Taiwanissa.

Merkittävän yhdysvaltalaispoliitikon vierailu on saanut Kiinan aloittamaan myös poikkeuksellisen laajat sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä.

Lue lisää: Kiina asetti pakotteita Taiwanissa vierailleelle Nancy Pelosille

Lue lisää: Taiwania uhittelevan Kiinan armeija on valtava – Sota­spekulaatioiden keskellä kannattaa kuitenkin pysyä rauhallisena, tutkija kehottaa

Kiina ja Yhdysvallat ovat kaksi maailman suurinta kasvihuonekaasujen tuottajamaata. Niiden välinen ilmastotoimiin tähtäävä yhteistyö julkistettiin viime vuonna Glasgow’n ilmastokokouksessa.

Tuolloin Yhdysvaltojen ja Kiinan hallinnot vannoivat tekevänsä yhdessä ilmastotoimia 2020-luvulla ja tapaavansa säännöllisesti niitä seuratakseen.

Perjantaina Kiina kuitenkin ilmoitti ilmastoneuvottelujen keskeyttämisestä.

Lue lisää: Yhdysvallat ja Kiina yllättivät yöllä ilmasto­julistuksella, jonka olennaisin asia on otsikon viimeisessä sanassa

Lisäksi Kiina ilmoitti puolustusyhteistyön jäädyttämisestä.

Kiinan hallinnon mukaan se peruu keskustelut Yhdysvaltojen armeijan johdon kanssa, tapaamisen Yhdysvaltojen puolustusministeriön kanssa sekä meriturvallisuuteen liittyvät neuvottelut.

Samalla Kiina ilmoitti, ettei se tee yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa rikosten ehkäisyn, laittoman maahanmuuton, oikeudellisten prosessien tai huumekaupan ehkäisyn saralla.