Finland

Kansalliseläimen ei aina tarvitse olla leijona – se voi olla myös leppoisa dugongi

Jääkiekkoliitto uudisti Leijonien logoa hieman modernimmaksi. Pyhän eläimen sorkkiminen ei kaikkia miellyttänyt.

Leijona on yleinen symboli heraldiikassa ja maailman yleisin kansalliseläin. Sen on ottanut kuvakseen lähes 20 valtiota, muun muassa sellaiset savannimaat kuin Luxemburg, Singapore ja Sri Lanka. Yleisestikin kansalliseläimistöt vilisevät erilaisia hurjia petoja.

Papua-Uusi-Guinea on virkistävä poikkeus. Heidän kansalliseläimensä on lempeä ja lauhkea merilehmä, laiskanpulskea dugongi. Merissä olisi ollut vaikka mitä petoja tarjolla, mutta tämä valittiin.

Merilehmien, dugongien ja manaattien esi-isä nousi merestä miljoonia vuosia sitten ja kävi maan päällä katsomassa, miltä meno maistuu. Se palasi kuitenkin takaisin mereen ja päätti olla mieluummin manaatti.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Maan päälle jääneistä tovereista kehittyivät norsut ja jyrsijän näköiset pienet tamaanit. Nämä kaikki erinäköiset eläimet ovat läheistä sukua toisilleen, samasta esimuodosta lähtöisin.

Merilehmien elämä on äärimmäisen helppoa. Niillä ei ole luontaisia vihollisia, eivätkä ne tee muuta kuin laiduntavat meriruohoa ja ulostavat.

Toisaalta ne ovat herkkiä ympäristön muutoksille. Pohjoisessa elänyt dugongin sukuinen stellerinmerilehmä kuoli sukupuuttoon lähes välittömästi sen jälkeen, kun ihminen tunnisti lajin ensi kertaa.

Siinä mielessä dugongi ei ehkä ole paras symboli, jos halutaan kuvastaa kansakunnan voimaa ja kestävyyttä. Papua-Uusi-Guinea onkin aika köyhä valtio.

Dugongit ja manaatit eivät heijasta fyysisessä kontaktiurheilussa ihailtuja ominaisuuksia, mutta sympaattinen manaatti on kelvannut ainakin pikkuliigassa pelanneen jääkiekkojoukkue Miami Manateesin symboliksi. Manaatit voittivat sarjassa Orlandon hylkeet mutta hävisivät Jacksonvillen barrakudille.

Tiedoksi vielä, että Belizen kansalliseläimellä on kaikkein pisin penis. Maan symboli on tapiiri, jonka elin venyy jopa puolimetriseksi. Ruumiinkokoon suhteutettuna se on pidempi kuin millään muulla nisäkkäällä.

Ei tiedetä, vaikuttiko tämä jotenkin valintaan.


Football news:

Zinedine Zidane: People always talk about Real Madrid, because This is the most important club in history
Lukas Podolski: Sane hasn't reached the top level yet. He needs to play for the national team, win the Euro or the world Cup
Police arrested a 12-year-old boy in the case of threats against Zaa
These people are sick. They need help. The fear and loathing of the North London Derby
Farfan's goal could not be counted: before that, the referee called from the goal, and CHorluka just took the ball and ran forward with it
Son has scored 10+ goals for Tottenham in the Premier League four seasons in a row
Milan are Interested in the striker of Lille Osimana