Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kapteeni teki sauna­vettä tuntemattomalla laitteella – yritti peitellä karua virhettä tiski­aineella

Kapteeni jätti ilmoittamatta öljypäästöstä pelastusviranomaisille. Hälytys öljypäästöstä tuli tehtaalta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kapteenin törkeästä huolimattomuudesta sakkoihin. Kuva:  Marko Sorsa

Sisävesialuksen kapteeni yritti tehdä saunavettä hänelle tuntemattomalla juomavedentekolaitteella. Saunavettä ei saatu, mutta tunnin pumppaus aiheutti Saimaaseen öljypäästön, jonka kippari yritti peittää tiskiaineella.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kapteenin törkeästä huolimattomuudesta tehdystä ympäristön turmelemisesta 2 660 euron sakkoihin.

Pielis-Laivat Oy:n Ciroc-niminen hinaaja oli kiinnittynyt kesäkuussa 2019 Joutsenon sellutehtaan laituriin.

Aluksen kapteeni kertoi käräjäoikeudessa, että miehistö esitti toiveen saunan lämmittämisestä. Tankeissa oli kuitenkin hyvin vähän vettä, eikä kippari antanut lupaa veden ottamiseen järvestä tehtaan rannassa.

Kapteeni päätti, että vesitankkeja yritetään täyttää aluksella olevan juomaveden­tekolaiteen avulla. Laite oli hänelle tuntematon eikä käyttöohjettakaan ollut, vain tanskankielinen markkinointiesite.

Järvestä ehdittiin pumpata vettä noin tunnin ajan, kun huomattiin, ettei tankkeihin tule puhdasta vettä.

Kapteeni havaitsi aluksen vieressä öljynsekaista vettä. Hän myös näki, kuinka poistoputkista valui Saimaaseen öljyistä vettä.

Kapteeni myönsi oikeudessa, että häneen iski tässä vaiheessa hätä. Mies yritti epätoivoisesti peittää öljypäästön levittämällä tiskiainetta öljyiseen veteen.

Kapteeni jätti ilmoittamatta öljypäästöstä pelastusviranomaisille. Hälytys öljypäästöstä tuli tehtaalta.

10–100 metriä leveä nauhamainen öljylautta lillui noin 1,5 kilometrin päässä rannasta. Pelastuslaitos pyrki estämään öljynsekaisen veden pääsyn rannoille puomituksilla. Torjunta onnistui hyvin. Järvestä imettiin noin 7 000 kiloa öljyistä vettä.

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniö vaati hinaajan kapteenille rangaistusta tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta tehdystä ympäristön turmelemisesta. Kapteeni tunnusti menettelynsä, mutta kiisti toimineensa tahallisesti tai törkeän huolimattomasti.

Järvestä pumpattu vesi oli päässyt kiertämään avoimen venttiilin kautta pilssiveden separaattoriin, mikä oli lopulta aiheuttanut öljypäästön. Saimaaseen pääsi noin 50 litraa kevyttä polttoöljyä tai dieselöljyä ja voiteluöljyä.

Oikeuden mielestä kapteeni menettely oli törkeän huolimatonta. Oikeus on tuominnut 34-vuotiaan miehen ympäristön turmelemisesta 70:een 38 euron päiväsakkoon, mikä hänen tulolaillaan merkitsee 2 660 euron sakkoja.

Pielis-Laivat Oy on velvoitettu korvaamaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle öljynvahingon torjuntakuluista 12 386 euroa. Mikäli varustamo ei maksa korvausta, siitä vastaa kapteeni.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä on mahdollisuus valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.