Finland

Katso suorana klo 15.15: Miten pitkään yökerhot ja pubit ovat auki sinun alueellasi, ja kuinka paljon saa ottaa asiakkaita?

Yle päivittää tähän artikkeliin hallituksen tiedotustilaisuuden annin. Kiinnostavaa on, vapautuvatko epidemian perusvaiheessa olevat alueet kokonaan ravintolarajoituksista.

Ravintola Yuca Rovaniemellä.
Uudet alueelliset ravintolarajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina.

Hallitus kertoo uusista alueellisista ravintolarajoituksista, jotka tulevat voimaan marraskuun alussa.

Tartuntatautilain mukaan ravintoloiden toimintaa voidaan rajoittaa alueen koronatilanteen perusteella.

Torstaina hyväksytyssä hallituksen asetuksessa määritellään tarkemmin alueelliset rajoitukset. Kiinnostavaa on, vapautuvatko esimerkiksi epidemian perustasolla olevat alueet kokonaan ravintolarajoituksista.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 15 sairaanhoitopiiriä on tällä hetkellä koronaepidemian perustasolla.

Epidemian kiihtymisvaiheessa on neljä sairaanhoitopiiriä: Helsinki ja Uusimaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi. Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa.

Ravintoloiden asiakasmääriä ja aukioloa on mahdollista rajoittaa vain sen verran kuin on välttämätöntä koronan leviämisen estämiseksi.

Anniskeluravintoloiden, kuten yökerhojen ja pubien asiakasmäärää voidaan rajoittaa enintään puoleen.

Ruokaravintoloiden ja kahviloiden asiakasmäärää voidaan rajoittaa enintään neljänneksellä. Asiakasmääriä ja aukioloaikoja voidaan rajoittaa siis myös vähemmän koronatilanteen niin salliessa.

Jos samassa ravintolassa on päivisin lounasravintola ja illalla esimerkiksi karaokebaari tai tanssiravintola, rajoitukset ovat päivällä löyhemmät ja illalla tiukemmat.

Ravintoloiden aukioloaikaa on mahdollista lyhentää alueen epidemiatilanteen niin vaatiessa. Lain mukaan ravintolat voidaan sulkea aikaisintaan kello 23. Alkoholin tarjoilu loppuu eli valomerkki tulee tuntia ennen sulkemista.

Asetuksessa myös määritellään, minkä tyyppisten ravitsemisliikkeiden aukioloa alueella rajoitetaan. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske polttoainetta myyvien huoltoasemien yhteydessä olevia ravintoloita ja kahviloita.

Ravintolayritysten pitää myös huolehtia huolellisesti toimipaikkojensa hygieniasta koronan leviämisen estämiseksi ja niiden on ohjeistettava asiakkaita turvaväleistä sekä tarjottava asiakkaille mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Asiakkaiden oleskelu ravintolassa on myös järjestettävä väljästi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asiakaspaikkojen on oltava riittävän etäälle toisistaan.

*Uutista päivitetään.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Sote-valiokunta linjasi: Yökerhoille ja pubeille tiukemmat, ruokaravintoloille ja kahviloille löyhemmät koronarajoitukset – aukioloajat alueen epidemiatilanteen mukaan

"Se, että meitä kuunnellaan ja kunnioitetaan merkitsee paljon", ravintoloitsija tyytyväinen uusiin linjauksiin

Mikä tekee kuppilasta ruokaravintolan? Avin mukaan ravintolat punnitsevat toimintaideansa itse

Avi sulkee koronarajoituksia rikkoneen baarin Joutsassa – Rikkomus paljastui poliisitehtävän yhteydessä

Kansliapäälliköt puolustavat kehnoksi syytettyä lainvalmistelua: "On helpompi olla kriitikko kuin kirjoittaja”

Football news:

Neymar on the draw with Bordeaux: PSG played timidly. If we don't win, it will be as difficult in Ligue 1 as in the Champions League
Real started with Alaves: stupid hand Nacho and wild pass Courtois-again defeat
20 shells of times of the Second world war found on the basis of the Roma
Zidane Ob 1:2 with Alaves: the Start of the match is the worst for Real Madrid in the season. We lack stability
A clear penalty! Oh, my God. Ramos and Carvajal on the fall of Hazard in the match with Alaves
Ex-referee Andujar Oliver: Marcelo was pulled by the hair, it was necessary to put an 11-meter shot. There was no penalty on Hazard
Favre Pro 1:2 with Cologne: They were sitting in defence and Borussia were in too much of a hurry. There were few chances