Finland

Kauppa | Finnwatchin selvitys: Flying Tigerin halloween-kangaskassin tuotanto-oloja ei valvota, myös suklaan taustat epäselvät

Finnwatchin selvitys: Flying Tigerin halloween-kangaskassin tuotanto-oloja ei valvota, myös suklaan taustat epäselvät

Finnwatchin selvityksen mukaan Flying Tigerin halloween-tuotteita on voitu tehdä huonoissa työoloissa. Flying Tiger myöntää, että sen tekstiilituotteiden vastuullisuustyö on vasta alussa.

Näkymä Flying Tiger Copenhagen -ketjun suomalaisella internetsivulla.­

Suomalainen kansalaisjärjestö Finnwatch löysi puutteita Flying Tiger Copenhagen -ketjun halloween-tuotteiden vastuullisuudessa.

Finnwatch kuitenkin toteaa, että ketju vastasi järjestön kysymyksiin nopeasti, kertoi tuotteiden valmistustehtaat ja avasi yritysvastuutyötään.

Flying Tigerin vastuullisuusjärjestelmä perustuu sen omiin auditointeihin. Finnwatch ei pidä yrityksen toteuttamaa valvontatapaa uskottavana, vaan suosittelee kolmannen osapuolen auditointeihin perustuvaa järjestelmää.

Järjestö ruoti ketjun Suomessa myynnissä olevista halloween-tuotteista kolme: kummituskuosilla varustettu kangaskassi, kurpitsan muotoiset led-valot ja karkkiaivoja sisältävä suklaapääkallo.

Kummituskasseissa käytettyä puuvillaa ei ole vastuullisuussertifioitu eikä sen tuotanto-oloja valvota. Lisäksi kankaan valmistajan tuotanto-oloista ei ole tietoja.

Flying Tigerin kankaat tulevat yritykseltä, joka hankkii puuvillansa Shandongin provinssin viljelijöiltä.

Finnwatch korostaa, että puuvillatuotteiden arvoketjut ovat Kiinassa polttava kysymys. Puuvillaa paljon tuottavassa Xinjiangin maakunnassa sorretaan järjestelmällisesti uiguureita. HS käsitteli aihetta erikoisartikkelissaan, jossa selvitettiin Mujin paidan vastuullisuutta.

Flying Tiger ei osannut kertoa tarkasti tuotteissaan käytetyn puuvillan jäljitettävyydestä.

”Yritys myöntää, että se on vasta alussa tekstiilituotteidensa vastuullisuustyössä. Yritys kertoo, että se on aloittelemassa tekstiilistrategian laatimista ja selvittää muun muassa erilaisten puuvillasertifiointien käyttöä”, Finnwatch kertoo tiedotteessaan.

Suklaakallosta taas löytyi selvityksessä erilaisia riskiraaka-aineita, kuten kaakaota ja palmuöljyä. Yritys ei tiennyt, mistä maasta sen käyttämä palmuöljy on peräisin, mutta kertoi sen olevan sertifioitua.

Finnwatchin mukaan Flying Tigerin tavoitteena on välttää öljypalmuperäisen raaka-aineen käyttöä ja hankkia kaikelle palmuöljylle vastuullisuussertifiointi vuoteen 2022 mennessä.

Sertifioimaton kaakao taas tulee Länsi-Afrikan valtioista, jotka kuuluvat kaakaon korkean riskin alueisiin. Finnwatchin mukaan alueilla kaakaon tuotannossa esiintyy jopa lapsiorjilla teetettävää pakkotyötä.

Flying Tiger kertoi Finnwatchille liittyneensä kesällä Rainforest Alliance -järjestelmään.

Puutteita löytyi myös led-valosarjan valmistustehtaassa. Linhai Silver Xin Decorative Lighting Co. -tehdas sijaitsee Zhejiangin maakunnassa. Se on tarkastettu Flying Tigerin oman vastuullisuusjärjestelmän mukaisesti.

Auditoinnin mukaan tehtaalla on tehty parannuksia työoloihin viimeisimpään auditointiin. Finnwatch ei kuitenkaan saanut nähtäväkseen valvonnan tarkempia tuloksia.

Finnwatchin mukaan Flying Tigerilla oli vuonna 2019 noin 300 tavarantoimittajaa, ja noin 75 prosenttia yrityksen ostovolyymeistä tulee Kiinasta.

Football news:

I didn't see the greatness of Maradona at all. But I can't stop thinking about it
Carvajal will miss 4 matches of Real Madrid and plans to return to the Derby with Atletico
Messi always went a lot without the ball. Best of all, this problem was solved Guardiola
Trent on the Premier League calendar: something Needs to change. We do not have time to recover, it leads to injuries
Emir Kusturica: Ronaldo is an ideal, he earned a lot of money, but where is his personality? What can he tell you? Nothing
Maradona is the best dribbler with a phenomenal number of goals and assists. But is it true that he won Serie A alone?
Italian championship. Juventus will play Benevento, Atalanta Miranchuk against Verona, Inter away to Sassuolo